Υπερτροφές για αναπλήρωση των Οιστρογόνων και για Γερά Οστά.
Ενταμάμε:
Είναι πράσινα φασολάκια σόγιας, ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό και ανακατεμένα με λίγο θαλασσινό αλάτι. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και ισοφλαβόνες, οι οποίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εφίδρωση, εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και υψηλής χοληστερίνης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Κέιλ:
Το άγριο λάχανο που έχει χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς των λαχανικών», είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D βοηθά την υγεία των οστών. Μία μερίδα καλύπτει πάνω από το 20% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες Α και Β.
Σπαράγγια: Μισό φλιτζάνι σπαράγγια καλύπτουν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.
Φασόλια: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ δεν έχουν λιπαρά. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και των καρδιακών παλμών, παράγοντες που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις, την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες.
Γκρέιπφρουτ: Τα φλαβονοειδή τους μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες και ωφελούν την καρδιά.
Μούρα και κεράσια: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Τα μούρα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη φθορά που προκαλεί η γήρανση, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί την επιδερμίδα σταθερή και λεία.
Παπάγια: Είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη (υπάρχει επίσης στα καρότα) και λυκοπένιο (ντομάτες και καρπούζι). Το λυκοπένιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού. Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις.
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Μετά τα 50 χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο. Το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου, αρκεί να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, που βοηθά το σώμα σας να το χρησιμοποιεί καλύτερα.
unsplash.com Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.
Σαρδέλες:
Είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, βιταμίνη D και ασβέστιο. Τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Οι γυναίκες που τρώνε σαρδέλες στην εγκυμοσύνη ωφελούν τα μωρά τους. Ανήκουν επίσης στα ψάρια με τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου.
Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και λιγνάνες, ουσίες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Καρύδια: Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με αβοκάντο, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς, να προστατέψετε τα μάτια και το δέρμα σας, να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσετε την «καλή».
Γλυκοπατάτα: Είναι πλούσια σε χαλκό, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, κάλιο, σίδηρο. Περιέχει επίσης βήτα καροτίνη. Η επαρκής πρόσληψή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, βοηθά την υγεία των πνευμόνων του μωρού.
Σπανάκι: Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Το σπανάκι έχει φυλλικό οξύ και λουτεΐνη, η οποία προστατεύει την όραση και προλαμβάνει τον σχηματισμό ρυτίδων.
Μοσχαρίσιο συκώτι: Αποτελεί καλή πηγή φυλλικού οξέος, καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα και από το σπανάκι.
Άπαχο βόειο κρέας: Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, συστατικό που μετά την ηλικία των 18 οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο από τους άνδρες. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο και βιταμίνη Β.
Το κουμπί στο πλυντήριο που γνωρίζουν ελάχιστοι, για να μυρίζουν φρεσκάδα τα ρούχα μας