Γιατί βγάζω σπυράκια στο πηγούνι. Πως θα τα αφαιρέσεις.

Γιατί βγάζω σπυράκια στο πηγούνι. Πως θα τα αφαιρέσεις.

ΟΔΗΓΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΓΝΑΘΟΥ

Η ακμή έχει το δικό της μυαλό, μπορεί να πουν κάποιοι, γιατί η άφιξή της δεν είναι ποτέ προβλέψιμη, εκτός φυσικά από την διάρκεια της γυναικείας περιόδου. Όσοι έχουν λιπαρό και με τάση ακμής δέρμα θα συμφωνήσουν ότι συνήθως παρουσιάζουν ακμή στη ζώνη Τ, η οποία περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Ο λόγος είναι ότι αυτή η περιοχή είναι συνήθως πιο λιπαρή από το υπόλοιπο πρόσωπο και όλοι γνωρίζουμε ότι η ακμή είναι το αποτέλεσμα ενός φραγμένου πόρου. Οι πόροι στο δέρμα φράσσονται με νεκρά κύτταρα, αναμεμειγμένα με υπερβολική λιπαρότητα και βακτήρια. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη περιοχή που είναι κοινή για την ανάπτυξη της ακμής – η γραμμή του σαγονιού. Αυτός ο τύπος ακμής είναι γνωστός ως ακμή της γνάθου και είναι πιο κοινός στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Η γραμμή του σαγονιού δεν είναι τόσο λιπαρή όσο το υπόλοιπο πρόσωπο, οπότε τι προκαλεί την ανάπτυξη της ακμής εδώ; Ενώ ο σχηματισμός της ακμής της γνάθου είναι ο ίδιος – πόροι που έχουν παγιδευτεί με λάδι και μαζί με νεκρά κύτταρα του δέρματος – οι ειδικοί λένε ότι είναι αποτέλεσμα διακυμάνσεων των ορμονών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ακμή της γνάθου εμφανίζεται ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Εάν αντιμετωπίζετε την ακμή της γνάθου, το πιθανότερο είναι ότι προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις.

Για να κατανοήσουμε το θέμα λεπτομερώς και να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε την ακμή της γνάθου, επικοινωνήσαμε με τον δερματολόγο Dr. Divya Sharma με έδρα τη Μπανγκαλόρ . Ακολουθεί ένας λεπτομερής οδηγός για το πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή της γνάθου.

Οι αιτίες της ακμής της γνάθου μπορεί να είναι τόσο ορμονικές όσο και εξωτερικές. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά και στα δύο για να προσδιορίσουμε τον ακριβή λόγο για τον οποίο μπορεί να πάσχετε από ακμή στο σαγόνι σας.

1. Ορμονικές διακυμάνσεις

Προκαλείται κυρίως από υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων ή αυξημένη ευαισθησία στις κυκλοφορούσες ορμόνες, γνωστή ως δερματικός υπερανδρογονισμός. «Βρίσκονται περισσότερο κάτω από το δέρμα» και δεν εκδηλώνονται τόσο δυναμικά  στην επιφάνεια του δέρματος. Η περίπτωση αυτή δεν παρατηρείται συνήθως σε “συμβατική”ακμή ή προεφηβική. Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσλιπιδαιμίες που μπορεί να προκαλέσουν οζώδη ακμή και ακμή της γνάθου.

2. ΣΠΩ

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) συχνά παραπονιούνται για ακμή, η οποία είναι επώδυνη, ογκώδης και οζώδης στην περιοχή του πηγουνιού όταν την αγγίζετε. Οι περισσότερες από τις γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν υπερτρίχωση, αραίωση μαλλιών, απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής και κάποια άλλα σημάδια υπερανδρογονισμού.

3. Προϊόντα ομορφιάς

Όλα τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ σας, περιέχουν κάποια μορφή ελαίου, αυτό μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα , ειδικά αν έχετε λιπαρό δέρμα και πρέπει να απαλλαγείτε από το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο .

4. Φάρμακα

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν ακμή στην περιοχή της γνάθου. Εάν παίρνετε στεροειδή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η ακμή της γνάθου είναι μία από τις παρενέργειές της.

5. Παίζοντας μουσικά όργανα

 

Μπορεί να μην μαντέψατε ότι θα ερχόταν, αλλά είναι αλήθεια! Μουσικά όργανα όπως το βιολί που κρατιούνται κοντά στην περιοχή του πηγουνιού μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια στο δέρμα και να οδηγήσουν σε ακμή. Καθαρίστε το όργανο πριν και μετά τη χρήση για να κρατήσετε τα βακτήρια από το πρόσωπό σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ακμή της γνάθου;

Τώρα που γνωρίζετε τα αίτια της ακμής της γνάθου, το επόμενο βήμα είναι προφανώς να μάθετε τρόπους θεραπείας της. Εάν η ακμή της γνάθου σας χειροτερεύει, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να πάρετε μια γνώμη ειδικού και ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

1. Φάρμακα από το στόμα

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν δροσπιρενόνη και αιθινυλοιστραδιόλη συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της ακμής της γνάθου που προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις. Τα αντιανδρογόνα όπως η οξική κυπροτερόνη και η σπιρονολακτόνη είναι επίσης χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της ακμής. Σε ασθενείς που πάσχουν από PCOS, προστίθεται μετφορμίνη και μερικές φορές άλλοι παράγοντες ευαισθητοποίησης στην ινσουλίνη.

2. Τοπικές κρέμες

Τα ρετινοειδή σε ένα τοπικό σκεύασμα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των ουλών, αλλά αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ορμονική θεραπεία παράλληλα με τον έλεγχο της ακμής της γνάθου. Προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και σαλικυλικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής. Κάποιος πρέπει να είναι υπομονετικός με τις τοπικές θεραπείες καθώς χρειάζονται 6-8 εβδομάδες για να δείξουν αποτελέσματα.

3. Υγιεινός τρόπος ζωής

Είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ασκείτε καθημερινά. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους αλλά θα είναι και ευεργετικό για το δέρμα σας. Ο ιδρώτας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης ξεπλένει τις τοξίνες από το δέρμα και κάνει το δέρμα σας υγιές και καθαρό. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε.

Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα ινσουλίνης και ως εκ τούτου βελτιώνει τα ορμονικά επίπεδα στο σώμα. Το άγχος και οι ώρες ύπνου αργά το βράδυ μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην υπερβολική ευαισθησία στους υποδοχείς ανδρογόνων. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα άγχους σας είναι επίσης υπό έλεγχο.

4. Επισκεφθείτε έναν ειδικό

Εάν οι προαναφερθείσες θεραπείες για την ακμή της γνάθου δεν λειτουργούν, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να ελέγξετε την ορμονική σας ανισορροπία . Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να λάβετε το σωστό σχέδιο θεραπείας. Μια προσαρμοσμένη θεραπεία σε συνδυασμό με ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για την πρόληψη της ακμής στη γραμμή του σαγονιού;

Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για την πρόληψη της ακμής της γνάθου. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ακμή στην περιοχή της γνάθου.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά βοηθά στη βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.
Συνιστάται ένας δραστήριος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει άσκηση. Αυτό θα βελτιώσει τη συνολική υγεία και θα κρατήσει μακριά τα δερματικά προβλήματα.
Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να χάσουν υπερβολικό βάρος και να βελτιώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης τους με άσκηση και δίαιτα. Εάν έχετε πάρει πολύ βάρος τα τελευταία χρόνια, επικεντρωθείτε στη μείωση του για να βελτιώσετε τις σωματικές λειτουργίες.

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος πρέπει να είναι μη φαγεσωρογόνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση, ακόμα κι αν έχουμε λιπαρό δέρμα, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με ακμή της γνάθου έχουν ξηρό δέρμα. Το δέρμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει την ξηρότητα παράγοντας υπερβολική λιπαρότητα.

Αποφύγετε να αγγίζετε ή να σπάτε την υπάρχουσα ακμή ανεξάρτητα από το πόσο δελεάζεστε. Το να αγγίξετε την ακμή της γνάθου απλώς θα την επιδεινώσει με την εξάπλωση των βακτηρίων στους κοντινούς πόρους.

Μην χρησιμοποιείτε scrub για ενεργό ακμή, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Φροντίστε να πλένετε το πρόσωπό σας ειδικά όταν στην καθημερινότητα σας φοράτε κράνος, παίζετε ένα μουσικό όργανο η ακολουθείτε μια προπόνηση ώστε να απομακρύνετε τον ιδρώτα και τα βακτήρια από το πρόσωπό σας με επιτυχία.

Ποιες τροφές προκαλούν ακμή της γνάθου;
Ορισμένα τρόφιμα, ειδικά επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ακμή της γνάθου. Αυτά περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ραφιναρισμένη ζάχαρη και υδατάνθρακες, τηγανητά τρόφιμα, σοκολάτα, πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη καθώς και τρόφιμα στα οποία μπορεί να είστε αλλεργικοί. Είναι σημαντικό να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να κρατήσετε μακριά την ακμή της γνάθου.

Είναι η ακμή στη γραμμή του σαγονιού ορμονική;
Ναι, η ακμή της γνάθου συνδέεται με ορμονικές διακυμάνσεις στο σώμα. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να ξεσπάσει. Οι κακές συνήθειες περιποίησης του δέρματος, η ανθυγιεινή διατροφή, τα καλλυντικά προϊόντα που μπλοκάρουν τους πόρους, η χρήση κράνους και η χρήση ορισμένων μουσικών οργάνων ευθύνονται για την ακμή της γνάθου.

Πώς διορθώνετε την ακμή της γνάθου;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματός σας. Εάν η ακμή της γνάθου σας είναι ορμονική, θα σας προτείνουν να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο. Εάν όχι, θα συνταγογραφήσουν τα σωστά προϊόντα και μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που θα διορθώσει την ακμή της γνάθου σας και θα αποτρέψει μελλοντικά ξεσπάσματα. Εκτός από αυτό, η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της .

www.bebeautiful.in

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr