Πώς να κάνετε φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι

Πώς να κάνετε φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι

Θα έχετε σίγουρα ακούσει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά και ότι η μεταξύ τους αλληλεπίδραση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσωματική μας υγεία. Πράγματι, η πεπτική υγεία είναι πολύ σημαντική για να είμαστε υγιείς και να αισθανόμαστε ευεξία και καλή διάθεση…Πώς να κάνετε φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι

Της Μαρίας Γκέκα

Πώς να κάνετε φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι

⇒ Μήπως πάσχετε από δυσκοιλιότητα, ανεξήγητη αύξηση βάρους ή κόπωση;

⇒ Γνωρίζετε ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να σχετίζονται με την υγεία του παχέος εντέρου;

Ένα σημαντικό όργανο στο πεπτικό σύστημα είναι το παχύ έντερο. Η υγεία του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικότατο μέρος της πεπτικής υγείας. Πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι το παχύ έντερο είναι αναγκαίο να καθαρίζεται για βέλτιστη πεπτική ευεξία. Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου απομακρύνει συσσωρευμένα κόπρανα, παράσιτα, βλεννώδεις πλάκες μυκήτων και υπολείμματα τροφών, τα οποία αποδυναμώνουν το σώμα και επηρεάζουν τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η μέχρι στιγμής επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των καθαρισμών είναι λιγοστή και χαμηλής εμβέλειας. Πώς να κάνετε φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι φυσικοί τρόποι καθαρισμού του παχέος εντέρου είναι ευεργετικοί. Βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

7 τρόποι καθαρισμού του παχέος εντέρου στο σπίτι

Υπάρχουν τρόποι για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου στο σπίτι. Ίσως να έχετε σκεφτεί να αγοράσετε ένα προϊόν καθαρισμού του παχέος εντέρου (κλύσμα) από το φαρμακείο. Ένα κλύσμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, αλλά η τακτική του χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Λόγω των σχετικών κινδύνων, το κλύσμα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ιατρικούς λόγους.

Μπορείτε, όμως, να κάνετε απλά πράγματα στο σπίτι για να ενισχύσετε την υγεία του παχέος εντέρου και να το βοηθήσετε να αποτοξινωθεί με τρόπο φυσικό.

Πώς να κάνετε φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου στο σπίτι

Πίνετε άφθονο νερό
Το να πίνετε άφθονο νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος καθαρισμού του εντέρου. Το νερό μαλακώνει τα κόπρανα, διευκολύνοντας το πέρασμά τους μέσα από το παχύ έντερο. Ένα άτομο που έχει αφυδατωθεί θα έχει λιγότερες εντερικές κινήσεις επειδή το σώμα του προσπαθεί να συγκρατήσει το νερό.

Συστήνεται να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό

Οι καθημερινές ανάγκες ενυδάτωσης κάθε ατόμου είναι διαφορετικές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια χλιαρό νερό (όχι παγωμένο) την ημέρα. Άλλα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων, συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη νερού, αλλά το καθαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν περιέχει θερμίδες. Δοκιμάστε επίσης να τρώτε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σε αυτά περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά όπως αγγούρι, καρπούζι, ντομάτες, μαρούλι και σέλινο.

Αλμυρό νερό
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πιείτε αλμυρό νερό. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι το αλμυρό νερό θα μπορούσε ενδεχομένως να καθαρίσει το παχύ έντερο όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα.

Πριν φάτε το πρωί, ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι με ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Συνιστάται θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων. Πιείτε γρήγορα το νερό με άδειο στομάχι και σε λίγα λεπτά, πιθανότατα θα αισθανθείτε την επιθυμία να πάτε στο μπάνιο. Μάλιστα, ίσως χρειαστεί να πάτε στο μπάνιο αρκετές φορές.

Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό, που συχνά αγνοείται στη διατροφή. Βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, σπόροι και πολλά άλλα.

Ρυθμίζουν τη δυσκοιλιότητα ενώ ενισχύουν τα χρήσιμα βακτήρια ως πρεβιοτικά. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να τρώτε πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Smoothies και χυμοί
Οι μη επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι δημοφιλή καθαριστικά του πεπτικού. Περιέχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων ινών, φυτοχημικών και φυσικών σακχάρων που λειτουργούν ως καθαρτικά, όπως σορβιτόλη και φρουκτόζη.

Επιπλέον, μια μελέτη το 2015 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη C, ως γνωστόν, βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Στους πιο δημοφιλείς χυμούς για την αποτοξίνωση του εντέρου περιλαμβάνονται ο χυμός μήλου, λεμονιού και οι χυμοί λαχανικών. Πάντως σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε τα smoothies γιατί περιέχουν περισσότερες ίνες.

Ανθεκτικά άμυλα
Τα ανθεκτικά άμυλα είναι παρόμοια με τις φυτικές ίνες. Βρίσκονται επίσης σε φυτικές τροφές όπως πατάτες, ρύζι, όσπρια, πράσινες μπανάνες και δημητριακά.

Προάγουν ένα υγιές πεπτικό ενισχύοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια ανασκόπηση ερευνών του 2013 για τα ανθεκτικά άμυλα διαπίστωσε επίσης ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα. Βρίσκονται στους υδατάνθρακες, γι αυτό χρειάζεται μέτρο…

Προβιοτικά
Η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή είναι ένας άλλος τρόπος για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Αυτό ενισχύει επίσης τη γενική υγεία με πολλαπλούς τρόπους.

Μπορείτε να πάρετε περισσότερα προβιοτικά λαμβάνοντας προβιοτικά συμπληρώματα. Επίσης, να τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, kimchi, τουρσί κεφίρ, μίσο και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Έχουν την ικανότητα, να εισάγουν καλά βακτήρια στο έντερο με τη βοήθεια ινών και ανθεκτικών αμύλων. Αυτά περιορίζουν τη φλεγμονή και προάγουν την κανονικότητα – δύο στοιχεία της πεπτικής υγείας που σχετίζονται με το παχύ έντερο.

Το μηλόξιδο θεωρείται επίσης προβιοτικό και περιλαμβάνεται στον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Τα ένζυμα και τα οξέα που περιέχει καταστέλλουν τα κακά βακτήρια.

Βοτανικά τσάγια
Ορισμένα τσάγια από βότανα μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυστραλιανή έρευνα που διεξήχθη το 2014 βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης τσαγιού βοτάνων και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα καθαρτικά βότανα όπως το ψύλλιο, η αλόη βέρα, η κόκκινη φτελιά μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα. Καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα βότανα. Επίσης, χρησιμοποιήστε τα με φειδώ. Διαφορετικά, μπορεί να είναι επιβλαβή.

Άλλα βότανα όπως τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι καγιέν περιέχουν αντιμικροβιακά φυτοχημικά και καταστέλλουν τα κακά βακτήρια. Για το λόγο αυτόν, περιλαμβάνονται ως αποτοξινωτικά του πεπτικού, αν και απαιτούνται επιπλέον μελέτες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ένα φυσικό καθαρισμό παχέος εντέρου;
Ενδιαφέρεστε για τα παραπάνω φυσικά καθαριστικά παχέος εντέρου; Το να εφαρμόσετε ένα από αυτά με ήπιο τρόπο στο σπίτι είναι συνήθως ασφαλές. Γενικότερα, ο φυσικός καθαρισμός του παχέος εντέρου παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως: αύξηση της ενέργειας, αποτοξίνωση, βελτίωση της λειτουργία του ήπατος, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, συμβολή στην απώλεια βάρους, ανακούφιση από φούσκωμα, κράμπες, αέρια, βελτίωση της διάθεσης, μειώνοντας τον

Πιθανοί κίνδυνοι – Παρενέργειες
Ο καθαρισμός του εντέρου σε συνδυασμό με τη νηστεία ή η αύξηση της συχνότητάς του μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους. Εάν για παράδειγμα έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψη νατρίου χαμηλή, αποφύγετε την πόση αλμυρού νερού. Ένα κλύσμα που χρησιμοποιείται περιστασιακά ενέχει μικρό κίνδυνο για ένα υγιές άτομο. Αλλά η υπερβολική χρήση μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε χρόνια δυσκοιλιότητα ή ακόμη και τραυματισμό του εντέρου. Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις του εντέρου θα πρέπει να αποφεύγουν μεθόδους καθαρισμού του εντέρου, εκτός εάν ένας γιατρός τους εκτελεί ή συνταγογραφεί.

Οι μέθοδοι καθαρισμού του εντέρου, μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη συμπτωμάτων σε άτομα με συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως:

√ ναυτία
√ εμετός
√ ζάλη
√ αφυδάτωση
√ ανισορροπίες ηλεκτρολυτών
√ κράμπες

Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε αμέσως τον καθαρισμό και επισκεφτείτε το γιατρό σας. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας για την υγεία του παχέος εντέρου. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ περισσότερων ινών, ανθεκτικών αμύλων, χυμών και καταφερτζήδων.
Φροντίστε επίσης να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τσάι από βότανα. Πράγματι, ορισμένα βότανα μπορούν να εμποδίσουν ή να επηρεάσουν κάποια φάρμακα. Τα καθαρτικά βότανα μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μειώνει την ικανότητα του σώματος να κινείται κόπρανα και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δυσκοιλιότητα.
Εάν έχετε χρόνια ασθένεια, μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε ένα φυσικό καθαρισμό του παχέος εντέρου στο σπίτι. Τα καθαριστικά παχέος εντέρου δεν είναι κατάλληλα για όλους.

Πηγή:  www.naturanrg.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr