Μικροβίωμα δέρματος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε

Μικροβίωμα δέρματος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε

Το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο τόπος όπου ζούμε, η διατροφή μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αντιβιοτικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό μας και σκοπός τους είναι να φροντίζουν την υγεία του σώματος και των οργάνων του. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για μικροβίωμα του δέρματος;

Ελιάννα Κωφού

Τι είναι το μικροβίωμα του δέρματος;
Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, φιλοξενεί ένα πλούσιο οικοσύστημα μικροοργανισμών (βακτήρια, ιούς, μύκητες) που συνυπάρχουν στην επιφάνειά του. Αυτό ονομάζεται μικροβίωμα του δέρματος.

Μάλιστα, η βακτηριακή σύνθεση του μικροβιώματός μας είναι μοναδική και γι’ αυτό κάποιοι επιστήμονες την περιγράφουν σαν ένα «δεύτερο γονιδίωμα». Το μικροβίωμα διαφοροποιείται επίσης και ανά περιοχή του σώματος, με κάποια σημεία να διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλότητα σε μικροοργανισμούς (π.χ. ο αφαλός).

Όταν τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας αναπαράγονται με φυσιολογικό ρυθμό, τότε το δέρμα μας είναι υγιές. Όταν όμως η ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος διαταράσσεται, τότε τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα καταλήγουν να γίνονται παθογόνα και να προκαλούν προβλήματα. Κάπως έτσι το δέρμα μας μπορεί να γίνεται ξηρό, ευερέθιστο και ευαίσθητο ή να έχει τάσεις ακμής.

Το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο τόπος όπου ζούμε, η διατροφή μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αντιβιοτικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, παρουσιάζουν ένα μικροβίωμα δέρματος πιο κοντά σε αυτό μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας.

Πώς θα προστατεύσουμε το μικροβίωμα του δέρματός μας;
Η ποικιλότητα και η ισορροπία του μικροβιώματος συμβάλλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ευαισθησίας του δέρματος.

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια τα οποία ζουν στον οργανισμό μας και τα οποία εντοπίζονται σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό στο έντερό μας. Τα βακτήρια αυτά είναι μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και άρα εξαιρετικά απαραίτητα για την υγεία μας.

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Τα σύγχρονα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς και βακτήρια με σκοπό να θρέψουν και να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια του δέρματος. Χωρίς σκληρές χημικές ουσίες και αλκοόλ, αυτές οι τοπικές λύσεις βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηριδίων και κατ’ επέκταση στην υγεία του μικροβιώματος του δέρματός μας.

Διάφορα καθαριστικά προϊόντα, ενυδατικές κρέμες και οροί έχουν εμπλουτιστεί με προβιοτικά και υπόσχονται να ενισχύσουν την υγεία του δέρματός μας. Βέβαια, το πιο απλό καλλυντικό με προβιοτικά δεν είναι άλλο από το γιαούρτι, το οποίο όταν περιλαμβάνεται σε σπιτικές μάσκες ομορφιάς, χαρίζει λάμψη στο δέρμα και το καταπραΰνει.

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr