Οδηγός για την κολπική έκκριση: Τι είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας;

Οδηγός για την κολπική έκκριση: Τι είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας;

Οι κολπικές εκκρίσεις έχουν μια συνεχή παρουσία στις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση. Μπορεί να ξεκινήσει μόλις λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η περίοδός σας στην εφηβεία. Γενικά μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μιας γυναίκας αποβάλλει υγρά και κύτταρα. Η παραγωγή κολπικών εκκρίσεων μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να αλλάξει σε συνοχή και εμφάνιση ανάλογα με πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

εμμηνορρυσιακός κύκλος
ορμόνες
εγκυμοσύνη
Λοιμώξεις

Τι να περιμένετε

Οι κολπικές εκκρίσεις συνήθως ξεκινούν τη στιγμή που ένα κορίτσι έχει την πρώτη περίοδο. Μπορεί να ξεκινήσει έως και έξι μήνες πριν από την πρώτη σας περίοδο. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα υφίσταται πολλές ορμονικές αλλαγές. Ο τύπος της κολπικής έκκρισης που παράγει το σώμα σας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι ή ελαφρύτερο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Υγιές :

εμφανίζεται διαυγές ή λευκό χρώμα

έχει μια ελαφριά μυρωδιά, αλλά όχι έντονη

μπορεί να αφήσει μια κιτρινωπή απόχρωση στα εσώρουχά σας

αλλαγές στη συνοχή ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο

Η κολπική έκκριση αποτελείται από υγρά από τη μήτρα, τον τράχηλο και τον κόλπο σας. Όταν το σώμα σας απελευθερώνει ένα ωάριο από την ωοθήκη σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι κολπικές εκκρίσεις σας είναι πιο πυκνές. Αυτή η αλλαγή στην απόρριψη μπορεί να υποδεικνύει χρόνους αιχμής γονιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερες κολπικές εκκρίσεις από το συνηθισμένο. Καθώς μεγαλώνετε και βιώνετε την εμμηνόπαυση, το σώμα σας μπορεί να παράγει λιγότερες ή καθόλου κολπικές εκκρίσεις επειδή το σώμα δεν έχει πλέον ωορρηξία και τα επίπεδα οιστρογόνων μετατοπίζονται. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε περιεμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση ή μετεμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα.

Πότε να μιλήσετε σε γιατρό;

Τις περισσότερες φορές, οι κολπικές εκκρίσεις δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι η κολπική έκκριση έχει αλλάξει από την τυπική σύσταση, το χρώμα και τη μυρωδιά της ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα στην περιοχή του κόλπου σας.

Θα πρέπει να συζητήσετε τις κολπικές εκκρίσεις σας με το γιατρό σας εάν:

έχει αλλάξει σε συνοχή και εμφανίζεται κίτρινο, πράσινο ή ακόμα και γκρι
μοιάζει με τυρί cottage σε χρώμα και συνοχή
φαίνεται αφρώδης
έχει έντονη μυρωδιά ψαριού, μαγιάς ή άλλης μυρωδιάς
είναι καφέ ή αιματοβαμμένο
Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε κολπικό κνησμό, πρήξιμο, κάψιμο ή πόνο.

Η ασυνήθιστη κολπική έκκριση μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε λοίμωξη, σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) ή άλλη κατάσταση υγείας που μπορεί να περιλαμβάνει:

 

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε μια αλλαγή στην κολπική έκκριση λόγω ενός ξένου αντικειμένου στον κόλπο σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κομμάτια χαρτιού υγείας. Εάν ένα παιδί εμφανίσει κολπικές εκκρίσεις πριν από την εφηβεία, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να βρίσκεται ένα ξένο αντικείμενο στον κόλπο.

Η μη φυσιολογική έκκριση μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια του πλυσίματος. Το πλύσιμο είναι ο καθαρισμός του εσωτερικού του κόλπου με νερό ή άλλα προϊόντα. Το πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο για μια γυναίκα και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μόλυνση. Μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Μία στις 4 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 15 και 44 ετών κάνει κολπικές πλύσεις. Δεν συνιστάται από γιατρούς. Το εσωτερικό πλύσιμο συνδέεται με λοιμώξεις, ΣΜΝ, ακόμη και προβλήματα γονιμότητας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr