Συνένζυμο Q10: Τι είναι, τι κάνει, ιδιότητες, παρενέργειες, τροφές, συμπληρώματα

Συνένζυμο Q10: Τι είναι, τι κάνει, ιδιότητες, παρενέργειες, τροφές, συμπληρώματα

Τι κάνει το CoQ10
Το συνένζυμο Q10 παίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), η οποία εμπλέκεται στη μεταφορά ενέργειας των κυτάρων και χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία των κυττάρων και μπορεί να συμβάλει σε πολλές καταστάσεις υγείας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πως ορισμένες χρόνιες ασθένειες έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα CoQ10.

Τα χαμηλά επίπεδα του συνενζύμου Q10 μπορεί να σχετίζονται με μεγαλύτερη ηλικία, ορισμένα φάρμακα, γενετικά ελαττώματα, διατροφικές ελλείψεις και συγκεκριμένες συνθήκες υγείας.

Ιδιότητες του συνένζυμου Q10
Το συνένζυμο Q10 έχει βρεθεί πως ωφελεί την υγεία σε πολλούς τομείς όπως:

 

1) Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

2) Το συνένζυμο Q10 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, κάτι που θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

3) Μπορεί να ενισχύσει την γονιμότητα.

4) Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης, ιδιότητα η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής γονιμότητας.

5) Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης του δέρματος

6) Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μια απο τις ιδιότητες του CoQ10 είναι ότι μπορεί να προστατεύει από βλάβες στο δέρμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης του δέρματος.

7) Μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους.

8) Έρευνες δείχνουν πως μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της σοβαρότητας των πονοκεφάλων ημικρανίας.

9) Καλύτερη απόδοση της άσκησης.

10) Το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση υποστηρίζοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας την κόπωση.

11) Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη

12) Το συνένζυμο Q10 θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη.

13) Μπορεί επίσης να μειώσει το οξειδωτικό στρες και ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε άτομα με διαβήτη.

 

14) Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες.

15) Το CoQ10 θα μπορούσε να μειώσει την οξειδωτική βλάβη στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να ωφελήσει τις αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα ή ΧΑΠ.

Παρενέργειες
Το CoQ10φαίενται να είναι καλά ανεκτό και δεν σχετίζεται με σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων (όπως της βαρφαρίνης) καθώς και να αλληλοεπιδράσει με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τον καρκίνο.

Ας συμβουλευτούμε τον γιατρό που μας παρακολουθεί πριν ξεκινήσουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να προλάβουμε τυχόν παρενέργειες.

Τροφές με συνένζυμο Q10

Ζωτικά όργανα: καρδιά, συκώτι και νεφρά
Κρέατα: χοιρινό, μοσχάρι και κοτόπουλο
Λιπαρά ψάρια: πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί και σαρδέλες

Όσπρια: φακές και σόγια
Ξηροί καρποί και σπόροι: σουσάμι και φιστίκια

Εκτός από αυτά τα τρόφιμα, ορισμένα είδη φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και δημητριακών περιέχουν επίσης CoQ10, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Συμπληρώματα και δοσολογία
Από την άλλη πλευρά μπορούμε να βρούμε το συνένζυμο Q10 εκτός από τα τρόφιμα και σε συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες δόσεις, που κυμαίνονται από 30 έως 600 mg.

Δόσεις 100–400 mg την ημέρα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, ενώ δόσεις που κυμαίνονται από 600–3.000 mg έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Οι δόσεις σε συμπληρώματα μπορεί να κυμαίνονται από 100-3.000 mg την ημέρα, φυσικά το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ωστόσο, η λήψη 200 mg δύο φορές την ημέρα με το φαγητό θεωρείται η μέση δόση που απαιτείται για τη διατήρηση των θεραπευτικών επιπέδων του CoQ10 στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Προσοχή. Επειδή το CoQ10 είναι μια λιποδιαλυτή ένωση, η απορρόφησή του είναι αργή και περιορισμένη. Η λήψη των συμπληρωμάτων του σε συνδυασμό με το φαγητό σου μπορεί να βοηθήσει το σώμα να το απορροφήσει καλύτερα.

www.huffingtonpost.gr

unsplash.com

Tι προκαλεί στο σώμα μας η υπερβολική πρόσληψη Βιταμίνης C

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr