4 ροφήματα που «μαλακώνουν» τις πέτρες στα νεφρά

4 ροφήματα που «μαλακώνουν» τις πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συνηθισμένες από ότι νομίζουμε. Καλό είναι ωστόσο να μην αμελούμε την επίσκεψή μας στον γιατρό, ενώ παράλληλα μπορούμε να έχουμε κατά νου κάποια ροφήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν.
Αγγελική Μαξούρη

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού στις ΗΠΑ (National Kidney Foundation), πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα μεταβαίνουν στα επείγοντα περισταστικά των νοσοκομείων κάθε χρόνο καθώς υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει πέτρα στα νεφρά κάποια στιγμή στη ζωή του.

Αν πιστεύετε ότι έχετε πέτρα στα νεφρά, τότε καλό είναι να δείτε έναν γιατρό αμέσως. Τυπικά, οι γιατροί θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν φυσικά την πέτρα προτού λάβουν πιο δραστικά μέτρα.

Πέρα από την ιατρική περίθαλψη, η πόση συγκεκριμένων ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου αλλά και να εμποδίσει την πέτρα (ή τις πέτρες) να μεταφερθεί (γεγονός το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο) αν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Η Lyssie Lakatos και η Tammy Lakatos Shames γνωστοί διατροφολόγοι στις ΗΠΑ συνιστούν 4 ροφήματα πέρα από το νερό που παραμένει νούμερο 1 για όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά.

#Νερό, νερό και ξανά νερό

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι αφυδάτωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να χειροτερέψουν κάποιον που υποφέρει από πέτρες στα νεφρά όπως εξηγούν οι ειδικοί. Ένας καλός τρόπος για να γνωρίζουμε αν είμαστε καλά ενυδατωμένοι είναι το χρώμα των ούρων μας. Τα ούρα πρέπει να είναι ανοικτόχρωμα. Αν είναι πιο σκούρα τότε χρειάζεται να πίνουμε περισσότερο νερό.

#1 Γάλα

Σύμφωνα με τους ειδικούς το γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και η λήψη αρκετού ασβεστίου είναι σημαντική για τα άτομα που έχουν προβλήματα με ασβεστόλιθους. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί το ασβέστιο είναι βασικό για την υγεία των κοκάλων, αλλά γιατί μειώνει και την απορρόφηση των οξαλικών οξέων. Το οξαλικό οξύ υπάρχει και στα φυτά και μπορεί να το συνθέσει το σώμα μας για την πρόληψη από τις πέτρες στα νεφρά.

#2 Νερό με γεύσεις

Το νερό με γεύσεις είναι μια καλή λύση για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά και για όσους δυσκολεύονται να πίνουν αρκετό νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε ότι θέλουμε από φρούτα μέχρι λαχανικά στο νερό για να πάρει την επιθυμητή γεύση.

#3 Νερό με λεμόνι

Ο φρεσκοστυμμένος χυμός με λεμόνι στο νερό προσθέτει μια αναζωογονητική γεύση. Το νερό με λεμόνι μας κρατά ενυδατωμένους αλλά έχει και κιτρικό οξύ το οποίο βοηθά να σπάσουν οι πέτρες στα νεφρά. Οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε το νερό με λεμόνι με καλαμάκι για να προστατεύουμε και τα δόντια μας από το κιτρικό οξύ.

#4 Μηλόξυδο με νερό

Δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο σε ένα ποτήρι με νερό παρέχει οξικό οξύ. Το οξικό οξύ μπορεί να «μαλακώσει» και να διαλύσει τις πέτρες έτσι ώστε να αποβληθούν με μεγαλύτερη ευκολία μέσω των ούρων.
Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τη δράση του μηλόξυδου στις πέτρες, από ότι φαίνεται μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμο, καθώς το μηλόξυδο αυξάνει το οξύ στο στομάχι, βελτιώνει την πέψη και αλκαλοποιεί το αίμα και τα ούρα, προτού σχηματιστούν νέες πέτρες όπως εξηγούν οι ειδικοί διατροφολόγοι.

Πηγή: https://www.eatthis.com/best-drinks-kidney-stones/

www.news4health.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr