Προσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για μολυσμένο τυρί – 122 τροφικές δηλητηριάσεις

Προσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για μολυσμένο τυρί – 122 τροφικές δηλητηριάσεις

Τυρί που πωλείται στην Ελλάδα είναι μολυσμένο με το τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο Yersinia enterocolitica.

H Ελλάδα και άλλες 17 χώρες ενημερώθηκαν σήμερα μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από τυρί προέλευσης Γαλλίας. Η ενημέρωση έγινε από την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία το τυρί είναι μολυσμένο με Yersinia enterocolitica και μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί 122 καταναλωτές.

Η Yersinia enterocolitica είναι ένα σημαντικό τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Οι λοιμώξεις από Yersinia enterocolitica προκαλούν οξεία γαστρεντερίτιδα που συνοδεύεται από πυρετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος και γενικά εμφανίζονται 2 έως 7 ημέρες μετά την κατανάλωση και διαρκούν μία έως τρεις εβδομάδες. Eάν εξαπλωθεί συστηματικά μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα σήψη. Ο ασθενής μπορεί επίσης να αναπτύξει οζώδες ερύθημα, το οποίο εκδηλώνεται ως επώδυνες, ανυψωμένες κόκκινες ή μοβ βλάβες, κυρίως στα πόδια και τον κορμό του ασθενούς. Οι βλάβες εμφανίζονται 2-20 ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού και του κοιλιακού άλγους και υποχωρούν αυθόρμητα στις περισσότερες περιπτώσεις σε περίπου ένα μήνα.

Οι χώρες που επηρεάζονται από την ανάκληση είναι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, και ΗΠΑ.

Η ανάκληση στη Γαλλία


Φωτογραφία του μολυσμένου τυριού που δημοσίευσε η RAPPEL Conso.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας δημοσίευσε την ανάκληση του ΠΟΠ κατσικίσιου τυριού Star of Provence (αστέρι της Προβηγκίας) της εταιρείας FROMAGERIES DE L’ETOILE που είναι μολυσμένο με Yersinia enterocolitica και πωλείται από όλα σχεδόν τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας (Carrefour, Leclerc, Intermarché, Auchan, System U, Grand Frais, Metro, Casino, Migros). Η απόσυρση αφορά όλες τις παρτίδες και το σύνολο της παραγωγής με ημερομηνίας Best before μεταξύ 0/06/2024 και 31/07/2024 για το τυρί με GTIN 3461680002062 και μεταξύ 20/06/2024 και 02/08/2024 για το τυρί με GTIN 3461680004011.

Η Rappel Conso συνιστά σε όσους έχουν καταναλώσει αυτά τα προϊόντα και παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναφέρουν ότι κατανάλωσαν το τυρί που έχει ανακληθεί. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα εντός 10 ημερών μετά την κατανάλωση των προσβεβλημένων προϊόντων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

cibum.gr

Γιατί οι άνθρωποι στην Ιαπωνία ζούνε πολύ και καλά. Τι κάνουν ακριβώς

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr