Ποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη φλεγμονή.

Ποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη φλεγμονή.

Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν αυτές οι ισχυρές βιταμίνες

Έρευνες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ορισμένες βιταμίνες με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να αποκτηθούν σε μορφή συμπληρώματος και με την κατανάλωση τροφών που τις περιέχουν φυσικά.

Ακολουθεί μια λίστα με έξι βιταμίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις τροφές που είναι πλούσιες πηγές τους.

Βιταμίνη Α
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο και να προκαλέσει φλεγμονή. 1 Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές: Η βήτα-καροτίνη είναι μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Δίαιτες πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Πηγές Τροφίμων
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα καρότα, την πικραλίδα, το λάχανο, τα λαχανικά, το σπανάκι και μια μεγάλη ποικιλία από φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνες Β
Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης , μια άλλη ένωση που είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. 2

Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως λάχανο, πιπεριές, μανιτάρια, πεπόνι, τόνο και πουλερικά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις φυλλικού οξέος (γνωστό και ως φυλλικό οξύ, μια άλλη βιταμίνη Β) που λαμβάνονται καθημερινά και για σύντομες περιόδους μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. 3

Πηγές Τροφίμων
Οι τροφικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα μαυρομάτικα μπιζέλια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα σπαράγγια και το συκώτι.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονής. 4

Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Για να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από τη διατροφή σας, τρώτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Βιταμίνη D
Σύμφωνα με μια έκθεση από το Food & Nutrition Research , μέχρι το 41,6% των Αμερικανών έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό μια σύνδεση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών.

Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η βελτίωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. 

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Immunology υποδηλώνει ότι συγκεκριμένα μοριακά και σηματοδοτικά συμβάντα είναι υπεύθυνα για την ικανότητα της βιταμίνης D να αναστέλλει τη φλεγμονή . Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν σίγουρα να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης D. 

Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από το σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά δεν μπορούν όλοι να πάρουν όλη τη βιταμίνη D με αυτόν τον τρόπο. Όποιος υποπτεύεται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D του είναι χαμηλά θα πρέπει να μιλήσει με τον ιατρό του σχετικά με τις εξετάσεις και τα συμπληρώματα.

Πηγές Τροφίμων


Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, οι κρόκοι αβγών, τα κρέατα οργάνων και τα τρόφιμα συμπληρωμένα με βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα από μια μετα-ανάλυση του 2015 που αναφέρθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα που ζουν με φλεγμονώδεις καταστάσεις. 

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων και των ηλιόσπορων. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο και το σπανάκι.

Βιταμίνη Κ
Μια αναφορά στο περιοδικό Metabolism διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών. 8 Ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.

Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 90 mcg. Οι ημερήσιοι συνιστώμενοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι για παιδιά και βρέφη. 9

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ: Βιταμίνη Κ1 και Κ2. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ το Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.

Οι βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή μπορούν να ληφθούν από διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των άπαχων κρεάτων και των ψαριών, καθώς και τροφών εμπλουτισμένων με βιταμίνες.

Ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος , αυτές οι βιταμίνες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή χωρίς σκληρές παρενέργειες και μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ( ΜΣΑΦ ) και τα συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr