Ψάξε για αυτές τις βιταμίνες | Προλαμβάνουν τον διαβήτη

Ψάξε για αυτές τις βιταμίνες | Προλαμβάνουν τον διαβήτη

Τα συμπληρώματα με βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον, εάν έχει ανεπάρκεια. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη.

Εάν θέλεις να προλάβεις τον διαβήτη δες ποιες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν.

Τι είναι ο διαβήτης;
Ο διαβήτης αναφέρεται σε μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο στο αίμα). Η διαχείριση της πάθησης περιλαμβάνει τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη. Ποια είναι αυτά;

 

7 βιταμίνες που προλαμβάνουν τον διαβήτη

Προβιοτικά
Βιταμίνη D
Βιταμίνη C
Μαγνήσιο
Αλφα-Λιποϊκό Οξύ
Χρώμιο

1. Προβιοτικά
Η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμη για την πρόληψη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Τα προβιοτικά συμπληρώματα παρασκευάζονται με χρήσιμα βακτήρια και μικρόβια. Τα προβιοτικά έχουν δείξει ότι μειώνουν το σάκχαρο νηστείας και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν τη βλάβη στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

2. Βιταμίνη D
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D που έλαβαν ένα συμπλήρωμα βελτίωσαν τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα. Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι ενισχύει τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη και αυξάνουν την ανταπόκριση του σώματος στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, μελέτη του 2022 δείχνει ότι η προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε παιδιά με πρόσφατη διάγνωση διαβήτη τύπου 1.

3. Βιταμίνη C
Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σημειώνει ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να παίξει προστατευτικό ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, μελέτη του 2017 προσθέτει ότι οι ενήλικες με προδιαβήτη ή διαβήτη έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε βιταμίνη C. Η μελέτη σημειώνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να εξουδετερώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού και το οξειδωτικό στρες που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη.

4. Μαγνήσιο
To μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για γερά οστά, καλή μυϊκή λειτουργία, φυσιολογική αρτηριακή πίεση και σωστό καρδιακό ρυθμό. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και στη βελτίωση των συνθηκών για τους διαβητικούς. Η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες αυτού του πολύ σημαντικού μεταλλικού στοιχείου.

Τα άτομα με διαβήτη τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, η οποία συνδέεται με τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Εάν μια εξέταση αίματος δείχνει ότι τα επίπεδα μαγνησίου σου είναι χαμηλά, ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι χρήσιμο.

5. Αλφα-Λιποϊκό Οξύ
Επίσης γνωστό και ως ALA. Ως αντιοξειδωτικό, το αλφα-λιποϊκό οξύ προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Το ALA βρίσκεται στο συκώτι, το σπανάκι, το μπρόκολο και τις πατάτες.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 λαμβάνουν συμπληρώματα ALA για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αποτελεσματικότερα.

6. Χρώμιο
Αυτό το μέταλλο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το χρώμιο υπάρχει φυσικά στο κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Σε χαμηλές δόσεις, η χρήση του είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη λήψη για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στα νεφρά.
Μια ανεπάρκεια σε χρώμιο μπορεί να προκαλέσει υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ωστόσο, η ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια. Εάν έχεις ήδη διαβήτη και παίρνεις ινσουλίνη ή άλλα από του στόματος φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, η λήψη χρωμίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη προειδοποιεί όσους πάσχουν από νεφρική νόσο να μην παίρνουν χρώμιο επειδή τα συμπληρώματα μπορεί να επιδεινώσουν τη νεφρική νόσο. Η λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λεβοθυροξίνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού).

7. Βιταμίνη Β12
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη του διαβήτη έχει και αν έχεις επίσης έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Μελέτη του 2016 σημειώνει ότι η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και αναιμία. Ως εκ τούτου είναι ωφέλιμο να λαμβάνεις συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα βιταμίνης Β12 κάνοντας μια εξέταση αίματος.

Εάν παίρνεις ή σκέφτεσαι να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα, ενημέρωσε οπωσδήποτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου. Είναι απαραίτητο επειδή κάποια συμπληρώματα αλληλεπιδρούν με κάποια φάρμακα.

www.shape.gr

unsplash.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr