Σπερμιδίνη: Ποιος είναι ο ρόλος της ενάντια στην αντιγήρανση και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Σπερμιδίνη: Ποιος είναι ο ρόλος της ενάντια στην αντιγήρανση και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Σπερμιδίνη: Που θα τη βρείτε και πώς βοηθά στην αντιγήρανση, τη μακροζωία και τις ασθένειες
H μακροζωία είναι ένας κοινός στόχος όλων, και με την πρόοδο στην υγειονομική περίθαλψη, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, η μεγάλη διάρκεια ζωής δεν ισοδυναμεί πάντα με μια υγιή ζωή. Είναι η σπερμιδίνη η απάντηση για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων και τη μακροχρόνια, υγιή ζωή;

Αυτό το άρθρο συζητά τα οφέλη και τους κινδύνους της σπερμιδίνης.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Η σπερμιδίνη είναι μια φυσική πολυαμίνη που βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της σταθερότητας του DNA, η αντιγραφή του DNA σε RNA και η πρόληψη του κυτταρικού θανάτου. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών.

Κατά τη διαδικασία της γήρανσης, τα επίπεδα της σπερμιδίνης μειώνονται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Ως εκ τούτου, η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σπερμιδίνης έχει προταθεί για τη μείωση της ανάπτυξης ασθενειών και την αύξηση της μακροζωίας.

Πώς λειτουργεί η σπερμιδίνη;
Ένας από τους πιο κρίσιμους ρόλους που παίζει η σπερμιδίνη στη διαδικασία αντιγήρανσης είναι μέσω της ρύθμισης της αυτοφαγίας. Η αυτοφαγία είναι ο τρόπος του κυττάρου να απαλλαγεί από κατεστραμμένα κυτταρικά συστατικά και αυτή η ικανότητα μειώνεται καθώς γερνάμε. Η συμπλήρωση σπερμιδίνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοφαγία στο ήπαρ, την καρδιά και τον μυϊκό ιστό και σχετίζεται με την παράταση της διάρκειας ζωής αυτών των κυττάρων.

Η χρόνια φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διαδικασία γήρανσης και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο, η σπερμιδίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση μειώνοντας τη μετανάστευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους ιστούς και μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων από το σώμα. Με την καταστολή της φλεγμονής, η σπερμιδίνη μπορεί να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Η σπερμιδίνη μπορεί επίσης να αποτρέψει τον κυτταρικό θάνατο. Συνολικά, η σπερμιδίνη ρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο ζωής ενισχύοντας λειτουργίες που σχετίζονται με την αύξηση της διάρκειας ζωής των κυττάρων. Τέλος, δρα διατηρώντας τον φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και επίσης μπορεί να προστατεύσει το κυτταρικό DNA από οξειδωτικές επιθέσεις.

Όλες αυτές οι δράσεις της σπερμιδίνης πιστεύεται ότι συνεργάζονται για να ενισχύσουν τη μακροζωία και να προάγουν μια υγιή ζωή.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σπερμιδίνης

Οι δύο πιο αξιόπιστοι τρόποι για να αυξήσετε τη σπερμιδίνη είναι μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων, αλλά μόνο η διατροφική σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι αυξάνει τη μακροζωία και βοηθά στην αντιγήρανση.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σπερμιδίνη περιλαμβάνουν:

Σιτάρι και δημητριακά ολικής αλέσεως
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Μανιτάρια
Αρακάς
Μάγκο
Σόγια και προϊόντα σόγιας
Κοτόπουλο

Συμπληρώματα
Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων που περιέχουν σπερμιδίνη και τις συνολικές τους επιπτώσεις στη μακροζωία και την υγεία. Επιπλέον, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων. Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν συνθετική σπερμιδίνη ενώ άλλα περιέχουν σπερμιδίνη από εκχύλισμα φύτρων σιταριού. Ποιο είναι το καλύτερο;

Τα συμπληρώματα συνθετικής σπερμιδίνης είναι συνήθως φθηνότερα και περιέχουν μόνο σπερμιδίνη. Ωστόσο, αυτά που προέρχονται από εκχύλισμα φύτρων σίτου περιέχουν συχνά πρόσθετες πολυαμίνες για να βοηθήσουν στην υποστήριξη των υγιών επιπέδων σπερμιδίνης, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβά. Αν και συνιστάται η χρήση αυτών από εκχύλισμα φύτρων σιταριού, υπάρχουν λίγα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους.

Οφέλη της σπερμιδίνης
Καρδιαγγειακά οφέλη
Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) είναι η κύρια αιτία θανάτου λόγω της ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών πλακών, οι οποίες στενεύουν τις αρτηρίες και επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης σε ποντίκια, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων (μιτοχόνδρια). Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος (συσσώρευση αιμοπεταλίων) και να βελτιώσει τη φυσιολογική διαστολή των κυττάρων που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η σπερμιδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για ΣΝ. Οι επιδράσεις αυτοφαγίας της σπερμιδίνης βοηθούν στην πρόληψη της επιζήμιας αναδόμησης των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η αυτοφαγία στον καρδιακό ιστό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης η σπερμιδίνη βοηθά στη βελτίωση της χρήσης ενέργειας και στη μείωση του κυτταρικού θανάτου στην καρδιά, ο οποίος είναι προστατευτικός έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας.

Προλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις
Νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον οφείλονται στην επιλεκτική απώλεια νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μέσω της διέγερσης της αυτοφαγίας, η σπερμιδίνη προστατεύει από βλάβες των νεύρων σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, αποτρέποντας την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων. Επίσης βοηθάει στη μείωση των γνωστικών και λειτουργικών βλαβών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διότι το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου. Η σπερμιδίνη μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, βελτιώνει τη χρήση της γλυκόζης από τους μυς και προλαμβάνει τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων σπερμιδίνης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στα διαβητικά φάρμακα.

Αυξάνει την αντοχή των οστών
Η σπερμιδίνη έχει βρεθεί ότι αυξάνει την αντοχή των οστών και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας, δύο παράγοντες που την καθιστούν ευεργετική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, μπορεί να αποτρέψει την απώλεια σκελετικών μυών που σχετίζεται με την ηλικία και να βελτιώσει τη λειτουργία των σκελετικών μυών, ένα ευεργετικό χαρακτηριστικό για τη διατήρηση μιας μακράς, υγιούς ζωής.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να προληφθεί με μια διατροφή πλούσια σε σπερμιδίνη. Η δράση της ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ενεργοποιητής αυτοφαγίας θεωρείται ότι διατηρεί τον φυσιολογικό χόνδρο και βοηθά στην υποβάθμιση του αρθριτικού χόνδρου.

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
Η χρήση της σπερμιδίνης μειώνει τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ποντίκια μέσω των αντιφλεγμονωδών της επιδράσεων. Η χρήση της έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτρέπει την απώλεια ορισμένων κυττάρων μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την αυξημένη ικανότητα καταπολέμησης ιών όπως η γρίπη. Συνολικά, η σπερμιδίνη πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι εξωτερικών απειλών, ενώ εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα φυσιολογικά κύτταρα, όπως φαίνεται στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Μπορεί η σπερμιδίνη να προκαλέσει παρενέργειες;
Όχι. Η σπερμιδίνη είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως. Επιπλέον, βρίσκεται κανονικά στο σώμα και εξυπηρετεί πολλούς ζωτικούς ρόλους στη λειτουργία των κυττάρων. Επομένως, είναι καλά ανεκτή και είναι ασφαλές να λαμβάνεται τόσο με τη μορφή συμπληρώματος όσο και μέσω της διατροφής.

Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι όταν επιλέγετε συμπληρώματα σπερμιδίνης να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε αυτά που εξάγουν τη σπερμιδίνη από πηγές τροφίμων. Αυτά τα συμπληρώματα έχουν το καλύτερο προφίλ ασφάλειας και πιστεύεται ότι είναι πιο πιθανό να παράγουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σπερμιδίνη.

Πόσα mg σπερμιδίνης πρέπει να πάρω;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει δημοσιεύσει καμία συνιστώμενη ή μέγιστη οδηγία δοσολογίας. Ωστόσο, η Αρχή Τροφίμων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε να μην υπερβαίνετε την ημερήσια δόση των 6 mg/ημέρα. Επίσης, πολλές κλινικές δοκιμές έχουν χρησιμοποιήσει μόνο 1 mg/ημέρα σπερμιδίνης.

www.jenny.gr

unsplash.com

Οι κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr