Είναι επικίνδυνο να κοιμάστε με φυτά στην κρεβατοκάμαρα;

Είναι επικίνδυνο να κοιμάστε με φυτά στην κρεβατοκάμαρα;

Το ότι τα φυτά κλέβουν οξυγόνο ενώ εμείς κοιμόμαστε είναι μια δημοφιλής πεποίθηση, αλλά είναι αλήθεια;

Πολλά σπίτια φωτίζονται με φυτά εσωτερικού χώρου. Τα λουλούδια, οι κάκτοι όλων των μεγεθών και οι γλάστρες με τα μακριά πράσινα φύλλα προσθέτουν μια πινελιά χρώματος στο χώρο που καταλαμβάνουν, αλλά όταν πρόκειται να τα τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιο, υπάρχει μεγαλύτερη απροθυμία.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να τα βάλετε στην κρεβατοκάμαρα υπάρχει μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. ο λόγος; Η σκέψη ότι κλέβουν οξυγόνο τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου και ότι αυτό μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Είναι όμως αληθινή αυτή η δημοφιλής πεποίθηση; Το CuídatePlus απάντησε στο ερώτημα με τον Agustín Probanza Lobo, καθηγητή Φυσιολογίας Φυτών στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου CEU San Pablo.

«Πρόκειται για έναν παλιό αστικό μύθο. Τα φυτά, όπως και τα ζώα, καταναλώνουν οξυγόνο, αλλά όχι με ιδιαίτερα διαφορετικό τρόπο τη νύχτα, το αντίθετο μάλιστα. Μας “κλέβουν” περισσότερο οξυγόνο αν κοιμόμαστε με κάποιο άλλο άτομο ή ζώο», εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος εξηγεί ότι για να μπορέσουν τα φυτά αυτά να πραγματοποιήσουν την ανταλλαγή αερίων, «διαθέτουν μικροσκοπικά “παράθυρα” στα φύλλα τους που ονομάζονται στομάτια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα στομάτια είναι κλειστά και δεν εισέρχεται ούτε οξυγόνο ούτε διοξείδιο του άνθρακα στα φύλλα».

Αντίθετα, όταν είναι μέρα, ο ειδικός εξηγεί ότι είναι ανοιχτά, μεταξύ άλλων, για να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπουν με νερό (που προσλαμβάνουν οι ρίζες) και το φως του ήλιου, σε υδατάνθρακες (τα φυτά δεν «τρώνε», αλλά φτιάχνουν μόνα τους την «τροφή» τους, είναι φωτοαυτότροφα).

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ένα υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας, γνωστής ως φωτοσύνθεση, είναι το οξυγόνο, το οποίο εν μέρει καταναλώνεται και εν μέρει διαχέεται στην ατμόσφαιρα. «Στην πραγματικότητα, η ατμόσφαιρά μας περιέχει 20% οξυγόνο και 78% άζωτο, το οποίο έχει παραχθεί από τα φυτά και άλλους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς», λέει. Μάλιστα, προσθέτει, «η αρχέγονη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας ήταν κατά 95 τοις εκατό διοξείδιο του άνθρακα. Τα φυτά τη μεταμόρφωσαν κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών». Ως εκ τούτου, λέει ο ειδικός, «σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ουδέτερη (δεν παράγει ούτε καταναλώνει αέρια) και κατά τη διάρκεια της ημέρας οξυγονώνεται».

Ωστόσο, η Probanza δηλώνει ότι, αν και δεν είναι κακό να κοιμάστε με φυτά στο υπνοδωμάτιο, δεν συνιστάται σε άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη ή στις πτητικές ενώσεις που παράγονται από αυτά τα έμβια όντα.

Μπορεί ο ύπνος με φυτά να είναι ευεργετικός;
Ο εμπειρογνώμονας σχολιάζει ότι σε ζεστά, ξηρά μέρη, «ίσως η ύπαρξη ορισμένου αριθμού φυτών σε ένα δωμάτιο μπορεί να είναι ωφέλιμη, διότι δρουν με την ύγρανση της θερμοκρασίας- και όχι τόσο τη νύχτα, υγραίνοντας το περιβάλλον μέσω της εξατμισοδιαπνοής μέσω των στοματίων».

Ακόμη και η NASA ασχολήθηκε με το θέμα εκείνη την εποχή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου με χαμηλό φωτισμό, σε συνδυασμό με φυτικά φίλτρα ενεργού άνθρακα (καθαριστές με βάση τα φυτά), βελτίωσαν την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου αφαιρώντας ίχνη οργανικών ρύπων από τον αέρα σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Τσακίσματα και ζάρες στα sneakers σας: Το κόλπο που θα τα εξαφανίσει και θα γίνουν πάλι σαν καινούρια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr