Συνταγή για Glühwein, το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων

Συνταγή για Glühwein, το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων

Το ζεστό κρασί είναι δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες και είναι γνωστό ως Glühwein (λαμπερό κρασί) ή glogg ή ως mulled wine (ζεστό κρασί). Οι χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούν ζεστά ροφήματα που πωλούνται στις υπαίθριες αγορές τις ημέρες των γιορτών. Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein (κρασί με μπαχαρικά) και αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά. Φέτος θα το φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι και θα το απολαύσουμε μόνες ή με παρέα. Τα υλικά λίγα και η συνταγή απλή. Μην το σκέφτεσαι.

Τι θα χρειαστείς

1 λίτρο κόκκινο κρασί
150 γρ. μέλι
γλυκάνισο
3 γαρύφαλλα
4 ξυλάκια κανέλας
1 πορτοκάλι

Η διαδικασία
Βάζεις το κρασί σε μία κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως το κρασί δεν πρέπει να βράσει αλλά να ανεβάσει θερμοκρασία. Ρίχνεις μέσα το χυμό από το πορτοκάλι την κανέλα, το μέλι, τον γλυκάνισο και τα γαρύφαλλα.

Αφήνεις το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δοκιμάζεις ξανά για να δεις αν θέλεις το κρασί σου να είναι πιο γλυκό. Αν ναι προσθέτεις λίγο περισσότερο μέλι. Το αφήνεις στη φωτιά για ακόμα μισή ώρα.

Το σερβίρεις σε κούπες με ένα ξυλάκι κανέλα για συνοδεία.

Απολαμβάνεις!

Εσάνς σοκολάτα

Διαβάστε ακόμα