Το τένις και τα αθλήματα με ρακέτα είναι τα καλύτερα σπορ για την υγεία

Το τένις και τα αθλήματα με ρακέτα είναι τα καλύτερα σπορ για την υγεία

Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι γνωστά σε όλους, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής. Μια αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine δείχνει ποια είναι το καλύτερα σπορ για την υγεία: το τένις και τα αθλήματα με ρακέτα, το κολύμπι και η αεροβική άσκηση.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συνέκρινε τον ποιο τρόπο που τα διάφορα αθλήματα και οι φυσικές δραστηριότητες συσχετίζονται με τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακές αιτίες.

Oι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 80.306 άτομα από την Αγγλία και τη Σκωτία μέσης ηλικία 52 ετών, συσχετίζοντας το είδος σωματικής άσκησης (σπορ, γυμναστήριο, χορός, κηπουρική, δουλειές σπιτιού κ.α.) με τη θνησιμότητα. Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες επί εννέα έτη, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 8.790 άτομα από διάφορες αιτίες (οι 1.909 πέθαναν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιασδήποτε αιτία ήταν:

47% μικρότερος για όσους έπαιζαν τακτικά τένις ή άλλα σπορ με ρακέτα, όπως σκουός ή μπάντμιντον,
28% μικρότερος για όσους έκαναν κολύμπι,
27% για όσους έκαναν αεροβική άσκηση και
15% για όσους έκαναν ποδήλατο.
Ειδικότερα για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση, το τένις μειώνει τον κίνδυνο 56%, το κολύμπι 41% και η αεροβική άσκηση 36%.

Το ποδήλατο, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου αλλά αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευθεί. Η εξήγηση μπορεί να είναι ότι λίγοι από τους ερωτηθέντες είπαν ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο ή ράγκμπι συχνά, και αυτό μπορεί να είναι ο λόγος που η μελέτη δεν κατέγραψε θετική επίδραση στην υγεία με αυτά τα σπορ. Επειδή αυτά τα αθλήματα τείνουν να είναι εποχιακά, κάποιος αθλούμενος μπορεί να έχει μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς αθλητική δραστηριότητα.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο πολύ και πόσο συχνά ασκείται κανείς, αλλά επίσης με το είδος της άσκησης που κάνει», ανέφερε ο κ. Σταματάκης, ο οποίος διδάσκει στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, και συμμετείχε στη μελέτη.

Ο κ. Σταματάκης ανέφερε πως είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί αυτά τα τρία είδη άσκησης ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, αλλά υποθέτει ότι παίζει ρόλο ότι οι τρεις αυτές δραστηριότητες εμπλέκουν όλο το σώμα. Τα σπορ με ρακέτα, όπως το τένις και το σκουός, περιλαμβάνουν σύντομα ξεσπάσματα άσκησης μεγάλης έντασης, που ακολουθούνται από χαμηλή ένταση, πράγμα που μιμείται την άσκηση με περιοδικά διαστήματα υψηλής έντασης, η οποία είναι γνωστό ότι είναι πολύ αποτελεσματική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

www.healthyliving.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr