13 Εκπληκτικά Οφέλη Του Μαγνησίου

13 Εκπληκτικά Οφέλη Του Μαγνησίου

Τα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία περιλαμβάνουν την πρόληψη της δυσκοιλιότητας , των εκλαμπτικών κρίσεων και του άσθματος. Διατηρεί τα νεύρα, τους μύες και τα οστά  υγιή. Βοηθά επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών και στον κυτταρικό μεταβολισμό . Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού παλμού και χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για τη θεραπεία των ανωμαλιών στον καρδιακό ρυθμό.

Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν τη θετική του επίδραση στη μείωση της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου , καθώς και τις ευνοϊκές του επιδράσεις στον διαβήτη , τον πόνο στην πλάτη και διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.

Τι είναι το Μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που απαιτείται από τον οργανισμό μας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Είναι ένα από εκείνα τα απαραίτητα μέταλλα που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών.

Ποια είναι η σημασία του μαγνησίου;
Οι ιατροί συχνά υπογραμμίζουν τη σημασία της συμπερίληψης επαρκούς πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων στην καθημερινή μας διατροφή. Το μαγνήσιο απαιτείται για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι το τέταρτο πιο διαδεδομένο μέταλλο στο σώμα και είναι εν μέρει υπεύθυνο σε αμέτρητες πτυχές του. Περίπου το 50% του συνολικού μαγνησίου του σώματός μας αποθηκεύεται στα οστά μας, ενώ το υπόλοιπο μέρος βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων του σώματος. Αν και το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ καλό στη ρύθμιση ενός σταθερού επιπέδου αυτού του βασικού ορυκτού, μόνο το 1% αυτού είναι διαθέσιμο στο αίμα.

Πηγές μαγνησίου
Οι φυσικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν θαλασσινά λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι συνήθως κύρια συστατικά της τακτικής διατροφής ενός ατόμου. Άλλα λαχανικά που μπορούν να ταξινομηθούν ως πλούσια πηγή αυτού του ορυκτού περιλαμβάνουν ντομάτες , χόρτα τεύτλων, φασόλια, φασόλια λίμα , αγκινάρες , γλυκοπατάτες , αλεύρι φαγόπυρου , σπόροι κολοκύθας , φιστίκια , αλεύρι σίτου, πίτουρο βρώμης , κριθάρι , καλαμποκάλευρο.

Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι , καθώς και μη χορτοφαγικά τρόφιμα όπως ψάρια . Το ψωμί ολικής αλέσεως που περιέχει πίτουρο και φύτρο έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε μαγνήσιο σε σύγκριση με το λευκό ψωμί. Το νερό έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το σκληρό νερό έχει περισσότερο από το μαλακό νερό, αν και το σκληρό νερό δεν είναι καλό για το σώμα, ειδικά τα νεφρά.

Συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου
Τα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα και την πλάτη, άγχος , κόπωση, κρίσεις ημικρανίας, μυϊκή αδυναμία και σπασμούς, απώλεια όρεξης, έμετος, ναυτία, αϋπνία, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, διάρροια , μυϊκές συσπάσεις και σπαστικά αγγεία Raynaud.

Όταν είστε υπό στρες, το σώμα σας τείνει να εξαντλεί γρήγορα τα αποθέματά του σε μαγνήσιο. Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της έλλειψής της είναι η λαχτάρα για σοκολάτα, καθώς η σοκολάτα είναι πλούσια σε αυτό το απαραίτητο μέταλλο. Η έλλειψή του μπορεί να είναι μια κύρια αιτία διαβήτη, κατάθλιψης και συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Οφέλη για την υγεία
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για να διατηρούνται φυσιολογικές οι μυϊκές και νευρικές λειτουργίες και η καρδιά να χτυπά ρυθμικά. Βοηθά επίσης στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρεί τα οστά δυνατά. Είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προάγοντας έτσι τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Υποστηρίζει επίσης τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη σύνθεση πρωτεϊνών και βοηθά στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και διαβήτη. 

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως αμύγδαλα, μπανάνες, όσπρια, σπανάκι, μαύρη σοκολάτα και αβοκάντο σε ξύλινο τραπέζι
Το μαγνήσιο είναι κρίσιμο για καλό ύπνο. 

Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
Το μαγνήσιο προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και μια υψηλή δόση των υδατοδιαλυτών συμπληρωμάτων του είναι γνωστό ότι ανακουφίζει ακόμη και την πιο σοβαρή κατάσταση δυσκοιλιότητας. Η καθαρτική ιδιότητα αυτής της βιταμίνης χαλαρώνει τους εντερικούς μύες, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ομαλότερου ρυθμού κατά τη διέλευση των εντέρων. Έχει επίσης μια άλλη ιδιότητα: να απορροφά νερό, το οποίο με τη σειρά του μαλακώνει τα κόπρανα και τα βοηθά να περνάει εύκολα.

Αποτρέπει τις εκλαμπτικές κρίσεις
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα ζωτικά στοιχεία για τη διασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης . Η σωστή λήψη των συμπληρωμάτων του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και την αύξηση του επιπέδου ανοχής στον πόνο, με αποτέλεσμα ομαλό τοκετό και βελτιστοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Το θειικό μαγνήσιο είναι η καλύτερη θεραπεία για την πρόληψη των εκλαμπτικών κρίσεων σε μέλλουσες μητέρες που μπορεί να έχουν υπέρταση.

Αντιμετωπίζει Ψυχιατρικές Διαταραχές
Το μαγνήσιο είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει ορισμένες από τις ψυχιατρικές δυσλειτουργίες όπως οι κρίσεις πανικού, το στρες, το άγχος και η αδικαιολόγητη διέγερση.

Προλαμβάνει το άσθμα
Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο άσθμα μπορεί να είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν την αναπνοή τους με τη βοήθεια συμπληρωμάτων μαγνησίου που βοηθούν στη χαλάρωση των βρογχικών μυών και στη ρύθμιση της αναπνοής. Ακόμη και ο συριγμός και η δύσπνοια μπορούν να ανακουφιστούν μέσω της ενδοφλέβιας χορήγησης αυτού του ορυκτού.

Ενισχύει την Ενέργεια
Το μαγνήσιο βοηθά στην τόνωση της παραγωγής ενέργειας στο σώμα και προωθεί την ενεργοποίηση των ενζύμων για τη δημιουργία κυτταρικής ενέργειας. 

Διατηρεί τα οστά υγιή
Το μαγνήσιο σχετίζεται άμεσα με την οστική πυκνότητα και, στη συνέχεια, η ανεπάρκεια αυτού του ορυκτού στο σώμα μπορεί να είναι αιτία οστεοπόρωσης. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα, μαζί με βιταμίνη D , χαλκό και ψευδάργυρο . Μαζί με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών ετών και της ενηλικίωσης, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης όταν μεγαλώσετε.

Ανακουφίζει από Κράμπες
Το μαγνήσιο βοηθά στη θεραπεία των έντονων οσφυαλγιών χαλαρώνοντας τους μύες της πλάτης, το στρες των νεφρών και τη μυϊκή ένταση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βοηθά επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη επούλωση των οστών. Οι κράμπες στα πόδια και η γενική κόπωση είναι παραδοσιακά συμπτώματα της έλλειψής του. Ως εκ τούτου, η σωστή πρόσληψη των συμπληρωμάτων του δρα ως θεραπεία για χρόνια προβλήματα με κράμπες στα πόδια. [5]

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Το μαγνήσιο προστατεύει την καρδιά από τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και την προστατεύει τρυφερά από βλάβες, ιδιαίτερα από το στρες των μυών. Ηρεμεί πραγματικά τα νεύρα, μεσολαβεί στις πεπτικές διεργασίες και αποτρέπει προβλήματα όπως έμετο, κράμπες, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα, τα οποία μπορούν να ασκήσουν αδικαιολόγητη πίεση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις. [6]

Ελέγχει τον διαβήτη
Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της αντίδρασης της ινσουλίνης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα συμπληρώματά του είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη καθώς πολλά από αυτά υποφέρουν από την έλλειψή του. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, προάγοντας έτσι τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους λόγους για μια επικείμενη καρδιακή προσβολή και έχει βρεθεί ότι πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν επίσης ανεπάρκεια μαγνησίου. Μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Nutrients αποκαλύπτει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου από το στόμα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει τους δείκτες των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. [7] [8]

Ανακουφίζει από τις ημικρανίες
Οι κρίσεις ημικρανίας επηρεάζουν άσχημα πολλούς ανθρώπους, ειδικά τις γυναίκες. Τα συμπληρώματα μαγνησίου και τα υγρά μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα τέτοιων επιθέσεων και επίσης βοηθούν στη μείωση του ποσοστού επανεμφάνισής τους. [9]

Ένα infographic σχετικά με τα οφέλη του μαγνησίου στην υγεία
Το μαγνήσιο κάνει τα οστά σας πιο δυνατά. Φωτογραφία: Shutterstock

Παράγει κολλαγόνο
Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την παραγωγή πρωτεϊνών που μετατρέπονται αργά σε κολλαγόνο . Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ινώδεις ιστούς όπως οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και το δέρμα . Υπάρχει επίσης στον κερατοειδή, τα οστά, το έντερο, τους χόνδρους, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Όσο περισσότερο κολλαγόνο στο σύστημα, τόσο πιο δυνατές θα γίνουν αυτές οι περιοχές του σώματος.

Προωθεί την απορρόφηση των μετάλλων
Το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση ζωτικών βιταμινών και μετάλλων όπως το νάτριο , το ασβέστιο, το κάλιο και ο φώσφορος . Η απορρόφηση των μετάλλων συμβαίνει συνήθως μέσα στο λεπτό έντερο, γεγονός που εξασφαλίζει την αποτοξίνωση πολλών επιβλαβών τοξινών στο σώμα μας. Βοηθά επίσης στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D που είναι αποθηκευμένη στον οργανισμό, η οποία στην ανενεργή της μορφή είναι αμελητέα. [10]

Ελέγχει τις λειτουργίες της ουροδόχου κύστης
Η πρόσληψη μαγνησίου ανακουφίζει από προβλήματα της ουροδόχου κύστης και θέματα όπως η συχνοουρία. Τα προβλήματα ούρησης μπορεί να προέρχονται από διάφορους λόγους, όπως νεφρίτιδα, λοιμώξεις ή μερικές φορές διάμεση κυστίτιδα. Ωστόσο, η ισορροπημένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση σε αυτές τις παθήσεις.

Δοσολογία & Παρενέργειες
Η σημασία αυτού του ορυκτού δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη ή κοινή, έτσι πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη σημασία της κατανάλωσής του στη διατροφή τους. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν 250-350 mg την ημέρα από το συμπλήρωμά του για ενήλικες.

Οι παρενέργειες του μαγνησίου είναι πολύ σπάνιες, αλλά είναι σημαντικό να καλύπτονται. Η υπερβολική πρόσληψη συχνά οδηγεί σε διάρροια, επειδή έχει καθαρτική ιδιότητα. Ωστόσο, εάν το πάρετε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για τέτοιες παρενέργειες. Άτομα με νεφρική νόσο ή αιμορραγικές διαταραχές θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου χωρίς να συμβουλεύονται γιατρό.

Έλαιο Σπόρων  Ροδιού: (Το Ελιξίριο Της Νιότης – Ειδική Τιμή).

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr