Πονάτε στην πλάτη; 3 απλές στάσεις yoga που θα σας ανακουφίσουν

Πονάτε στην πλάτη; 3 απλές στάσεις yoga που θα σας ανακουφίσουν

Αντιμετωπίστε τον σωματικό πόνο αποτελεσματικά, έχοντας τη yoga σύμμαχό σας!

ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΦΟΥ

Ο πόνος στην πλάτη έχει γίνει ένας από τους συχνότερους πόνους για τους περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφείο και κάνουν καθιστική ζωή. Αν τυχαίνει να είστε ένας από αυτούς που γκρινιάζουν συχνά για τις ενοχλήσεις και το πιάσιμο στην περιοχή αυτή, η yoga σας υπόσχεται ανακούφιση.

Γιατί η yoga αποτελεί ένα τόσο δημοφιλές μέσο «θεραπείας» για τον πόνο στην πλάτη;

Οι στάσεις της yoga είναι φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου που βοηθούν στη βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας. Αν γίνονται σωστά, μπορούν όχι μόνο να προλάβουν, αλλά και να ανακουφίσουν τον σωματικό πόνο. Ακόμα κι αν είστε αρχάριοι, μην φοβηθείτε να τις δοκιμάσετε. Θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, όσες ώρες κι αν δουλεύετε στο γραφείο…

3 στάσεις yoga για αρχάριους που θα σας ανακουφίσουν

Κόμπρα
Ξαπλώστε μπρούμυτα στο στρωματάκι με το πρόσωπο στραμμένο προς το έδαφος και τοποθετήστε τις παλάμες σας κοντά στο στήθος.
Χαλαρώστε τους γοφούς και κρατήστε τα πόδια σας τεντωμένα πίσω και ανοιχτά στο πλάτος των γοφών (ή ελαφρώς πιο ανοιχτά εάν η πλάτη σας είναι ευαίσθητη).

Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και ανασηκώστε αργά τον κορμό σας κοιτάζοντας προς τα εμπρός. Προσέξτε οι αγκώνες σας να παραμένουν κοντά στον κορμό σας.
Σε αυτό το σημείο, τα μόνα μέρη του σώματος που αγγίζουν το έδαφος θα πρέπει να είναι οι παλάμες και το κάτω μέρος του σώματός σας (από τη λεκάνη δηλαδή και κάτω).

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ίση πίεση και στις δύο παλάμες.
Κρατήστε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα ενώ αναπνέετε.
Εκπνεύστε και αφήστε την κοιλιά, το στήθος και το κεφάλι σας να επανέλθει στο πάτωμα.
*Αναπνεύστε και κρατήστε τη θέση σας μετρώντας έως το 10 ή για όσο νιώθετε άνετα.

Πώς βοηθάει

Η στάση κόμπρα τεντώνει αποτελεσματικά τους μύες στους ώμους, το στήθος και την κοιλιά. Βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στην ανακούφιση από την ένταση στην πλάτη. Μπορεί να μειώσει επίσης τον πόνο στη μέση και τα πόδια.

Στάση του παιδιού
Ξεκινήστε σε γονατιστή θέση με τα γόνατά σας ενωμένα και τα δάχτυλα των ποδιών σας να ακουμπούν.
Χαμηλώστε αργά τους γλουτούς σας προς τις φτέρνες, τεντώνοντας τα χέρια σας προς τα εμπρός.
Ακουμπήστε το μέτωπό σας στο πάτωμα και χαλαρώστε το σώμα σας.
Θα πρέπει να αισθάνεστε ένα απαλό τέντωμα ανάμεσα στους γοφούς και τους μηρούς σας.
Κρατήστε αυτή τη στάση για 1-2 λεπτά, αναπνέοντας βαθιά και ύστερα βγείτε από τη στάση αργά.
*Προσπαθήστε να χαλαρώσετε περισσότερο την πλάτη σας με κάθε αναπνοή.

Πώς βοηθάει

Αυτή η «απαλή» ασάνα τεντώνει τους γοφούς, τους μηρούς και τους αστραγάλους και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης καθώς και στην περιοχή του αυχένα.

Στάση γάτα- καμήλα
Ξεκινήστε στα τέσσερα πάνω στο στρώμα. Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατά σας βρίσκονται κάτω από τους γοφούς σας και τα χέρια σας ακριβώς κάτω από τους ώμους σας.
Εισπνεύστε και σηκώστε την πλάτη σας προς τα πάνω ενώ χαμηλώνετε το πηγούνι και το στήθος σας δημιουργώντας μια καμπύλη. Θα πρέπει να νιώθετε το τέντωμα από το λαιμό μέχρι την «ουρά», σαν γάτα.
Καθώς εκπνέετε, χαμηλώστε την πλάτη σας μέχρι εκεί που φτάνει, σηκώνοντας το κεφάλι σας έως ότου να γέρνει προς τα πίσω, δημιουργώντας ακριβώς την ανάποδη από την προηγούμενη καμπύλη.
*Επαναλάβετε από 5 μέχρι όσες φορές θελετε.

Πώς βοηθάει

Η στάση αυτή μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και να ανακουφίσει από την ένταση τόσο στο επάνω όσο και στο κάτω μέρος της πλάτης καθώς και στους γοφούς.

*Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την Ελισάβετ Βάκρινου, Yoga Instructor

www.vita.gr

unsplash.com

Θερμίδες: Πώς θα τις κάψετε χωρίς γυμναστική

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr