7 υπερτροφές για να καταπολεμήσετε την έλλειψη βιταμίνης D

7 υπερτροφές για να καταπολεμήσετε την έλλειψη βιταμίνης D

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών και την προστασία των δοντιών.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια ενώσεων που περιλαμβάνει τις βιταμίνες D1, D2 και D3.

Το σώμα μας παράγει τη βιταμίνη D φυσικά όταν εκτίθεται απευθείας στο ηλιακό φως. Μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D από ορισμένες τροφές ή συμπληρώματα διατροφής ώστε να εξασφαλίσουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης στο αίμα.

Η βιταμίνη D έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ίσως τα πιο σημαντικά οφέλη της είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου και η διευκόλυνση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ας δούμε τις 7 υπερτροφές που καταπολεμούν την έλλειψη της βιταμίνης D

Σολομός

Πλούσιος σε βιταμίνη D και ωμέγα- 3 λιπαρά είναι ένας γευστικός και υγιεινός τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

Κρόκος αυγού

Ο κρόκος αυγού είναι άλλη μία φυσική πηγή βιταμίνης D. Μάλιστα, ο κρόκος αυγού είναι μία τροφή που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε διάφορα γεύματα.

Μανιτάρια

Συγεκριμένες ποικιλίες μανιταριών αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης D. Σε αυτές τις ποικιλίες ανήκουν η shiitake και η maitake.

Εμπλουτισμένο γάλα

Το εμπλουτισμένο με βιταμίνη D γάλα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε καθημερινά επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα δεν αποτελούν απλώς ένα νόστιμο σνακ αλλά επίσης περιέχουν βιταμίνη D, υποστηρίζοντας τη συνολική ευεξία του οργανισμού.

Εμπλουτισμένα δημητριακά

Αν ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα μπολ εμπλουτισμένα δημητριακά, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D.

Τόνος

Ο τόνος δεν είναι μόνο μία καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά επίσης παρέχει στον οργανισμό βιταμίνη D, ενισχύοντας τη συνολική υγεία.

Επιπλέον, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στα παρακάτω:
– Τη μείωση του κινδύνου πολλαπλής σκλήρυνσης (ΣΚΠ). Μια ανασκόπηση του 2018 πληθυσμιακών μελετών διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ΣΚΠ.

Τη μείωση της πιθανότητας καρδιακών παθήσεων. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης D συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις ή απλώς υποδηλώνει κακή υγεία όταν έχει κάποιος μια χρόνια πάθηση.

– Τη μείωση της πιθανότητας σοβαρών ασθενειών. Αν και οι μελέτες είναι μικτές, η βιταμίνη D μπορεί να κάνει λιγότερο πιθανές τις σοβαρές λοιμώξεις από τη γρίπη και τον COVID-19. Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συμβάλλουν στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

– Την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού. Τα άτομα που δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Ο σωστός τρόπος να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά για να φύγουν τα φυτοφάρμακα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr