Μια Κουταλιά Μαιντανός: Οπλο Κατά Της Κυτταρίτιδας, Του Καρκίνου, Του Διαβήτη, Της Οστεοπορωσης, Των Μαύρων Κύκλων Στα Μάτια Και Πολλών Πολλών Αλλων!

Μια Κουταλιά Μαιντανός: Οπλο Κατά Της Κυτταρίτιδας, Του Καρκίνου, Του Διαβήτη, Της Οστεοπορωσης, Των Μαύρων Κύκλων Στα Μάτια Και Πολλών Πολλών Αλλων!

Ο μαϊντανός είναι ένα ευρέως καλλιεργούμενο ανθοφόρο βότανο που ανήκει στην οικογένεια των Apiaceae. Είναι διαδεδομένο στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Υπάρχουν δύο είδη φρέσκου μαϊντανού που βρίσκονται συχνά στις αγορές και σε άλλα καταστήματα τροφίμων. Είναι ευρέως γνωστά με τα περιγραφικά τους ονόματα: μαϊντανός με σγουρά φύλλα και μαϊντανός με φύλλα. Ο μαϊντανός με σγουρά φύλλα, που ονομάζεται επίσης γαλλικός μαϊντανός, χρησιμοποιείται συχνά ως γαρνιτούρα. Ο πλατύφυλλος μαϊντανός,  έχει πιο έντονη γεύση και χρησιμοποιείται πιο συχνά ως συστατικό σε σαλάτες και μαγειρευτά πιάτα.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αποξηραμένο μαϊντανό στα καταστήματα.

Η αποξήρανση του βοτάνου μειώνει ορισμένα από τα οφέλη του για την υγεία, αλλά όχι όλα, και στην πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητές του για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Οφέλη για την υγεία
Ο μαϊντανός έχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Κ . Μια μόνο κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​ψιλοκομμένο μαϊντανό παρέχει περισσότερο από το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης καλή ποσότητα βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή. Αυτό το γεγονός συμβάλει επίσης και σε μια επιδερμίδα καθαρή χωρίς κηλίδες και σκούρα σημεία.

Τα άλλα οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει ο μαϊντανός περιλαμβάνουν:

Πρόληψη Καρκίνου

Ο μαϊντανός περιέχει μεγάλη ποσότητα της φλαβόνης απιγενίνη. Ενώ το μαγείρεμα ή/και το στέγνωμα μπορεί να μειώσει ορισμένα από τα άλλα οφέλη του μαϊντανού για την υγεία, αυξάνει την απιγενίνη που είναι διαθέσιμη στον μαϊντανό. Στην πραγματικότητα, ο αποξηραμένος μαϊντανός είναι η καλύτερη φυσική πηγή απιγενίνης.

Οι φλαβόνες είναι οι χρωστικές σε ορισμένα ανθοφόρα φυτά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η απιγενίνη έχει δείξει ιδιαίτερη δυνατότητα ως αντικαρκινικός παράγοντας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Διούρηση

Η διούρηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα νεφρά σας κάνουν επιπλέον ούρηση προκειμένου να απαλλαγούν από μια ουσία στο σώμα σας. Ο μαϊντανός λειτουργεί ως ισχυρό φυσικό διουρητικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και της αρτηριακής πίεσης .

Υγεία των οστών

Ο μαϊντανός είναι γεμάτος με βιταμίνη Κ, η οποία έχει συνδεθεί με την υγεία των οστών. Η βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών και την οστική πυκνότητα.

Υγεία των ματιών

Ο μαϊντανός περιέχει βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην προστασία της επιφάνειας του ματιού, καθώς και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου
Η απιγενίνη, μια ισχυρή φλαβόνη που υπάρχει σίγουρα στον μαϊντανό, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του σχηματισμού νευρώνων και μπορεί να ενισχύσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη και η μάθηση. Αυτή η φυτική ένωση ερευνάται για την ικανότητά της να βοηθά κατά της κατάθλιψης , του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Μια ερευνητική μελέτη το 2009 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων μαϊντανού είχε προστατευτική επίδραση στη μιτοχονδριακή λειτουργία. 

Ο μαϊντανός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης της τοξικότητας του καδμίου στον εγκεφαλικό ιστό. 

Μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών
Το μέλασμα είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεικόνα των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό και μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει την ψυχολογική τους υγεία. Μια μελέτη του 2017 δείχνει ότι ο μαϊντανός δοκιμάζεται για την ανακούφιση του επιδερμικού μελάσματος. 

Η πάστα που παρασκευάζεται από σπόρους σε σκόνη αυτού του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως φυσική θεραπεία για τις ψείρες των μαλλιών, την πιτυρίδα και τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των αδύναμων μαλλιών, να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη τους και επίσης μπορεί να σταματήσει την πτώση τους. Τα θρεπτικά συστατικά σε αυτό το ισχυρό βότανο μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κερατίνης και κολλαγόνου , τα οποία μπορεί να προστατεύσουν τα μαλλιά από τη φθορά των ελεύθερων ριζών. 

Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς
Ο μαϊντανός μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος για την προστασία της καρδιάς σας. 

Μια συγκριτική μελέτη έδειξε ότι ο μαϊντανός μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το χαρούπι στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης . 

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων. Θεωρείται σημαντικό φαρμακευτικό φυτό. σε αντιοξειδωτικά φλαβονών, τα οποία μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, ενισχύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό το βότανο περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και φυλλικού οξέος που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πάχυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Αναιμία : Είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity αναφέρει ότιμπορεί να είναι ένας πιθανός τρόπος για την καταπολέμηση της αναιμίας. 

Κακή αναπνοή : Το μάσημα μερικών φύλων μαϊντανού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος ή της δυσοσμίας. Η φρέσκια γεύση του βοτάνου και η υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη μπορούν να βοηθήσουν στη φρεσκάδα της αναπνοής. Γι’ αυτό πιθανώς χρησιμοποιείται, από τα αρχαία χρόνια, ως φυσικό αποσμητικό στόματος. 

Απώλεια βάρους : Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά σέικ, χυμούς και smoothies ως υγιεινό συστατικό απώλειας βάρους.

Προλαμβάνει τις γραμμές και τις ρυτίδες

Η κατανάλωση μαϊντανού ωφελεί την επιδερμίδα. Το βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και η βιταμίνη C παράγει κολλαγόνο, το οποίο δίνει στο δέρμα τη δομή και τη δύναμή του. Το κολλαγόνο βοηθά στο σιδέρωμα των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Συνταγή ομορφιάς και κολλαγόνου.

Φτιάξτε μια σαλάτα με βιταμίνη C με λίγα χόρτα (συμπεριλαμβανομένου μαϊντανού), κομμάτια πορτοκαλιού και τελειώστε με μια λεμονάτη βινεγκρέτ. Είναι το απόλυτο λίφτινγκ απο μέσα!

Καταπολεμά τις φλεγμονές
Είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά γενικά συμπτώματα – η φλεγμονή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι θανατηφόρα . Ο μαϊντανός βοηθάει επειδή είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, A και E, που μπορούν να βοηθήσουν . Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αρθρίτιδας, μιας φλεγμονής των αρθρώσεων, λέει η Brunilda Nazario, MD. «Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της αθηροσκλήρωσης, του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον».

Κάνει το ψήσιμο στη σχάρα πιο ασφαλές
Καταναλώστε μαϊντανό με το ψητό κοτόπουλο, το ψάρι και τη μπριζόλα σας για να ελαχιστοποιήσετε τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών. «Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται όταν οι πρωτεΐνες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες». Μπορείτε  να φτιάξετε μια σάλτσα chimichurri αναμειγνύοντας μαϊντανό, φρέσκο ​​σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο μηλόξυδο ή κόκκινο κρασί και ελαιόλαδο και προσθέτοντας σε μαγειρεμένα κρέατα. 

Βοηθά στις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
Υποφέρετε από ουρολοίμωξη; Σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο μαϊντανό στη διατροφή σας. «Οι ομοιοπαθητικοί το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και πέτρες στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη», λέει ο Nazario. «Περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν συστολή των μυών στο έντερο, την ουροδόχο κύστη και τη μήτρα. Ως εκ τούτου, η δυσπεψία, οι ουρολοιμώξεις και οι κράμπες της περιόδου αντιμετωπίζονταν συχνά με παρασκευάσματα αυτού του βοτάνου»

Θρέψη
Η βιταμίνη Κ του μαϊντανού είναι σημαντική γιατί βοηθά στην πήξη του αίματος εκτός από το ότι συμβάλλει στην υγεία των οστών. Επίσης καταπολεμά τους μαύρους κύκλους στα μάτια!

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά , τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης , το εγκεφαλικό , οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος .

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή:

Βιταμίνη Α
Φολικό οξύ
Κάλιο
Ασβέστιο
Μαγνήσιο
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μια μερίδα 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο ​​μαϊντανό περιέχει:

Θερμίδες: 1
Πρωτεΐνη : 0 γραμμάρια
Λίπος : 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες : 0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες : 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γρ
Βιταμίνη Α: 6% RDI
Βιταμίνη C: 8% RDI
Μεγέθη μερίδων

Ο μαϊντανός είναι ένα συστατικό με λίγες θερμίδες που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κίνδυνο από τους περισσότερους ανθρώπους. Μεγάλες ποσότητες μαϊντανού μπορεί να είναι επικίνδυνες για τις έγκυες γυναίκες και πρέπει να αποφεύγονται.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον μαϊντανό
Είναι εύκολο να προσθέσετε μαϊντανό στη διατροφή σας. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες ή σαλάτες ή να πασπαλιστεί πάνω από πιάτα ως τελευταία πινελιά. Ο μαϊντανός αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλά καρυκεύματα, σάλτσες και πιάτα με βότανα της μεσογειακής κυρίως κουζίνας.

Μια κουταλιά επίσης εμποτισμένη σε βραστό νερό (επί ένα τέταρτο) γίνεται ένα πολύ χρήσιμο τσάι για την συνολική μας υγεία και την πρόληψη νοσημάτων ή για ένα σώμα χωρίς κυτταρίτιδα καθώς διασπά το λίπος και ως γνωστών καταπολεμά την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Είναι σημαντικό να μην αλλάζετε ξαφνικά την ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή ενώ παίρνετε αραιωτικά του αίματος όπως το Coumadin ή η βαρφαρίνη. Η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Η συνολική διατροφή είναι πιο σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής για μια υγιεινή ζωή είναι πιο ζωτικής σημασίας από την εστίαση σε μεμονωμένες τροφές.

Σε κάθε περίπτωση ενημερωθείτε και απο τον γιατρό σας ώστε να συμβουλευθεί το ιστορικό σας.

Ζωή Κυροπούλου

Αναφορές:www.webmd.com,www.organicfacts.net,www.thehealthy.com,related.webmd.com,www.medicalnewstoday.com

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr