ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ;

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ;

Η φλεβίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και ειδικότερα σε διάφορες περιόδους ορμονικών αλλαγών. Φυσικά και υπάρχουν τρόποι να απαλλαγεί κανείς, αλλά θα πρέπει να εντοπίσει τον κατάλληλο για την περίπτωσή του. Ας δούμε τι είναι η φλεβίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.
Η κυκλοφορία του αίματος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Οι αρτηρίες παρέχουν σε όλο το σώμα οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά πλούσια σε ενέργεια, ορμόνες, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα απαραίτητα συστατικά.

Ένα δεύτερο μέρος της κυκλοφορίας του αίματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας: το ταξίδι της επιστροφής.

Αφού οι αρτηρίες παραδώσουν τα ωφέλιμα συστατικά, το αίμα πρέπει να επιστρέψει στους πνεύμονες για να πάρει περισσότερο οξυγόνο, να αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά, να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα και να επιστρέψει στην καρδιά για να αντληθεί ξανά.

Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, διασφαλίζοντας ότι τα όργανα και οι ιστοί λαμβάνουν αυτό που χρειάζονται, ενώ τα απόβλητα απομακρύνονται.

Οι φλέβες και ο ρόλος τους
Οι δίοδοι που έχουν σχεδιαστεί για το ταξίδι της επιστροφής είναι οι φλέβες. Οι φλέβες αποτελούν ένα δίκτυο συνδετικών σωλήνων σε όλο το ανθρώπινο σώμα, και κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 mm (περίπου όσο η μύτη ενός μολυβιού) έως 2 cm (περίπου όσο ένα φιστίκι).

Οι φλέβες φέρνουν το χαμηλό σε οξυγόνο αίμα πίσω στους πνεύμονες για να εμπλουτιστεί εκ νέου με οξυγόνο. Συχνά, οι μεγάλες φλέβες βρίσκονται παράλληλα με τις αντίστοιχες αρτηρίες, όπως ένας αυτοκινητόδρομος με αυτοκίνητα που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις: στον άνω βραχίονα, για παράδειγμα, η μασχαλιαία φλέβα βρίσκεται δίπλα στη μασχαλιαία αρτηρία. Στο νεφρό, η νεφρική φλέβα διατρέχει το σώμα παράλληλα με τη νεφρική αρτηρία.

Φλεβίτιδα

Πώς βοηθούν οι φλέβες στη διατήρηση της ροής του αίματος;
Ας ξεκινήσουμε απεικονίζοντας μικροσκοπικά ερυθρά αιμοσφαίρια φορτωμένα με οξυγόνο. Τώρα, φανταστείτε ότι είστε ένα ερυθρό αιμοσφαίριο που μόλις ταξίδεψε από την καρδιά μέσω των αρτηριών σε έναν μυ της γάμπας κάποιου που κάνει τζόκινγκ.

Αφού αφήσετε το απαραίτητο οξυγόνο και μαζέψετε απόβλητα όπως το διοξείδιο του άνθρακα, πρέπει να επιστρέψετε στην καρδιά –γρήγορα!– επειδή οι ασκούμενοι μύες χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο.

Καθώς επιστρέφετε στους πνεύμονες για να φορτώσετε περισσότερο οξυγόνο και να απελευθερώσετε διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχει μια απότομη ευθεία προς τα πάνω. Πώς μπορείτε να επιστρέψετε στους πνεύμονες χωρίς βοήθεια;

Ευτυχώς, οι φλέβες έχουν μικροσκοπικές βαλβίδες μέσα τους που επιτρέπουν στο αίμα να ρέει μόνο προς μία κατεύθυνση. Όταν οι μύες συστέλλονται κοντά σε μεγαλύτερες φλέβες, αντλούν αίμα προς τους πνεύμονες. Επιπλέον, η λήψη μιας αναπνοής δημιουργεί ένα είδος αναρρόφησης που τραβά το αίμα προς τους πνεύμονες.

Χωρίς αυτές τις δυνάμεις να ενθαρρύνουν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση μέσω των φλεβών, το αίμα που ρέει στα πόδια θα συγκεντρωνόταν εκεί, προκαλώντας επικίνδυνα υψηλή πίεση και πρήξιμο.

Τι είναι η φλεβίτιδα
Τι γίνεται όμως με τη φλεβίτιδα; Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή και την υγεία μας;

«Με τον όρο φλεβίτιδα ή κιρσούς των κάτω άκρων εννοούμε τις πρησμένες φλέβες στα πόδια, οι οποίες πέρα από το ότι είναι αντιαισθητικές, συχνά κουράζουν και καταπονούν τον ασθενή, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά του, καθώς προξενούν πρήξιμο, πόνο, αίσθημα καύσου και βάρους. Οι πρησμένες φλέβες, που προκαλούν την πάθηση γνωστή ως φλεβίτιδα προκύπτουν από χρόνια παραμελημένη φλεβική ανεπάρκεια στην περιοχή.

www.ow.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr