Διατροφή για αυτοάνοσα: Οι τροφές που μειώνουν την φλεγμονή

Διατροφή για αυτοάνοσα: Οι τροφές που μειώνουν την φλεγμονή

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο της υγείας σας, μέσα από την διατροφή σας.

Είναι γνωστό πως η διατροφή -και κυρίως η ανεπάρκεια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά- συνδέονται με την συχνότητα και την ένταση εξάρσεων σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα συμπεριλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από διαταραχές κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα, με αποτέλεσμα την φλεγμονή και μια ποικιλία επιπλοκών υγείας. Ουσιαστικά, στους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να χάνει την ικανότητα να διακρίνει τους εισβολείς από τα υγιή κύτταρα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων, οι οποίοι επηρεάζουν διαφορετικά όργανα και συστήματα στο σώμα. Μερικά από τα πιο κοινά είναι:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και ακαμψία.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Επηρεάζει μια σειρά από διαφορετικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεφρών και άλλων συστημάτων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας νευρικές βλάβες.
Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια σε ινσουλίνη.

Κοιλιοκάκη: Πρόκειται για μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, η οποία προξενεί βλάβες στο λεπτό έντερο και επιδεινώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά.
Χασιμότο: Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα τον υποθυρεοειδισμό.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κάθε νόσος μπορεί να εμφανιστεί πολύ διαφορετικά από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα δύο ασθενείς με το ίδιο αυτοάνοσο να έχουν πολλές φορές διαφορετικά συμπτώματα με διαφορετική ένταση. Επιπλέον, το ίδιο άτομο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να περνά περιόδους ύφεσης, όπου τα συμπτώματα ελαττώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται και περιόδους έξαρσης, κατά τις οποίες τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.

Διατροφή για αυτοάνοσα νοσήματα
Σύμφωνα με την ιατρική σελίδα «Medicover Hospitals», η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και να ρυθμίσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Μια εξαιρετική επιλογή που θεωρείται πως μειώνει την φλεγμονή είναι η Μεσογειακή Διατροφή.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή τροφών που αυξάνουν την φλεγμονή και ενεργοποιούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τροφές που θεωρούνται ως υγιεινές μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις (ιδίως σε άτομα με κάποιο νόσημα που συνδέεται με το γαστρεντερικό τους σύστημα). Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο ισχύει για εσάς, τότε καλό θα ήταν να αποκλείσετε από την διατροφή σας όλες τις τροφές που πιστεύετε ότι σας προκαλούν αντιδράσεις και να προσπαθήσετε να επανεντάξετε σιγά – σιγά μόνο ένα τρόφιμο. Εφόσον το ανέχεστε καλά, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσετε ποιες τροφές πρέπει να αποκλείσετε μόνιμα από την διατροφή σας.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές – θρεπτικά συστατικά:

Ωμέγα 3 λιπαρά: λιπαρά ψάρια (π.χ.: σολομός, σαρδέλα), ξηροί καρποί (π.χ.: καρύδια), σπόροι (π.χ.: λιναρόσπορος).
Κουρκουμάς και τζίντζερ: Θεωρούνται ως φυσικά αντιφλεγμονώδη.
Πράσινα φυλλώδη και σταυράνθη λαχανικά: σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ά.
Προβιοτικά: γιαούρτι, κεφίρ, αρακάς, ελιές ξινολάχανο κ.ά.
Πράσινο τσάι: Θεωρείται πως προωθεί την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τροφές που πυροδοτούν την φλεγμονή:

Ζάχαρη και υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ.: ασπαρτάμη).
Επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ.: πατατάκια, μπέικον και άλλα αλλαντικά, ζαχαρωτά, επιδόρπια γιαουρτιού, μαργαρίνη, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα κ.τ.λ.).
Γαλακτοκομικά προϊόντα ή προϊόντα με γλουτένη, σε άτομα που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία σε αυτά τα προϊόντα.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr