Εμμηνόπαυση: 5 συμβουλές για υγιές και όμορφο δέρμα το καλοκαίρι

Εμμηνόπαυση: 5 συμβουλές για υγιές και όμορφο δέρμα το καλοκαίρι

Το δέρμα στην εμμηνόπαυση έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία και φροντίδα το καλοκαίρι.

Ελένη Δασκαλάκη

Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό του τον οργανισμό της γυναίκας. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον πρώτο χρόνο που ξεκινά η προεμμηνόπαυση και σταδιακά, καθώς ανατρέπεται η ορμονική ισορροπία, οι αλλαγές αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες. Η Δέσποινα Αρναούτογλου είναι μέλος της Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και δερματολόγος-αφροδισιολόγος, και μας “ξεναγεί” στις ανάγκες του δέρματος στην εμμηνόπαυση και πιο ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Υγιές δέρμα στην εμμηνόπαυση
Σχετικά με το δέρμα, αυτό που παρατηρούμε πρώτο στην εμμηνόπαυση, είναι έντονη αφυδάτωση και ειδικά στο πρόσωπο. Το δέρμα γίνεται ευερέθιστο, εμφανίζεται τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια βλέπουμε την λεγόμενη “εμμηνοπαυσιακή ακμή”. Όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως το καλοκαίρι, τότε το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας.

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να μας προστατέψει από εγκαύματα, και τον καρκίνο του δέρματος, είναι όμως και το πιο σημαντικό αντιγηραντικό, όπως τονίζει η γιατρός. Ειδικά για την γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό stress που προκαλεί ο ήλιος.

Πιο αναλυτικά, το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα στην εμμηνόπαυση από:

1. Ερεθισμούς της ηλιοέκθεσης
Το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές ο ήλιος προκαλεί ερεθισμούς, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ή με το χλωριωμένο νερό της πισίνας.
2. Αφυδάτωση
Η έκθεση στον ήλιο στεγνώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Για αυτό και το καλοκαίρι όλοι έχουμε ανάγκη πιο συχνής χρήσης ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος. Το δέρμα της γυναίκας μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, γίνεται έτσι κι αλλιώς πιο στεγνό. Χάνει την υγρασία του και την ελαστικότητά του. Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και θα έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα.
3. Πανάδες
Οι διαταραχές στην χρώση του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτή την ηλικία και επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου.
4. Ευρυαγγείες
Παρατηρείται ότι στην εμμηνόπαυση εμφανίζονται επιφανειακές ευρυαγγείες και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα.
5. Λέπτυνση του δέρματος
Στην εμμηνόπαυση το δέρμα σταδιακά λεπταίνει ενώ ο ήλιος επιτείνει το φαινόμενο αυτό. Γι’ αυτό και η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη όχι μόνο στην παραλία αλλά και καθημερινά στην πόλη.

www.shape.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr