Η φυσική αντιμετώπιση του θυρεοειδή. Σύστημα διατροφής για να απαλλαγείτε απο τα ορμονικά συμπτώματα.

Η φυσική αντιμετώπιση του θυρεοειδή. Σύστημα διατροφής για να απαλλαγείτε απο τα ορμονικά συμπτώματα.

Προβιοτικά
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα ο ακριβής αντίκτυπος των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών στην υγεία του θυρεοειδούς, αλλά υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία για το πώς ορισμένοι συγκεκριμένοι τύποι επηρεάζουν τον θυρεοειδή τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Ενώ ορισμένες διατροφικές ελλείψεις -όπως το πολύ λίγο ιώδιο και το σελήνιο – μπορεί να είναι η αιτία του υποθυρεοειδισμού, αυτές οι καταστάσεις είναι ασυνήθιστες στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της ποιότητας του εδάφους, της διατροφής και της χρήσης ιωδιούχου αλατιού. Η αυτοάνοση νόσος είναι, στην πραγματικότητα, η ώθηση για τις περισσότερες περιπτώσεις θυρεοειδικών ασθενειών στην Αμερική – η θυρεοειδίτιδα Hashimoto στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργικός θυρεοειδής) και η νόσος του Grave στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού (υπερδραστήριος θυρεοειδής).

Παρά το γεγονός ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ρίζα αυτών των ζητημάτων, η διατροφή ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θυρεοειδούς. Ενώ συγκεκριμένες τροφές και συμπληρώματα δεν μπορούν να θεραπεύσουν ή να αναστρέψουν τη νόσο του θυρεοειδούς, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής φιλικής προς τον θυρεοειδή μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία και τη θεραπεία του θυρεοειδούς σας, να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος και μπορεί ακόμη και να μειώσετε ορισμένα από τα συμπτώματά σας, όπως κόπωση, δυσκοιλιότητα και αργό μεταβολισμό.

Ζητήστε ακόμη την υποστήριξη απο έναν έμπειρο διατροφολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να σας καθοδηγήσει περαιτέρω.

Παρακολουθήστε τώρα: 7 Συμβουλές Διατροφής για τον Θυρεοειδή

Περιορίστε το διατροφικό στρες
Το διατροφικό στρες στο σώμα σας προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που δημιουργούν:

Φλεγμονή, ευαισθησία ή αλλεργική απόκριση
Αύξηση ή γρήγορες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σας

Ή να περιέχει:

Τοξίνες ή χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογικές αποκρίσεις
Υψηλές ποσότητες ανθυγιεινών λιπαρών
Μπορείτε να βοηθήσετε στην εξάλειψη του διατροφικού στρες κάνοντας κάποιες στρατηγικές αλλαγές.

Βγάλτε απο την ζωή σας τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά όταν υποβάλλονται σε έντονη επεξεργασία, όπως στην περίπτωση της κατεψυγμένης πίτσας, των δείπνων με φούρνο μικροκυμάτων και των ντόνατς, δεν είναι υγιεινά για κανέναν . Ορισμένα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα επεξεργασμένα κρέατα) περιέχουν ακόμη και ορισμένα συστατικά που θεωρούνται καρκινογόνα (καρκινογόνα). 2

Επιπλέον, τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό έχουν συχνά πολλές κενές θερμίδες οι οποίες δεν υποστηρίζουν καθόλου το σώμα σας. Είναι καλύτερο να επιλέγετε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία εάν μπορείτε. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε να υιοθετείτε μια πιο καθαρή διατροφή είναι να δοκιμάσετε να αγοράζετε τρόφιμα μόνο απο το παντοπωλείο της γειτονιάς.

Παραλείψτε το επιτραπέζιο αλάτι
Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν πολύ αλάτι. Οι τρέχουσες οδηγίες του USDA τονίζουν ότι οι ενήλικες δεν καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Δεδομένου ότι πολλά συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν ήδη νάτριο, η προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού στα τρόφιμα μπορεί να ξεπεράσει και να υπερβεί κατά πολύ το όριο.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι οι φυσικές μορφές αλατιού είναι πιο υγιεινές για εσάς, αλλά το νάτριο σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να είναι ανθυγιεινό εάν καταναλώνεται υπερβολικά. 

Προσθέστε καλά λιπαρά
Ενσωματώστε περισσότερα καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και υγιεινούς ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλού λίπους, αλλά επιλέξτε σολομό άγριας αλιείας αντί για σολομό εκτροφής για μέγιστη διατροφική αξία.

Χρησιμοποιήστε βιολογικά κρέατα που τρέφονται με χόρτο αντί για  κρέατα που τρέφονται με σιτηρά όποτε είναι δυνατόν. Το κρέας από ζώα που τρέφονται με χόρτο είναι υψηλότερο σε πιο υγιεινά λίπη και θρεπτικά συστατικά και χαμηλότερο σε λίπος συνολικά από το κρέας από ζώα που τρέφονται με σιτηρά. 

Περιορίστε τα γλυκά
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και η ασθένεια του θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 . Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο και να μειώσετε το διατροφικό στρες, μειώστε ή εξαλείψτε το μέλι, τη μελάσα, τα αναψυκτικά και άλλες μορφές ζάχαρης και αφαιρέστε εντελώς τα ποτά διαίτης και τα τεχνητά γλυκαντικά από τη διατροφή σας.

Ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά και προβλήματα θυρεοειδούς
Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης
Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό. Αυτό σημαίνει ότι η υψηλή ημερήσια πρόσληψη καφέ, τσαγιού ή αναψυκτικών με καφεΐνη μπορεί να είναι εξαντλητική για τα επινεφρίδια, να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης σας και στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τυχόν ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα σας.

Πίνετε με μέτρο
Τα αλκοολούχα ποτά είναι συχνά βαριά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με ένα περιστασιακό ποτό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η υπερβολική χρήση αλκοόλ προκαλεί στρες στο συκώτι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το σάκχαρο στο αίμα σας.

Αποφύγετε να τρώτε πολύ σε λίγο χρόνο.
Το να τρώτε μέχρι να χορτάσετε προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, που συνήθως ακολουθείται από βουτιά ή πτώση. Αυτός είναι ένας διατροφικός στρεσογόνος παράγοντας που μπορεί να αποφευχθεί κάνοντας τα γεύματά σας πιο ισορροπημένα όσον αφορά τις θερμίδες και σταματώντας μόλις νιώσετε ικανοποιημένοι. Το ενσυνείδητο φαγητό είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής, καθώς δίνει στο σώμα σας χρόνο να καταγράψει ότι είστε χορτάτοι και βελτιώνει την επίγνωσή σας για αυτά τα σήματα. Ως μπόνους, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.

Δώστε στο σώμα σας ένα βραδινό διάλειμμα για φαγητό
Προσπαθήστε να σταματήσετε να τρώτε μετά τις 8 μ.μ. και δώστε στο σώμα σας ένα διάλειμμα 10 έως 12 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν φάτε πρωινό. Όταν κοιμάστε, το σώμα σας αρχίζει να παράγει θυρεοειδή, επινεφρίδια και αυξητικές ορμόνες. Αντλεί την ενέργεια για αυτή την παραγωγή από το αποθηκευμένο λίπος σας, καίγοντάς το καθώς κοιμάστε.

Εάν έχετε πολύ σύντομο διάλειμμα ανάμεσα στο φαγητό το βράδυ και ξανά το πρωί, το σώμα σας δεν παίρνει ποτέ το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να μεταβείτε στη λειτουργία καύσης λίπους. Μελέτες έχουν προτείνει ότι επιτρέποντας ένα διάλειμμα 10 έως 12 ωρών, ενθαρρύνετε το σώμα σας να λάβει το μήνυμα ότι δεν έρχεται περισσότερη τροφή κάθε αρκετές ώρες, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να μετατοπιστείτε στη λειτουργία καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εξαλείψτε τις Τοξίνες
Οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα είναι τοξίνες και μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις αποκρίσεις. 5 Τα περισσότερα μπορείτε να καταργήσετε αυτές τις τοξίνες από το φαγητό σας, το λιγότερο άγχος τα τρόφιμα αυτά θα δημιουργήσουν στα συστήματα ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σας. Αγοράστε βιολογικά, χωρίς ορμόνες, χωρίς αντιβιοτικά, ελευθέρας βοσκής, άγρια ​​αλιευμένα και χωρίς φυτοφάρμακα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.

Δοκιμάστε μια δίαιτα φιλική προς τον θυρεοειδή
Δεδομένου ότι παράγει ορμόνες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας, ο θυρεοειδής σας είναι ευαίσθητος σε αυτό που τρώτε. Όσο περισσότερο διατροφικό στρες βάζετε στον εαυτό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε φλεγμονή που μπορεί να επιδεινώσει τις αυτοάνοσες αντιδράσεις σας και να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Ακολουθούν ορισμένες προσεγγίσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε που είναι φιλικές προς τον θυρεοειδή και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση στο πεπτικό σας σύστημα στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, που οδηγεί σε βλάβη στο λεπτό έντερο. Η εμφάνιση αυτής της ασθένειας μπορεί να προκαλέσει κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του θυρεοειδούς, όπως το ιώδιο και το σελήνιο, και να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά το φάρμακο υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών (λεβοθυροξίνη). Η κοιλιοκάκη είναι τρεις φορές πιο συχνή σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νόσο Graves από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. 6

Η σύνδεση της κοιλιοκάκης και της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς
Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην απώλεια βάρους. Εάν δεν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, αλλά πιστεύετε ότι μπορεί να την έχετε με βάση τα συμπτώματά σας ή/και το οικογενειακό ιστορικό, φροντίστε να ελεγχθείτε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμα κι αν έχετε απλώς μια ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να επωφεληθείτε από μια δίαιτα χαμηλή σε γλουτένη.

Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη


Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι χαμηλή σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες και καλαμπόκι. Το πλεονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι ότι βοηθά στην εξισορρόπηση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, που προκαλούν διατροφικό στρες. Το σταθερά υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να είναι φλεγμονώδες, επομένως η μείωση και η εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας μειώνει τη συνολική πίεση στις ορμόνες σας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του θυρεοειδούς σας.

Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Παρόμοια με μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα σας, αλλά εστιάζει περισσότερο στον αριθμό των υδατανθράκων που τρώτε και όχι στην ποιότητα, όπως κάνει η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δίαιτα Atkin και την κετογονική δίαιτα.

Δίαιτα αυτοάνοσου πρωτοκόλλου
Η δίαιτα με πρωτόκολλο αυτοάνοσης επικεντρώνεται στη μείωση της φλεγμονής και στην επούλωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο αυτοάνοσης νόσου και περιλαμβάνει την εξάλειψη συγκεκριμένων τροφών για έξι έως οκτώ εβδομάδες και μετά την αργή εισαγωγή τους στο προσωπικό σας διαιτολόγιο..

Δίαιτα Αποβολής
Οι τροφικές δυσανεξίες και τα αλλεργιογόνα -για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά, η σόγια και οι ξηροί καρποί- μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να σας δυσκολέψουν να χάσετε βάρος. Ίσως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε μια δίαιτα εξάλειψης ή/και να κάνετε τεστ αλλεργίας για να προσδιορίσετε εάν έχετε τροφικές ευαισθησίες ή αλλεργίες.

Φροντίστε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις διατροφικές προσεγγίσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση υγείας σας.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr