Πόση ποσότητα καφέ μειώνει το λίπος; Τι λέει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Πόση ποσότητα καφέ μειώνει το λίπος; Τι λέει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Για τους λάτρεις και όσους αναφέρουν ότι “δεν ανοίγει το μάτι” χωρίς τον πρωινό καφέ, επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση του με τη μειωμένη αύξηση βάρους και τον χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ask the expert: Πόση ποσότητα καφέ χρειαζόμαστε για να μειώσουμε το σωματικό λίπος;
Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής: Σε μελέτη που έγινε το 2023 με τη συνεργασία του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής Πανεπιστημίου της Μαδρίτης με το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Imperial College του Λονδίνου, αξιολογήθηκε η επίδραση διαφορετικών ποσοτήτων καφέ και καφεΐνης στις αλλαγές του συνολικού σωματικού λίπους και του σπλαχνικού.

Στη μελέτη αξιολογήθηκαν 1483 άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος και μεταβολικό σύνδρομο. Η κατανάλωση καφέ ορίσθηκε με χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και το σωματικό λίπος μετρήθηκε με συσκευή υψηλής ακρίβειας, μετά από 6 μήνες, 12 μήνες και 3 χρόνια.

Στα αποτελέσματα της, φάνηκε ότι τα άτομα με μέτρια κατανάλωση καφέ (~1 φλιτζάνι ανά ημέρα), μείωσαν το συνολικό σωματικό λίπος, το κοιλιακό και το σπλαχνικό.

Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ, δεν βελτίωσε περαιτέρω τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα δικαιολογούν την χρήση του καφέ σε στρατηγικές μείωσης του βάρους.

Η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης ημερησίως, για υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) φτάνει τα 400 mg ημερησίως, δηλαδή 3-4 φλυτζάνια ανά ημέρα.

Τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη θα τη βρεις στον στιγμιαίο καφέ και ακολουθεί ο εσπρέσο και ο καφές φίλτρου. Ο ελληνικός καφές φαίνεται να έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα, φυσικά δεν οφείλονται μόνο στην καφεΐνη αλλά και σε αρκετά φυτοσυστατικά με αντιοξειδωτική δράση, που περιέχονται στον καφέ.

Henn et al, Clinical Nutrition, 2023

www.shape.gr

    unsplash.com     Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Πως θα φτιάξεις λάδι για σύσφιξη κοιλιάς και για ραγάδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr