Κόκκινα αυγά: Πόσες μέρες διατηρούνται εντός και εκτός ψυγείου για να μπορείτε να τα φάτε με ασφάλεια

Κόκκινα αυγά: Πόσες μέρες διατηρούνται εντός και εκτός ψυγείου για να μπορείτε να τα φάτε με ασφάλεια

Τα Κόκκινα αυγά αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους. Το τσούγκρισμα είναι παραδοσιακό μετά την Ανάσταση το Μ. Σάββατο, όσο και στο πασχαλινό τραπέζι.

Πόσες μέρες όμως διατηρούνται εντός και εκτός ψυγείου για να είναι ασφαλές να τα φάτε;
Τα πασχαλινά αυγά συνηθίζουμε να τα αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη περίοδο του έτους.

Πόσο καιρό λοιπόν αντέχουν τα πασχαλινά κόκκινα αυγά στη συντήρηση και πόσο εκτός ψυγείου; Σε πόσες μέρες πρέπει να καταναλωθούν και γιατί.

Η απάντηση είναι σοκαριστική

Βαμμένα αυγά:
Τα αυγά που βάφουμε παραδοσιακά το Πάσχα, χρησιμοποιούνται κυρίως ως διακοσμητικά. Πράγμα που σημαίνει πως μένουν αρκετές ώρες, αν όχι συνέχεια, εκτός ψυγείου. Αυτό επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές μορφές τροφικής δηλητηρίασης. Τα μολυσμένα αυγά είναι κύριος υπαίτιος της σαλμονέλας . Η σωστή συντήρηση των αυγών, αλλά και η προετοιμασία είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για να την αποφύγουμε.

Το να αφήσετε βρασμένα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέπει σε βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται γρήγορα. Τα συγκεκριμένα παθογόνα αναπτύσσονται γρηγορότερα σε θερμοκρασίες από 10 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, τα ψυγεία διατηρούν τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Συστάσεις υγείας για τα αυγά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, (ανήκουν και τα βραστά αυγά σε αυτά), που έμειναν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Τους καλοκαιρινούς μήνες ή όποτε η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Βαμμένα αυγά: Βραστά και ωμά
Μπορεί να θεωρείτε πως είναι ασφαλέστερα από τα ωμά, καθώς είναι μαγειρεμένα. Σύμφωνα όμως με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των διαφόρων ζημιών στο κέλυφός τους, κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Μετά το βράσιμο και αφού κρυώσουν, καλό είναι να τα βάλετε στο ψυγείο και να καταναλωθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Συμβουλές για την ασφάλεια των αυγών
Δεν είναι απαραίτητο να έχουν άσχημη μυρωδιά τα αυγά που έχουν χαλάσει. Όποια αυγά έχουν ρωγμές ή ατέλειες στο κέλυφος τους, πετάξτε τα πριν τα βράσετε. Βράστε τα καλά, μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε, ή όταν τα βγάζετε ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε περισσότερο, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr