Ρυζόνερο για τα μαλλιά: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και πώς να το φτιάξεις στο σπίτι σου

Ρυζόνερο για τα μαλλιά: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και πώς να το φτιάξεις στο σπίτι σου

Το internet είναι γεμάτο από συμβουλές για το πώς να μακρύνεις τα μαλλιά σου ή για τα καλύτερα προϊόντα που θα τους δώσουν τη μεγαλύτερη λάμψη. Αν όμως είσαι από αυτές που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι που μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι, υπάρχει μια πολύ χρήσιμη λύση: Το ρυζόνερο. «Η χρήση του ρυζιού αποτελεί ένα μακρόχρονο τελετουργικό ομορφιάς στην αρχαία ασιατική κουλτούρα», λέει στο Cosmopolitan η τριχολόγος Bridgette Hill. «Οι λάτρεις του ρυζιού πιστεύουν ότι το ρυζόνερο ξεμπλέκει τα μαλλιά τους, τα κάνει πιο λεία και λαμπερά και τα μεγαλώνει».

Το ρυζόνερο έχει γίνει δημοφιλές, σε αμέτρητους YouTubers και μπλόγκερ ομορφιάς να ορκίζονται ότι βοηθά στο μεγάλωμα πιο υγιών και λαμπερών μαλλιών. Λειτουργεί όμως για όλες μας; Η Hill και ο δερματολόγος Morgan Rabach μίλησαν με το Cosmopolitan, έτσι, προτού ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας για ένα πακέτο ρύζι, διάβασε πρώτα αυτό.

Λειτουργεί πραγματικά το ρυζόνερο για τα μαλλιά;

Σύμφωνα με τον Δρ Rabach, το ρυζόνερο (το υγρό που παίρνεις μετά το μούλιασμα ή το μαγείρεμα του ρυζιού) είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, ινοσιτόλη (που βοηθά στην ενίσχυση των μαλλιών), βιταμίνες Β και Ε, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συνεπώς τουλάχιστον θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να έχει κάποια τοπικά οφέλη για τα μαλλιά σου.

Αλλά όπως γνωρίζεις μέχρι τώρα, κάτι που λειτουργεί για ένα άτομο δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί και για ένα άλλο. Ανάλογα με τον τύπο μαλλιών ενός ατόμου, την υφή, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες του κουρέματος, τη διατροφή και τη γενετική, ο Hill λέει ότι τα αποτελέσματα που έχει η χρήση ρυζόνερου στα μαλλιά έχει ένα φάσμα αποτελεσμάτων. «Η χρήση ρυζόνερου σε καθημερινά προγράμματα ομορφιάς είναι εφαρμογή της οποίας τα υποστηριζόμενα στοιχεία διαδίδονται από στόμα σε στόμα», λέει η Hill. Τι γίνεται όμως με τα επιστημονικά στοιχεία; Συνέχιζε να διαβάζεις.

Πόσο καιρό χρειάζεται το ρυζόνερο για να μεγαλώσει τα μαλλιά σου;

Η ερώτηση εδώ δεν είναι «πότε» αλλά περισσότερο «αν». Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές ενδείξεις ότι το ρυζόνερο προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, παρά τους ισχυρισμούς. «Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι το ρυζόνερο βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών», εξηγεί ο Δρ Rabach. Με άλλα λόγια, ενώ περιμένεις να δεις εάν λειτουργεί το ρυζόνερο, ίσως θελήσεις επίσης να επισκεφθείς το γιατρό σου για θεραπείες επιστημονικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν την αιτία της τριχόπτωσης ή της αραίωσης των μαλλιών σου.

Υπάρχουν παρενέργειες του ρυζόνερου στα μαλλιά;

Παρόλο που μπορεί να βρεις πολλούς ανθρώπους υπέρ της χρήσης του ρυζόνερου για τα μαλλιά, θα βρεις εξίσου πολλούς που έχουν βιώσει λιγότερο θετικά αποτελέσματα, όπως συσσώρευση φολίδων στο τριχωτό της κεφαλής, υπερφόρτωση πρωτεϊνών στην επιδερμίδα των μαλλιών, ξηρότητα και θραύση .

Αν και ο Δρ Rabach λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα επιστημονικό για τη χρήση ή την αποφυγή του ρυζόνερου σε ορισμένους τύπους μαλλιών, η Hill συμβουλεύει ορισμένους ανθρώπους να προσέχουν. Γιατί; Επειδή το βαρύ συστατικό του αμύλου του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευθραυστότητα με την πάροδο του χρόνου, έτσι τα άτομα με ευαίσθητα μαλλιά ή μαλλιά με χαμηλό πορώδες θα πρέπει να προσέχουν όταν πειραματίζονται με τη χρήση ρυζόνερου. «Εάν έχεις μαλλιά με χαμηλό πορώδες, τότε το ρυζόνερο θα δημιουργήσει μια συσσώρευση πρωτεϊνών στα μαλλιά που μπορεί να προκαλέσει γρήγορα ακραία ξηρότητα και βλάβη», εξηγεί η Hill. (Αν δεν είσαι σίγουρη πώς να βρεις το πορώδες των μαλλιών σου, μπορείς να κάνεις ένα τεστ πορώδους).

Πώς φτιάχνεις το ρυζόνερο;

Μπορείς να βρεις πολλές συνταγές στο YouTube.

Ακριβώς όπως υπάρχουν ανεπίσημες μαρτυρίες για τη χρήση νερού ρυζόνερου για τα μαλλιά, υπάρχουν και εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές στο διαδίκτυο για να δοκιμάσεις. Εάν οι ιστορίες που έχεις ακούσει είναι αρκετά πειστικές για να το κάνεις ούτως ή άλλως, μπορείς εύκολα να παρασκευάσεις μόνη σου ρυζόνερο στο σπίτι. Ο Δρ Rabach προτείνει να προσθέσεις τέσσερις φορές περισσότερο νερό από το ρύζι, να το βράσεις, και στη συνέχεια να το πιέσεις για να πάρεις το ρυζόνερο σου, ή μπορείς να ανατρέξεις σε βίντεο στο YouTube που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες.

Το συμπέρασμα

Το ρυζόνερο θα κάνει θαύματα για τα μαλλιά σου; Ίσως, αλλά ίσως όχι. Η Hill λέει ότι μπορείς να το δοκιμάσεις αν σε ενδιαφέρει, αλλά να ξέρεις ότι μπορεί να λειτουργήσει ή μπορεί και όχι. «Η αντιστροφή της υπερφόρτωσης πρωτεϊνών είναι επιστήμη», λέει η Hill. «Συνεπώς, να είσαι πολύ προσεκτική». Εάν η κύρια ανησυχία σου είναι η ανάπτυξη των μαλλιών σου, κλείσε ραντεβού με έναν δερματολόγο ή τριχολόγο για να αντιμετωπίσεις την αιτία της τριχόπτωσης. Αλλά αν έχεις ελέγξει το πορώδες των μαλλιών σου και θέλεις να δοκιμάσεις μια θεραπεία στο σπίτι, απλώς λάβε υπόψη τις παραπάνω συμβουλές.

www.womenonly.gr    Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr