Τι είναι η ισταμίνη και πώς να τη ρυθμίσεις με τη διατροφή σου;

Τι είναι η ισταμίνη και πώς να τη ρυθμίσεις με τη διατροφή σου;

Η ισταμίνη είναι υπεύθυνη για σημαντικές λειτουργίες σε πολλά από τα κύρια συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του ανοσοποιητικού, του πεπτικού και του νευρικού.

Επιστημονικός Συνεργάτης Shape
Τι είναι η ισταμίνη και πώς να τη ρυθμίσεις με τη διατροφή σου;

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi)

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία υπεύθυνη για σημαντικές λειτουργίες σε πολλά από τα κύρια συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του ανοσοποιητικού, του πεπτικού και του νευρικού. Το σώμα παίρνει όλη την ισταμίνη που χρειάζεται από τα ίδια του τα κύτταρα. Ωστόσο, αυτή η πολύτιμη ουσία βρίσκεται, επίσης, σε ορισμένα τρόφιμα. Η δυσανεξία στην ισταμίνη δεν είναι ευαισθησία στην ισταμίνη, αλλά ένδειξη ότι έχεις αναπτύξει πάρα πολλή από αυτήν. Δηλαδή, όταν τα επίπεδα ισταμίνης είναι πολύ υψηλά ή όταν δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά, μπορεί να επηρεάσει τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες σου.

Τι προκαλεί υψηλά επίπεδα ισταμίνης;
Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι:

• Γαστρεντερικές διαταραχές ή τραυματισμοί
• Νόσος του Crohn
• Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)
• Παθήσεις του ήπατος
• Χρόνιο ή έντονο στρες
• Τραυματισμοί
• Ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου

Συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη
Τα άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που αφορούν διαφορετικά συστήματα και όργανα:

• Πονοκέφαλο ή ημικρανίες
• Ρινική συμφόρηση
• Κούραση
• Κνίδωση
• Πεπτικά προβλήματα
• Ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο
• Ναυτία
• Εμετό

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δυσανεξίας στην ισταμίνη μπορεί να εμφανιστούν:

• Κράμπες στην κοιλιά
• Υψηλή πίεση του αίματος
• Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
• Ανησυχία
• Δυσκολία ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος
• Ζαλάδες

Αν και τα επίπεδα ισταμίνης στα τρόφιμα είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, σε μερικούς ανθρώπους τα τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνη μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ερεθισμό του δέρματος ή διάρροια. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Αλλεργιών (British Allergy Foundation), δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξετάσεις ή διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της δυσανεξίας στην ισταμίνη. Ωστόσο, μια δίαιτα περιορισμού της προτείνεται ως διαγνωστικό μέσο αλλά και ως θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την επανασύνταξή τους αργά, διαδοχικά κάθε φορά.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε δίαιτα χαμηλής ισταμίνης

Γενικά, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν το υψηλότερο επίπεδο ισταμίνης. Τα φρέσκα μη επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα. Τα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ισταμίνης:

• Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τυρί (ειδικά παλαιωμένο), γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, βουτυρόγαλα και κεφίρ

• Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί και το κίμτσι

• Τουρσιά ή λαχανικά τουρσί

• Κομπούχα

• Αλλαντικά ή ζυμωμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι και ζυμωμένο ζαμπόν

• Κρασί, μπίρα, αλκοόλ και σαμπάνια

• Οστρακόδερμα

• Ζυμωμένα προϊόντα σόγιας, όπως τέμπε, μίσο, σάλτσα σόγιας και νάτο

• Σιτηρά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ψωμί με προζύμι

• Ντομάτα

• Μελιτζάνα

• Σπανάκι

• Κατεψυγμένα, παστά ή κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως σαρδέλα και τόνος

• Αβοκάντο

• Ξίδι

• Κέτσαπ ντομάτας

Υπάρχει, επίσης, μια σειρά τροφίμων που προκαλούν απελευθέρωση ισταμίνης στο σώμα, όπως:

• Αλκοόλ
• Μπανάνα
• Ντομάτα
• Φύτρο σιταριού
• Φασόλια
• Παπάγια
• Σοκολάτα
• Εσπεριδοειδή
• Ξηροί καρποί, συγκεκριμένα τα καρύδια, τα κάσιους και τα φιστίκια (peanuts)
• Βαφές τροφίμων και άλλα πρόσθετα

Ορισμένα τρόφιμα χαμηλά σε ισταμίνη είναι:

• Φρέσκο κρέας και φρέσκο ψάρι
• Μη εσπεριδοειδή
• Αβγό
• Κόκκοι χωρίς γλουτένη, όπως κινόα και ρύζι
• Υποκατάστατα γάλακτος, όπως γάλα καρύδας και γάλα αμυγδάλου
• Φρέσκα λαχανικά, εκτός από ντομάτα, αβοκάντο, σπανάκι και μελιτζάνα
• Μαγειρικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr