Πώς να φροντίζετε το δέρμα σας καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση

Πώς να φροντίζετε το δέρμα σας καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση οδηγεί σε ορμονικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα, ανομοιόμορφο τόνο και υφή δέρματος και ευαισθησία στις βλαβερές ακτίνες UV. Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία του δέρματος σε αυτό το στάδιο της ζωής.

 

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας θα πρέπει να αλλάζει με την ηλικία. Ivan Gener/Stocksy; iStock
Μπορεί να είστε προετοιμασμένοι για ορισμένα συμπτώματα καθώς περνάτε την εμμηνόπαυση – όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία , αύξηση βάρους και ευερεθιστότητα – αλλά και το δέρμα σας θα υποστεί αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή το χόριο σας, ή το παχύτερο στρώμα του δέρματός σας, είναι ευαίσθητο στις αλλαγές των ορμονών που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση .

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης – όταν μια γυναίκα περνά ένα χρόνο χωρίς έμμηνο κύκλο – είναι τα 51, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων . Αλλά δεν είναι τότε που αρχίζει η μετάβαση. Υπάρχει μια χρονική περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 30 ή 40, λέει η Leslie Meserve, MD, πιστοποιημένη ιατρός εσωτερικής ιατρικής, πιστοποιημένη ιατρός από την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής και επικεφαλής ιατρικός διευθυντής και συνιδρυτής του CurieMD στο Newport Beach, Καλιφόρνια. «Είναι ένα χρονικό πλαίσιο όπου οι κύκλοι και η ωορρηξία των γυναικών γίνονται λιγότερο τακτικά. Ένας ωραίος τρόπος να το σκεφτείς αυτό είναι ότι οι ωοθήκες μπαίνουν και βγαίνουν από τη σύνταξη», εξηγεί.

Η αιτία αυτού είναι οι διακυμάνσεις των ορμονών. Κατά τη διάρκεια ορισμένων κύκλων, τα οιστρογόνα θα είναι υψηλά. σε άλλες, η ορμόνη θα είναι χαμηλή. Τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης κυμαίνονται επίσης. «Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα στα χρόνια της εμμηνόπαυσης», λέει ο Δρ. Meserve. Όταν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα πέφτουν κοντά στο μηδέν. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο τα οιστρογόνα όσο και η προγεστερόνη είναι μη ανιχνεύσιμα», λέει.

Όπως αποδεικνύεται, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν επίσης το δέρμα σας. « Οι υποδοχείς οιστρογόνων στο δέρμα παίζουν ρόλο στην παραγωγή σμήγματος, το οποίο διατηρεί το δέρμα λιπασμένο και προωθεί την κανονική παραγωγή κολλαγόνου , το κύριο δομικό στοιχείο που δίνει τη δομή του δέρματος», λέει η Lauren Fine, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology. . Η πτώση των οιστρογόνων οδηγεί επίσης σε μείωση του πάχους του δέρματος, επομένως μπορεί να δείτε μεγαλύτερη χαλάρωση και απώλεια όγκου. Και η ορμόνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελαστίνης του δέρματος. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα χάνει την αναπήδησή του και αρχίζει να κρεμάει, λέει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει επίσης μια βουτιά στην τεστοστερόνη , μειώνοντας τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων (ελαιωδών) αδένων, οπότε μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερη ακμή . Αυτό είναι σίγουρα τυχερό, αλλά με τη μία ή δύο γροθιές της μείωσης των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, η ξηρότητα που προκύπτει κάνει τις ρυτίδες να φαίνονται πιο εμφανείς, λέει ο Shilpi Khetarpal, MD , δερματολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. Αυτές οι αλλαγές στην επιδερμίδα σας συμβαίνουν αργά με την πάροδο του χρόνου, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την εμμηνόπαυση, το δέρμα και η δομή του προσώπου υφίστανται πιο γρήγορες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων λεπτότερων χειλιών, βαθύτερων ρυτίδων και χαλάρωσης της γνάθου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2019 στο American Journal. Φυσικής Ανθρωπολογίας .

Αυτή η διαδικασία μπορεί να κάνει δύσκολο να γνωρίζετε πότε – και πώς – να τροποποιήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Ακολουθούν τέσσερα βήματα για τη διατήρηση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματός σας σε αυτό το στάδιο της ζωής:

Η φροντίδα του δέρματός σας κατά την εμμηνόπαυση σημαίνει ότι βάζετε την ενυδάτωση πρώτα
Επειδή το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα αυτή τη στιγμή, θα θελήσετε να στραφείτε σε περισσότερα ενυδατικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε ένα κρεμώδες καθαριστικό (αυτά θα φαίνονται κυριολεκτικά κρεμώδη έξω από την αντλία· αποφύγετε τον αφρό και το τζελ ή αυτά με ενεργά συστατικά όπως τα άλφα υδροξυοξέα, τα οποία μπορεί να στεγνώσουν), λέει ο Δρ Φιν.

Αντί να βάζετε μια βασική ενυδατική κρέμα πριν τον ύπνο, αναζητήστε μια κρέμα νύχτας. Αυτές είναι πιο αποφρακτικές από τις ελαφριές λοσιόν, ένας όρος που σημαίνει απλώς ότι κλειδώνουν αποτελεσματικά το νερό στο δέρμα. Όταν αγοράζετε μια κρέμα νύχτας, ένα συστατικό που παγιδεύει την υγρασία είναι τα κεραμίδια, λέει ο Δρ Khetarpal. μπορείτε να τα βρείτε στην CeraVe Skin Renewing Night Cream (18,49$, Ulta.com ). Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα άλλο ενυδατικό και βρίσκεται φυσικά στο δέρμα σας. Αυτό το συστατικό «τραβάει νερό από το περιβάλλον για να ενυδατώσει το δέρμα, κάνοντάς το προσωρινά να γεμίζει σαν σταφύλι», λέει. Μία επιλογή: Clarins Multi-Active Nuit (58$, Sephora.com ).

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με ρετινοειδή — αλλά παραμένετε ενυδατωμένοι
Τα ρετινοειδή είναι μια άλλη περιοχή που αξίζει την προσοχή σας. Αυτά τα παράγωγα βιταμίνης Α , τα οποία μπορείτε να λάβετε μέσω συνταγής από τον δερματολόγο σας ή χωρίς ιατρική συνταγή ( Differin gel, 15,49 $, CVS.com), προάγει τον κυτταρικό κύκλο (για να αποκαλύψει ένα φρέσκο, πιο φωτεινό στρώμα δέρματος) και αυξάνει το πάχος του δέρματος, λέει η Fine. «Γνωρίζουμε ότι κατά την εμμηνόπαυση το πραγματικό πάχος του δέρματος μειώνεται. Τα ρετινοειδή είναι το πιο στοχευμένο φάρμακο που έχουμε», λέει. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα ρετινοειδή εγγενώς στεγνώνουν, γεγονός που επιδεινώνει μόνο τα προβλήματα με την ξηρότητα. Μπορείτε να το καταπολεμήσετε χρησιμοποιώντας μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού στο δέρμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και αυξάνοντας τη συχνότητα καθώς το δέρμα αρχίζει να δημιουργεί ανοχή. (Κάθε αύξηση της συχνότητας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες.)

Σκεφτείτε επίσης μια ρετινόλη, μια πιο αδύναμη μορφή ρετινοειδών, που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Αν διαπιστώσετε ότι τα ρετινοειδή και οι ρετινόλες δεν είναι συμβατά με το δέρμα σας, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν πεπτίδια, τα οποία είναι πρωτεΐνες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, προτείνει η Fine.

Δεσμευτείτε ξανά για την προστασία του δέρματός σας με μια ρουτίνα ασφαλή για τον ήλιο
Μια άλλη εκπληκτική λειτουργία των οιστρογόνων είναι ότι προστατεύει το δέρμα από τη βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Χωρίς αυτό το ενσωματωμένο προστατευτικό, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερο αποχρωματισμό αυτή τη στιγμή, λέει η Fine. Οι δερματολόγοι μπορεί να κηρύξουν τη σημασία του αντηλιακού για άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι ακόμη πιο κρίσιμο τώρα. Το πρωί, εφαρμόστε ένα ευρέως φάσματος SPF 30 σε εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος πριν φύγετε από το σπίτι σας.

Η τοπική εφαρμογή αντιοξειδωτικών είναι επίσης σημαντική για την καταπολέμηση των υπαρχόντων καφέ κηλίδων και την πρόληψη του σχηματισμού νέων. Η βιταμίνη C είναι ένα δοκιμασμένο και αληθινό αντιοξειδωτικό που οι δερματολόγοι όπως η Fine συνιστούν την εφαρμογή πριν από το SPF το πρωί. 

 

Μιλήστε με τον Γυναικολόγο σας σχετικά με την Ορμονική θεραπεία για τη συνολική ανακούφιση των συμπτωμάτων (με το καλύτερο δέρμα να είναι ένα πιθανό πρόσθετο πλεονέκτημα)


Τα οιστρογόνα είναι ο καλύτερος φίλος του δέρματός σας. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Journal of Cosmetic Dermatology υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με μια πιο νεανική εμφάνιση. Εκεί μπορεί να έρθει η ορμονοθεραπεία (ΗΤ). Η ΗΤ αναφέρεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ορισμένα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής .

Πράγματι, η HT μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του πάχους του δέρματος, στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στη βελτίωση της επούλωσης του δέρματος, λέει ο Meserve: «Είναι ένα ελάχιστα αναφερόμενο αλλά εξαιρετικά πολύτιμο όφελος της θεραπείας». Η HT έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων (εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις) και της κολπικής ξηρότητας , λέει. Η γενική υγεία του δέρματος δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα, επομένως είναι απίθανο να χρησιμοποιείτε HT μόνο για οφέλη για το δέρμα. Τούτου λεχθέντος, «οι περισσότερες γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση θα έχουν κάποιου βαθμού εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία με οιστρογόνα, θα έχουν το πρόσθετο όφελος της βελτιωμένης υγείας του δέρματος», εξηγεί ο Meserve.

Αρκετοί τύποι HT είναι κατάλληλοι εάν αναζητάτε οφέλη για την επιδερμίδα και ο παθολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς. Παρόλο που υπάρχουν υπόθετα οιστρογόνων για τον κόλπο, αυτά στοχεύουν και βελτιώνουν μόνο την υγεία του κόλπου , επομένως δεν είναι κατάλληλα αν αναζητάτε επίσης προνόμια για το δέρμα. Θα χρειαστείτε συστηματική HT. «Το συστημικό οιστρογόνο μπορεί να χορηγηθεί μέσω ενός χαπιού, ενός έμπλαστρου, ενός τζελ, ενός σπρέι και του κολπικού δακτυλίου», λέει ο Meserve. Ενώ αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για ορισμένες ομάδες γυναικών (όπως εκείνες που διατρέχουν κίνδυνο για θρόμβους αίματος), οπότε συζητήστε ανοιχτά με το γιατρό σας για να συζητήσετε ποια επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr