Μελέτη συνδέει την αύξηση του σωματικού βάρους σε ενήλικες και παιδιά με τους φυσικούς χυμούς

Μελέτη συνδέει την αύξηση του σωματικού βάρους σε ενήλικες και παιδιά με τους φυσικούς χυμούς

Πώς ο χυμός επηρεάζει τον οργανισμό

Η κατανάλωση ενός ποτηριού ή περισσότερου 100% φυσικού χυμού φρούτων κάθε μέρα συνδέεται με μια μικρή αύξηση του βάρους σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση παλαιότερων μελετών.

“Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τους χυμούς είναι η ποσότητα- η κατανάλωση φρούτων με αυτόν τον τρόπο καθιστά πολύ εύκολη την υπερδοσολογία”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας και κορυφαίος ερευνητής διατροφής δρ Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

“Για παράδειγμα, πόσο συχνά τρώμε τρία πορτοκάλια; Κι όμως, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι είναι περίπου τρία πορτοκάλια που μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα ή δύο λεπτά, και μπορούμε να επιστρέψουμε και να πιούμε άλλο ένα, και αυτό θα προσθέσει πολλές θερμίδες και θα οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα”, δήλωσε ο Willett.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις, λένε οι ειδικοί.

Αν και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη δεν έδειξαν άμεση αιτιώδη συνάφεια, παρά μόνο συσχέτιση, τα ευρήματα ήταν “αρκετά έγκυρα και ταιριάζουν με αυτό που βλέπουμε κλινικά”, δήλωσε η παιδιατρική ενδοκρινολόγος δρ Tamara Hannon, μέλος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

“Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος υγείας να καταναλώνετε χυμό αντί για ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, εκτός εάν το παιδί σας δεν μπορεί να ανεχθεί την κατανάλωση κανονικής τροφής”, δήλωσε ο Hannon, διευθυντής του προγράμματος παιδιατρικού διαβήτη στο Νοσοκομείο Riley για παιδιά και καθηγητής ιατρικής και μοριακής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στην Ινδιανάπολη.

Πώς ο χυμός επηρεάζει τον οργανισμό
Για κάποιους, η ανησυχία για τον φυσικό χυμό φρούτων μπορεί να είναι αμηχανία – τα φρούτα είναι υγιεινά, σωστά; Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ του φρούτου και του χυμού του;

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου μήλου, για παράδειγμα, δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή η φρουκτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά, απελευθερώνεται αργά στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού μήλου, ωστόσο, πλημμυρίζει το αίμα με φρουκτόζη.

“Το αίμα δεν μπορεί να είναι ζαχαρούχο. Είναι επικίνδυνο για τα όργανα, οπότε το σώμα διαθέτει πολλούς μηχανισμούς για να απαλλαγεί γρήγορα από τη ζάχαρη και να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα”, εξήγησε ο Hannon. “Έτσι, το συκώτι, το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα, μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων σε λίπος που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και να κρατηθεί μακριά από το αίμα”.

Αυτός δεν είναι ο μόνος αντίκτυπος, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Vasanti Malik, ερευνητής στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

“Όταν καταναλώνετε θερμίδες σε στερεή μορφή, ο εγκέφαλός σας καταγράφει καλύτερα αυτές τις θερμίδες και προσαρμόζει ανάλογα την πρόσληψη τροφής”, δήλωσε η Malik. “Αλλά αν πίνετε αυτές τις θερμίδες, μπορεί να μην αισθάνεστε χορτάτοι και να αρχίσετε να τρώτε ξανά”.

Πηγή: CNN

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr