Γυμναστική: Ποια είδη διατηρούν υγιή τον εγκέφαλο

Γυμναστική: Ποια είδη διατηρούν υγιή τον εγκέφαλο

Για ακούραστο εγκέφαλο που αποδίδει κάθε μέρα τα… μέγιστα, ενσωματώστε αυτά τα είδη άσκησης στην γυμναστική σας.

ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΟΥ

Πιο ποιοτικός ύπνος, καλύτερη διαχείριση του βάρους, μειωμένο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων υγείας, περισσότερη ενέργεια… Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της άσκησης ανεξαρτήτως του είδους που επιλέγουμε να κάνουμε. Τώρα, όμως νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τι πρέπει να συμπεριλάβετε στην γυμναστική σας για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο και υγιή.

Η έρευνα από το McKnight Brain Research Foundation, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, αναφέρει ότι για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα που συνδύαζαν αυτούς τους δύο τύπους ασκήσεων εμφάνισαν υψηλότερη γνωστική απόδοση από τα άτομα με καθιστική ζωή αλλά και τα άτομα που έκαναν μόνο αερόβια γυμναστική.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη, που εκτελούσαν ασκήσεις cardio μαζί με προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης – ανεξάρτητα από τη διάρκεια και την ένταση – παρέμεναν γνωστικά εύστροφοι, έκαναν πιο γρήγορες σκέψεις και είχαν επίσης ισχυρότερη ικανότητα να αλλάζουν ή να προσαρμόζουν τη σκέψη τους όπως μπορεί να απαιτηθεί.

Ποια είδη ευνοούν την γνωστική απόδοση;
Στη μελέτη συμμετείχαν 184 γνωστικά υγιή άτομα, με μέση ηλικία τα 88,49 έτη. Από αυτή την ομάδα, οι 98 ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις ρουτίνες γυμναστικής τους, με το 68,5% να συμμετέχει σε κάποια μορφή άσκησης.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, άτομα που έκαναν μόνο καρδιαγγειακές ασκήσεις και άτομα που έκαναν τόσο cardio όσο και προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Η γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε σύμφωνα με τη σειρά τεστ Γνωσιακής Αξιολόγησης του Μόντρεαλ, σχεδιασμένη για τη μέτρηση της ήπιας γνωστικής εξασθένισης και των πρώιμων ενδείξεων άνοιας.

Η ομάδα προπόνησης cardio και μυϊκής ενδυνάμωσης είχε τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες γνωστικής απόδοσης. Η συγκεκριμένη ομάδα σημείωσε σημαντικά καλύτερη βαθμολογία στις δοκιμές κωδικοποίησης, αναζήτησης συμβόλων και ευχέρειας γραμμάτων.

Πώς η γυμναστική μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική υγεία
Ενώ ακόμα δεν είναι απολύτως σαφής η αιτιώδης σχέση, οι ερευνητές εξηγούν και τα είδη άσκησης «αναμένεται να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου σε γενικές γραμμές βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών και κρατώντας τους ανθρώπους συνολικά πιο δραστήριους».

Προηγούμενες έρευνες επισημαίνουν ότι η άσκηση μπορεί να ωφελεί τον εγκέφαλο με παρόμοιους τρόπους. Συγκεκριμένοι τύποι άσκησης ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζουν συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές.

Σε παλαιότερη μελέτη επισημαίνεται ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία και τη δομή του μετωπιαίου λοβού, ενώ σε άλλη, που έχει δημοσιευθεί στο Nature ότι αερόβια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία και τη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.

Για να εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Ξεκινήστε αργά με ασκήσεις χαμηλής έντασης.
Κάντε σωστό ζέσταμα πριν και μην ξεχνάτε τις διατάσεις και μετά την άσκηση.
Ενυδατωθείτε, πιείτε νερό πριν, κατά την διάρκεια και μετά την γυμναστική, ακόμη και όταν δεν αισθάνεται δίψα, καθώς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα στο αίσθημα δίψας.
Ασκηθείτε με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

www.vita.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Σίγουρες μελετημένες λύσεις για την οριστική διαγραφή πανάδων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr