Πώς να αυξήσετε τη μελανίνη στο δέρμα με φυσικό τρόπο

Πώς να αυξήσετε τη μελανίνη στο δέρμα με φυσικό τρόπο

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια . Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η μελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος . Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να ενισχύσουν τα επίπεδα μελανίνης τους και να προστατεύσουν το δέρμα τους. Αλλά γνωρίζετε πώς να αυξήσετε τη μελανίνη και να προστατέψετε το δέρμα φυσικά; 

Γιατί η μελανίνη είναι σημαντική για το δέρμα σας;
Τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) υπάρχουν στη βασική στιβάδα του δέρματος. Οι δομικές πρωτεΐνες των μελανοσωμάτων (όπου παράγεται και αποθηκεύεται η μελανίνη), τα ένζυμα που βοηθούν στη σύνθεση της μελανίνης και οι πρωτεΐνες που βοηθούν στη μεταφορά και τη διανομή των μελανοσωμάτων συμβάλλουν στην παραγωγή μελανίνης . Η γενετική επίδραση, οι ορμονικές αλλαγές, η ηλικία, η φλεγμονή και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επηρεάζουν επίσης την παραγωγή μελανίνης .

Η παραγωγή μελανίνης μπορεί να μειωθεί εάν επηρεαστεί κάποιος από αυτούς τους παράγοντες – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές υπομελάγχρωσης όπως λεύκη, αλβινισμός, φαινυλκετονουρία, σύνδρομο Chediak-Higashi, σύνδρομο Griscelli, σύνδρομο Waardenburg και μικροαγγειοπάθεια .

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η μελανίνη είναι απορροφητικό της υπεριώδους ακτινοβολίας και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στις ακτίνες UV σε σύγκριση με άτομα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος . Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε μελανίνη στο δέρμα σας. 

Πώς να αυξήσετε τη μελανίνη στο δέρμα με φυσικό τρόπο.
Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής μελανίνης φυσικά.

Βιταμίνη D
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν λεύκη, μια δερματική πάθηση που προκαλείται λόγω της χαμηλής παραγωγής μελανίνης . Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Για να συμπεριλάβετε τη βιταμίνη D στη διατροφή σας, καταναλώστε ολόκληρα αυγά (όχι πάνω από 5 την εβδομάδα), σαρδέλες, σκουμπρί, κόκκινο κρέας, κρέας οργάνων και γάλα, δημητριακά ή χυμούς εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Ωστόσο, συνιστάται επίσης να έχετε 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο το πρωί πριν από τις 8 π.μ. κάθε μέρα. Οι ακτίνες UV-B του ήλιου μετατρέπουν την ανενεργή βιταμίνη D3 σε ενεργή βιταμίνη D3, η οποία αυξάνει την παραγωγή μελανίνης .

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, βοηθά στη βελτίωση της μελάγχρωσης του δέρματος χωρίς έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία . Φυσικά, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Καταναλώστε αβοκάντο, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, λιναρόσπορους, αμύγδαλα, φιστίκια, φυστικοβούτυρο, ελαιόλαδο και λάδι αβοκάντο.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων, του DNA και των νεύρων . Για να αυξήσετε τη βιταμίνη Β12, καταναλώστε ψάρι, κόκκινο κρέας, γάλα, αυγά, συκώτι και άλλες τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β12. Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12 αφού μιλήσετε με το γιατρό σας.

Βιταμίνη C
Μια μελέτη με συμπληρώματα βιταμίνης C βρήκε σημαντική αύξηση στην παραγωγή μελανίνης . Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα περισσότερα εσπεριδοειδή και μερικά λαχανικά. Καταναλώστε πορτοκάλι, γλυκό λάιμ, μανταρίνι, λάιμ, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μούρα, ακτινίδιο, γκουάβα, παπάγια, μπρόκολο, λάχανο και ντομάτες για να διατηρήσετε το δέρμα σας προστατευμένο και να προκαλέσετε φυσικά την παραγωγή μελανίνης.

Φολικό οξύ
Το φυλλικό οξύ ή το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι απαραίτητα για την καλή αναπαραγωγική υγεία. Τα άτομα με χαμηλή μελανίνη μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ προστατεύει επίσης το δέρμα από την ακτινοβολία UV-A και τον καρκίνο του δέρματος . Αυξήστε την πρόσληψη φυλλικού οξέος καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, συκώτι, φασόλια, φασόλια garbanzo και τροφές εμπλουτισμένες με φολικό οξύ.

Αμινοξέα
Η τυροσίνη και η φαινυλαλανίνη είναι δύο αμινοξέα που απαιτούνται για την παραγωγή μελανίνης . Η ανεπάρκεια σε αυτά τα δύο αμινοξέα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές υπομελάγχρωσης. Μια μελέτη που διεξήχθη σε ζώα έδειξε ότι διαφορετικές συγκεντρώσεις τυροσίνης και φαινυλαλανίνης βοήθησαν στην αύξηση των επιπέδων μελανίνης . Ωστόσο, μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι η φαινυλαλανίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόδρομος για τη σύνθεση μελανίνης . Επομένως, είναι ασφαλές να προτείνουμε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τυροσίνη, όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί, τυρί cottage, σπόροι κολοκύθας, σουσάμι, μπανάνα, αβοκάντο, ψάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα, μπορεί να βοηθήσει στη φυσική παραγωγή μελανίνης.

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή βοηθούν στην προστασία του δέρματος και βελτιώνουν τη σύνθεση μελανίνης. Δύο τέτοια καροτενοειδή είναι το βήτα καροτένιο και το λυκοπένιο. Σε μια μελέτη, η λήψη συμπληρωμάτων με βήτα καροτίνη και λυκοπένιο αύξησε τη συγκέντρωση μελανίνης στο δέρμα. Καταναλώστε τροφές όπως ντομάτα, καρότο, γλυκοπατάτα, λάχανο, σπανάκι, γκουάβα, καρπούζι, βερίκοκο, πεπόνι και γκρέιπφρουτ για να αυξήσετε τα επίπεδα βήτα καροτίνης και λυκοπενίου στο σώμα σας.

Αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε φυσικά τη μελανίνη στο δέρμα. Αλλά υπάρχουν και μερικοί ακόμη τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν. Σύρετε προς τα επάνω για να μάθετε.

Άλλοι τρόποι για την αύξηση της μελανίνης στο δέρμα

Σολάριουμ
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οριζόντιο ή κάθετο σολάριουμ για να εκθέσετε το σώμα σας σε ακτίνες UV που θα βοηθήσουν στην αύξηση της μελανίνης στο δέρμα σας. Αυτή η μέθοδος μαυρίσματος απαιτεί να φοράτε προστατευτικά γυαλιά. Επίσης, είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας πριν από την επιλογή αυτής της μεθόδου – ειδικά εάν έχετε μια υπάρχουσα ιατρική ή δερματική πάθηση.

Ηλιοθεραπεία
Η ηλιοθεραπεία είναι αρκετά δημοφιλής και ασκείται από άτομα που θέλουν να μαυρίσουν. Ωστόσο, η ηλιοθεραπεία μετά τις 10 το πρωί μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εάν θέλετε, κάντε ηλιοθεραπεία πριν από τις 10 π.μ. όταν δεν θα εκτεθείτε στις βλαβερές ακτίνες UV-A. Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις ακτίνες UV-A.

Χάπια και ορμόνες μελανίνης
Υπάρχουν διαθέσιμα χάπια μελανίνης και ορμόνες που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων μελανίνης στο δέρμα σας. Χρειάζεστε μια συνταγή για να τα χρησιμοποιήσετε – είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν εξουσιοδοτημένο δερματολόγο.

Αυτοί είναι οι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα σας. Ωστόσο, εάν έχετε ιατρικά διαγνωστεί με διαταραχή υπομελάγχρωσης, αυτά μπορεί να μην λειτουργούν για εσάς. Πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού δερματολόγου για να αυξήσετε τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα σας.

Η μελανίνη είναι μια σημαντική χρωστική ουσία στο δέρμα. Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Εάν έχετε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα μελανίνης για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Μιλήστε με τον δερματολόγο σας και καταναλώστε τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω για να την αυξήσετε φυσικά. Μειώστε την έκθεση στις ακτίνες UV-A, φορέστε αντηλιακό και χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα ή ένα μεγάλο καπέλο ενώ βρίσκεστε στον ήλιο για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η γενετική, οι ορμονικές αλλαγές και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μειώνουν την παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε διαταραχές υπομελάγχρωσης.
Δεδομένου ότι η μελανίνη είναι απορροφητική στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα άτομα με σκούρο δέρμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος σε σύγκριση με άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

www.stylecraze.com

Λάδι Φραμπουαζ ή Σμέουρο. Το λάδι με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας και ισχυρή αντιρυτιδική δράση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr