Δημοφιλή φάρμακα για διαβήτη και αδυνάτισμα «ύποπτα» για στομαχική παράλυση

Δημοφιλή φάρμακα για διαβήτη και αδυνάτισμα «ύποπτα» για στομαχική παράλυση

Τι δείχνουν νέες μελέτες για τα φάρμακα που «σαρώνουν» μεταξύ διαβητικών και όσων θέλουν να χάσουν βάρος.

Τα ενέσιμα φάρμακα που θεραπεύουν τον διαβήτη και την παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας: Της στομαχικής παράλυσης.

Τρεις νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος στομαχικής παράλυσης ή γαστροπάρεσης – μιας κατάστασης που προκαλεί ναυτία και έμετο, επειδή το στομάχι δυσκολεύεται να διαχειριστεί την τροφή – είναι υψηλότερος για όσους λαμβάνουμε φάρμακα ή αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1 για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τα εν λόγω ενέσιμα φάρμακα έχουν μεγάλη ζήτηση επειδή έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και για την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, σε κλινικές δοκιμές, προϊόντα όπως το Wegovy και το Zepbound έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθούν να χάσουμε τουλάχιστον το 10% του αρχικού μας βάρους.

 

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Γιατί συμβαίνει αυτό
Τα GLP-1 περιορίζουν την πείνα, επιβραδύνοντας τη διέλευση της τροφής από το στομάχι. Παράλληλα, βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη, ενώ στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, που μειώνουν την επιθυμία για λιχουδιές.

Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις έμετου ή να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροπάρεση. Τις περισσότερες φορές, η γαστροπάρεση και τα συμπτώματά της περνούν μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Αλλά σε μερικούς οργανισμούς η κατάστασή τους δεν βελτιώθηκε, ακόμη και μήνες μετά την αποχή από το προϊόν, με παρανέργειες που άλλαξαν τη ζωή τους.

Τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Ναυτία με ή χωρίς έμετο

• Κοιλιακό άλγος

• Αίσθημα πρόωρου κορεσμού, ο ασθενής δηλαδή να αισθάνεται ότι χορταίνει λίγο μετά την έναρξη της σίτισης ή μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής

• Φούσκωμα

• Απώλεια βάρους λόγω μειωμένης όρεξης

Στις νέες μελέτες, ο κίνδυνος γαστροπάρεσης φαίνεται να είναι σπάνιος, αλλά σταθερός. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με άτομα που δεν λάμβαναν φάρμακα GLP-1, διαβητικοί ή παχύσαρκοι που έπαιρναν τέτοια σκευάσματα, διέτρεχαν περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με την πάθηση.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στις μελέτες που τους συνταγογραφήθηκε κάποιο φάρμακο GLP-1, 10 στους 10.000 ή αλλιώς το 0,1%, διαγνώστηκαν με γαστροπάρεση.

Τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα GLP-1, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ναυτία, έμετο ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), να αφαιρέσουν τη χοληδόχο κύστη τους και να εμφανίσουν παγκρεατίτιδα.

Βέβαια, ο διαβήτης από μόνος του μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο γαστροπάρεσης.

Και τι θέλουν να μας πουν όλα αυτά
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν και αυτά τα φάρμακα λειτουργούν κατά του διαβήτη και των περιττών κιλών, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον σωστό λόγο.

Επίσης, οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι εάν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε την αγωγή, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι έχουμε 30% πιθανότητες να εμφανίσουμε παρενέργειες του γαστρεντερικού συστήματος.

Βέβαια, τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες παρενέργειες μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς συνηθίζουμε τις δόσεις. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γιατροί ξεκινούν με χαμηλές δόσεις του φαρμάκου και σταδιακά προχωρούν σε υψηλότερες ποσότητες.

(Mε πληροφορίες από CNN).

www.huffingtonpost.gr

unsplash.com

Eλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Τα 5 πιο συχνά λάθη στη χρήση του αντηλιακού


 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr