Δενδρολίβανο για Γεύση, Υγεία και Ομορφιά

Δενδρολίβανο για Γεύση, Υγεία και Ομορφιά

 

Δενδρολίβανο, ρόζμαρι, διοσμαρίνι, δουσμαρίνι, αρισμαρί λιβανόδενδρο, λασμαρί, λεσμαρί, λιβανωτίς… με όποια ονομασία και να το πείτε, το ταπεινό αυτό φυτό θα πρέπει να το έχουμε όλοι στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας όχι μόνο για την υπέροχη γεύση που δίνει στο φαγητό μας αλλά και για τις πάρα πολλές θεραπευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες.

Το δενδρολίβανο είναι αυτοφυές στην περιοχή της Μεσογείου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοσή της. Στην Αρχαιότητα, οι άνθρωποι έπλεκαν στα μαλλιά τους δεντρολίβανο όταν μελετούσαν, καθώς πίστευαν ότι βελτιώνει τη μνήμη, ενώ τον χρησιμοποιούσαν και σαν θυμίαμα κατά τη διάρκεια θυσιών και εξευμενισμού θεοτήτων δίπλα στους βωμούς. Κατά τον Μεσαίωνα πίστευαν ότι φυτρώνει μόνο του στην αυλή των δίκαιων ανθρώπων, ότι φέρνει καλή τύχη και προστατεύει από τις μάγισσες και τα κακά πνεύματα.

Στη χριστιανική παράδοση το φυτό έγινε σύμβολο πίστης και ενθύμησης. Την Κυριακή των Βαΐων χρησιμοποιείται μαζί με τον φοίνικα, την ελιά και το φασκόμηλο για τον στολισμό της εκκλησίας και λέγεται ότι ζει 33 χρόνια, όσο διήρκεσε και η ζωή του Χριστού.

Δενδρολίβανο για Γεύση, Υγεία και Ομορφιά

Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά του Φενγκ Σούι καθώς θεωρείται ότι προάγει τη σωματική και ψυχική ευεξία ενώ βοηθά στον καθαρισμό του αέρα για να κρατήσετε το σπίτι σας χωρίς βλαβερές τοξίνες. Η μυρωδιά του δενδρολίβανου μπορεί να βελτιώσει αμέσως την διάθεσή σας, να μειώσει την κούραση, να καταπολεμήσει το άγχος, να βελτιώσει τη μνήμη και να θεραπεύσει την αϋπνία. Το δενδρολίβανο φέρνει εσωτερική γαλήνη. Κρατήστε το δεντρολίβανο σε ένα ηλιόλουστο σημείο και προσέξτε να μην το ποτίζετε υπερβολικά.

Επίσης, τοποθετώντας ένα σακουλάκι δεντρολίβανο κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας, κάθε φορά που εσείς ή κάποιος επισκέπτης μπαίνει στο σπίτι, η αρνητική ενέργεια που τυχόν φέρει επάνω του θα «συλλαμβάνεται» στην είσοδο και δεν θα εισχωρεί στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στην κουζίνα, δίνει ξεχωριστό άρωμα στο μαρινάρισμα ψητών και ψαριών και είναι το βασικό συστατικό πολλών χαρακτηριστικών πιάτων της κρητικής κουζίνας, όπως τα μπαρμπούνια σαβόρε (σάλτσα με ξύδι και δενδρολίβανο), οι χοχλιοί μπουμπουριστοί (στο τηγάνι με χοντρό αλάτι και ξύδι). Συνηθίζεται να αρωματίζουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι με ένα-δυο κλαδάκια δενδρολίβανου. Επίσης, η προσθήκη μερικών φύλλων φρέσκου δενδρολίβανου στο λάδι όταν τηγανίζουμε ψάρια, τους δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση.

 

Το δενδρολίβανο είναι γνωστό για τις αναζωογονητικές, διεγερτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, όπου έκαιγαν δενδρολίβανο για την απολύμανση του αέρα. Επίσης, θεωρείται εξαιρετικό τονωτικό και πολύτιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού. Η επάλειψη με το λάδι του συνιστάται για πόνους μυών και κλειδώσεων ενώ το αιθέριο έλαιό του λέγεται πως κάνει θαύματα για πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Η πιο γνωστή καλλυντική-φαρμακευτική χρήση του δενδρολίβανου είναι για την περιποίηση των μαλλιών, λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας του εκχυλίσματος των φύλλων του στην τόντωση του τριχωτού της κεφαλής αλλά και κατά της τριχόπτωσης.

Όμως, προσοχή! Η χρήση του αιθέριου ελαίου δεν πρέπει να είναι αλόγιστή, καθώς σε πολύ μεγάλη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις, ακόμα και το θάνατο. Επίσης, η χρήση του αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Διαβάστε παρακάτω ορισμένες εύκολες συνταγές με δενδρολίβανο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη φροντίδα του εαυτού σας ή/και των αγαπημένων σας:

Άλατα μπάνιου με δενδρολίβανο

 

Υλικά:

125 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
25 γρ. φύλλα δενδρολίβανου
Ανακατέψτε τα 125 γρ. θαλασσινό αλάτι με με 25 γρ. φύλλα δενδρολίβανου που προηγουμένως έχετε ψιλοκόψει στο μούλτι και τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο για αρκετό καιρό, ώστε το αλάτι να απορροφήσει το άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Προσθέστε τα άλατα στο μπάνιο σας για ανακούφιση από σωματικούς και ψυχικούς πόνους.

Τονωτική λοσιόν με δενδρολίβανο και μηλόξυδο

 

Αν θέλεις μια φυσική και απαλή λοσιόν για το πρόσωπο που ταυτόχρονα έχει δράση κατά της ακμής και των ρυτίδων ενώ διατηρεί την επιδερμίδα υγιή και τονωμένη, το μόνο που θα χρειαστείς είναι λίγα φύλλα δενδρολίβανο, λίγο μηλόξυδο και πέντε λεπτά από τον χρόνο σου!

Υλικά

2 φλιτζάνια νερό
2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
Εκτέλεση

Τοποθετήστε το νερό με το δενδρολίβανο σε ένα μικρό κατσαρολάκι μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό.
Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό σουρωτήρι για να σουρώσετε το μείγμα και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα μπουκαλάκι.
Το δενδρολίβανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων σίδηρο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σημαδιών γήρανσης, στην αντιμετώπιση της ακμής και την πρόληψη των μολύνσεων, ενώ οι αρωματικές του ιδιότητες βοηθούν στη χαλάρωση. Το μηλόξυδο αντιμετωπίζει τθις φλεγμονές, τις ρυτίδες και τα σπυράκια. Και τα δύο συστατικά μαζί προσφέρουν λάμψη και φρεσκάδα.

Για γερά νύχια

 

Αν θέλετε γερά νύχια καλό θα είναι να συνδυάσετε την παρακάτω συνταγή με μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, πράσινα λαχανικά, φουντούκια, αμύγδαλα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Υλικά

Μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο δενδρολίβανο
Μισό ποτήρι νερό
Εκτέλεση

Βάλτε το νερό να ζεσταθεί
Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, πρόσθεσε το δενδρολίβανο, απόσυρε από τη φωτιά και άφησέ το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά τοποθετήστε τα νύχια σας μέσα σε αυτό το υγρό και αφήστε τα για ένα τέταρτο της ώρας ώστε να απορροφηθεί το δενδρολίβανο.
Επανάλαβετε τη διαδικασία καθημερινά και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχετε γερά και πανέμορφα νύχια.
Μάσκα μαλλιών με δενδρολίβανο

Υλικά

½ κούπα αποξηραμένο δενδρολίβανο
½ κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα σκεύος, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθούν απομακρύνετε από τη φωτιά, περιμένετε για περίπου 20 λεπτά σουρώστε . Εφαρμόστε το λάδι στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια λουστείτε καλά και απολαύστε τα λαμπερά και ενυδατωμένα μαλλιά σας.

Πηγές:

Αντωνίου Μαρία, Μεταπτυχιακή Διατριβή «Παραδοσιακή Διατροφή στην Ελλάδα & Χρήση Λαχανικών και Φρούτων από τις αρχές του 20ού αιώνα», Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σεπτέμβριος 2006
Γιαχακοπούλου Μαγδαληνή, «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της οικογένειας των χειλανθών (Labiatae)», Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα ΘΕ. Κ. Α. Ηράκλειο 2007
Trucos de belleza caseros
Expertos de Belleza
Η συντακτική ομάδα της Όμορφης Ζωής

 

Έλαιο δεντρολίβανου αντιμικροβιακό. Αύξηση τριχοφυΐας.

Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανο.Αύξηση τριχοφυΐας-Σύσφιξη-Τόνωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr