Πώς να παραμείνεις σε φόρμα όταν δεν σου αρέσει η γυμναστική

Πώς να παραμείνεις σε φόρμα όταν δεν σου αρέσει η γυμναστική

Μερικές φορές το “Just do it” δεν είναι αρκετό για να σε κάνει να ασκηθείς. Να τι μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν ανήκεις στο 77% των Ελλήνων που δεν κάνουν εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, αλλά θέλεις να ξεκινήσεις, θα πρέπει να ξεπεράσεις την πιο βασική πρόκληση που σε εμποδίσει: το γεγονός ότι δεν σου αρέσει η γυμναστική.

Δυστυχώς σχεδόν οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν γυμνάζονται, ούτε αθλούνται, ενώ το 53% δηλώνει ότι ούτε κάνει κάποια μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως το ποδήλατο, ο χορός ή η κηπουρική. Και σχεδόν δύο στους δέκα Έλληνες περνούν τουλάχιστον 8,5 ώρες ημερησίως καθιστοί.

Εάν έχεις προβλήματα με την ψυχική σου υγεία, μειωμένη ενεργητικότητα και δεν μπορείς να βρεις το κίνητρο ή τη θέληση να γυμναστείς, καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι η μόνη. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι όπου οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείς να παραμείνεις δραστήρια. Δες πως.

1. Βάζε μικρούς στόχους
Μια συμβουλή στην οποία συμφωνούν οι ειδικοί της φυσικής κατάστασης είναι να θέσεις μικρούς, εφικτούς στόχους. Για παράδειγμα, ο αρχικός σου στόχος θα μπορούσε να είναι μόνον 5 λεπτά άσκησης. Ομοίως, θα μπορούσες να κάνεις μόνο τρία push-ups (ή άλλη άσκηση της επιλογής σου).

“Το μυστικό ίναι το πρώτο βήμα να είναι εύκολο ώστε να μην κάνεις πίσω”, αναφέρει η καθηγήτρια φυσικής αγωγής των ΣΕΦΑA Ειρήνη Τουπογιάννη, personal trainer και aerobic instructor, υπεύθυνη του Studio 53-athens.

Μόλις ασκηθείς, θα νιώσεις ότι θέλεις να συνεχίσεις περισσότερο. “Δυστυχώς το μυαλό μας θέλει να σταματήσει νωρίτερα από το σώμα μας, γι’ αυτό γυμνάσου για λίγο και επαναξιολόγησέ το μετά”, λέει η καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Αλλά ακόμα κι αν σταματήσεις μετά την επίτευξη του αρχικού σου στόχου, οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία.

2. Κάνε απλά πράγματα
Όταν δεν θέλεις να σηκωθείς από τον καναπέ, δοκίμασε κάτι απλό. Ο φυσιοθεραπευτής Βασίλειος Πάσχος, με εξειδίκευση στο dry needling και manual therapy, συνιστά να κάνεις περπάτημα τις μέρες που δεν έχεις ενέργεια.

“Το περπάτημα είναι εξαιρετική αερόβια άσκηση τις μέρες που απλά δεν έχεις όρεξη να κάνεις οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και μόνο 15 με 20 λεπτά γρήγορο περπάτημα έξω στη Φύση, μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεσή, να βοηθήσει το καρδιοαγγειακό και μυϊκό σου σύστημα και να σε θέσει σε εγρήγορση”, λέει ο Βασίλης Πάσχος.

Ο φυσιοθεραπευτής συνιστά επίσης ασκήσεις pilates από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές θεραπευτικής άσκησης. Οτιδήποτε σε κάνει να κινηθείς μετράει. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

3. Σεβάσου τα όριά σου
Πώς νιώθεις όταν γυμνάζεσαι; Νιώθεις αναζωογονημένη, ήρεμη, γεμάτη ενέργεια, ή αδύναμη και εξαντλημένη; Ακούγοντας το σώμα σου, μπορείς να καταλάβεις πότε πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου και πότε να κάνεις ήπιες ασκήσεις. Όταν νιώθεις αδύναμη να προπονηθείς, είναι συχνά επειδή υπάρχει ένα άλλο θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί να σου λείπει ποιοτικός ύπνος, διατροφή ή ενυδάτωση ή απλώς να είσαι κουρασμένη.

Επίσης, αν δεν θέλεις να γυμναστείς ίσως να παραβλέπεις την ενεργό αποκατάσταση, η οποία είναι ένα βασικό στάδιο μεταξύ των προπονήσεων.

4. Επιβράβευε τον εαυτό σου
Μην ξεχνάς να δίνεις στον εαυτό σου τα εύσημα για κάθε φορά που γυμνάζεσαι. Οι μικρές επιτυχίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να δημιουργήσουν μια δυναμική.

Επιπλέον, η παρακολούθηση της προόδου σου μπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Και όσο περισσότερο γίνεται δεύτερη φύση τόσο λιγότερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεις κάθε φορά.

5. Δώσε χρόνο
Μερικές μέρες, η γυμναστική απλά δεν μπορεί να γίνει. Αυτό ισχύει για όλους, ακόμα και για τους ελίτ αθλητές. Είναι σημαντικό να αφήνεις χώρο στον εαυτό σου να αλλάζει τα σχέδια και να επεξεργάζεται όλα τα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν.

“Θα υπάρξουν στιγμές που απλά δεν έχουμε διάθεση να ασκηθούμε”, λέει η καθηγήτρια φυσικής αγωγής. “Είναι σημαντικό να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου”.

Τις ημέρες που δεν έχεις καθόλου διάθεση για γυμναστική μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να κάνεις μια επανορθωτική δραστηριότητα που θα συμβάλλει στην ευεξία σου, όπως η αναπνοή ή ο διαλογισμός ή να κάνεις κάποιες διατάσεις. Δείξε λοιπόν αυτο-συμπόνοια γιατί, μην ξεχνάς, είσαι άνθρωπος και όχι ρομπότ.

shape.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

6 tips για να σταματήσει ο πόνος στην περίοδο

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr