Σπιτικές Θεραπείες Για Να Απαλλαγείς Απο Το Φούσκωμα Της Περιόδου

Σπιτικές Θεραπείες Για Να Απαλλαγείς Απο Το Φούσκωμα Της Περιόδου

Είναι αλήθεια, το φούσκωμα περιόδου δεν είναι διασκεδαστικό. Και ενώ συχνά βρίζουμε τις περιόδους μας, είναι στην πραγματικότητα αρκετά μαγικές. Είναι σημάδι αληθινής θηλυκότητας και μας δείχνουν πόσο όμορφα είναι τα σώματά μας και τι μπορούν να κάνουν. Υπάρχουν ορισμένες αρνητικές παρενέργειες που συνοδεύουν την περίοδο και το φούσκωμα είναι ένα κοινό παράπονο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο φούσκωμα περιόδου και ας απαντήσουμε σε μερικές από αυτές τις καυτές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Για πολλούς, η αναζήτηση ανακούφισης  είναι το νούμερο ένα ερώτημά τους. Θα εξετάσουμε γιατί εμφανίζεται, πόσο διαρκεί γενικά, τρόπους για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε  καθώς και ένα πιο άβολο θέμα: φούσκωμα και αέρια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Τι Είναι Το Φούσκωμα Περιόδου;
Γενικά, φούσκωμα είναι όταν αισθάνεται κανείς ότι η κοιλιά του είναι γεμάτη και σφιχτή. Ο καθένας μπορεί να βιώσει φούσκωμα.Το φούσκωμα της περιόδου είναι σύμπτωμα του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) και συχνά προκαλεί μια σειρά από άλλες δυσάρεστες παρενέργειες μαζί με αυτό. Σωματικά συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλοι, λαχτάρα για φαγητό, πρησμένο στήθος και οσφυαλγία είναι κοινά συμπτώματα πολλές φορές αλλά σε αυτή την περίπτωση της γυναικείας περιόδου, υπάρχουν και ψυχικές παρενέργειες, όπως χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, εναλλαγές της διάθεσης και χαμηλότερη αίσθηση ευεξίας .

Και στην πραγματικότητα, έως και το 85 τοις εκατό των γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα PMS, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. 

Πότε Εμφανίζεται Το Φούσκωμα Της Περιόδου;
Το φούσκωμα της περιόδου εμφανίζεται συνήθως οπουδήποτε μεταξύ μίας έως δύο εβδομάδων πριν από την άφιξη της περιόδου, αλλά είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Λόγω των ορμονών του φύλου . Την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα. Περίπου μία εβδομάδα πριν έρθει η περίοδός σας, τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων πέφτουν, και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας και το πώς αισθάνεστε. Η μείωση αυτών των ορμονών οδηγεί επίσης σε κατακράτηση νερού και αλατιού, με αποτέλεσμα φούσκωμα. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα του σώματος διογκώνονται με νερό, το οποίο στη συνέχεια εκδηλώνεται ως φούσκωμα. Διασκεδαστικό (ή όχι και τόσο διασκεδαστικό) είναι γεγονός πως: μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν υψηλότερα επίπεδα φουσκώματος  την πρώτη ημέρα της περιόδου τους.

Πόσο Διαρκεί Το Φούσκωμα Της Περιόδου;
Γνωρίζουμε ότι συμβαίνει συχνά μία έως δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό και για μία ή δύο ημέρες κατά τη διάρκεια. Πόσο ακριβώς όμως διαρκεί; Για πολλούς, το φούσκωμα μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως 10 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας είναι μοναδικός, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα επίπεδα ορμονών τους ανεβαίνουν και πέφτουν. Το φούσκωμα της περιόδου είναι πιθανό να υποχωρήσει σημαντικά ή να υποχωρήσει τελείως αφού έχετε έμμηνο ρύση για μερικές ημέρες. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε.

Ανακούφιση Φουσκώματος Περιόδου
Αν και δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους  αν είστε από τους άτυχους που το βιώνουν, συνιστούμε να δοκιμάσετε μερικά από τα παρακάτω.

Αλλαγή Στη Διατροφή

Λιγότερο αλάτι: Λόγω της αλλαγής στις ορμόνες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, είναι πιο πιθανό να έχετε κατακράτηση. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να κάνετε μια δίαιτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο περιλαμβάνουν γαρίδες, κονσέρβες ή συσκευασμένες σούπα, ζαμπόν, στιγμιαία πουτίγκα, τυρί κότατζ, σάλτσα σαλάτας, επεξεργασμένα γεύματα όπως γρήγορο φαγητό, κουλουράκια, σαλάμι και ψωμί. Αντίθετα, θα μπορούσατε να επιλέξετε πράγματα που δηλώνουν συγκεκριμένα ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Περισσότερο Κάλιο: Υπάρχει έρευνα που λέει ότι το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων νατρίου και στην αύξηση της παραγωγής ούρων. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να κατακρατήσετε νάτριο και είναι πιο πιθανό να μειώσετε την κατακράτηση νερού. Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας σκούρα, φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι ή και να απολαύστε τροφές όπως γλυκοπατάτα, μπανάνες, αβοκάντο και ντομάτες.

Διουρητικά: Όταν κάτι είναι διουρητικό, σημαίνει ότι προάγει την παραγωγή ούρων. Και όταν ουρείτε, υπάρχει λιγότερη κατακράτηση νερού. Εάν καταναλώνετε τροφές που λειτουργούν ως φυσικό διουρητικό, όπως τα σπαράγγια, ο ανανάς, το αγγούρι, τα ροδάκινα και το τζίντζερ, θα μπορούσατε να αποτρέψετε το φούσκωμα της περιόδου.

Νερό: Μπορεί να πιστεύετε ότι ισχύει το αντίθετο, αλλά όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσετε φούσκωμα περιόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή το πόσιμο νερό βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και βοηθά στην ενυδάτωση που μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Μειώστε τους υδατάνθρακες: Όταν καταναλώνετε πάρα πολλούς υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που στη συνέχεια αυξάνει το επίπεδο ινσουλίνης στο σώμα. Όταν συμβαίνει αυτό, τα νεφρά τείνουν να συγκρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει άμεσα φούσκωμα περιόδου. Προσπαθήστε να αποφύγετε το λευκό αλεύρι και τα επεξεργασμένα σάκχαρα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Λιγότερος καφές: Ενώ ο καφές έχει καθαρτική δράση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να συμβάλει και στο φούσκωμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν προστεθούν γαλακτοκομικά προϊόντα και τεχνητά γλυκαντικά. Τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και το Splenda έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια χημική αντίδραση στα έντερα σας, η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο.

Να Προσέχετε Πώς Τρώτε
Ό,τι και αν τρώτε, το να είστε προσεκτικοί και να το κάνετε με συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να βοηθήσει σε λιγότερο φούσκωμα. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να τρώτε πιο αργά γίνεται και καταναλώστε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα. Επίσης, προσπαθήστε να μασάτε καλά την τροφή σας πριν την καταπιείτε για να βοηθήσετε σε λιγότερη πεπτική δράση. Επιπλέον, το να κάθεστε όρθια ενώ τρώτε και να κάνετε μια χαλαρή βόλτα μετά το γεύμα σας, μπορεί να σας βοηθήσει εξαιρετικά να μειώσετε το φούσκωμα της επίφοβης περιόδου.

Το Καθεστώς Άσκησής Σας
Στη συνέχεια, όσον αφορά την άσκηση, υπάρχουν μερικές ασκήσεις κατά του φουσκώματος που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος, οι οποίες θα μπορούσαν να αφαιρέσουν ή να μειώσουν το φούσκωμα της περιόδου. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ασκείσαι κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, στην πραγματικότητα ενθαρρύνεται την ευεξία σας καθώς όχι μόνο μειώνει το φούσκωμα, αλλά  μειώνει παράλληλα και τις επώδυνες κράμπες ενώ αυξάνει την ορμόνη της ευτυχίας, τη σεροτονίνη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε καλύτερα.

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε:

Cardio: 30 λεπτά ήπιας έως μέτριας άσκησης, όπως περπάτημα ή βόλτα με ποδήλατο.

Γιόγκα: Οι στάσεις της γιόγκα όπως η γάτα-αγελάδα μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και το φούσκωμα, καθώς τεντώνει και συμπιέζει τα έντερά σας, προάγοντας την κίνηση. Μπορείτε να το εξασκήσετε μπαίνοντας στα χέρια και στα γόνατά σας ενώ η σπονδυλική σας στήλη παραμένει ουδέτερη (σαν τραπέζι). Εισπνεύστε και αφήστε την κοιλιά σας να βυθιστεί ενώ το στήθος σας κινείται προς τα εμπρός. Στη συνέχεια, εκπνεύστε και στρογγυλοποιήστε τη σπονδυλική σας στήλη προς τα έξω, τραβώντας το ηβικό οστό σας προς τα εμπρός και πιέζοντας την ουρά σας.

Η στάση της Σφίγγας μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Είναι παρόμοιο με το Cobra Pose και μπορείτε να το εξασκήσετε ξαπλώνοντας μπρούμυτα σε ένα χαλάκι με τους αγκώνες λυγισμένους και τις παλάμες δίπλα στο στήθος σας. Στερεώστε τον πυρήνα σας, πιέστε προς τα επάνω και εκτείνετε αργά μέσα από τη σπονδυλική σας στήλη ενώ χαλαρώνετε τους γλουτιούς σας και χρησιμοποιείτε τη μέση σας ενώ διατηρείτε έναν ουδέτερο λαιμό. Κάντε παύση για μερικά δευτερόλεπτα, χαμηλώστε τον εαυτό σας και μετά επαναλάβετε πέντε φορές. Αυτό θα τεντώσει τον κορμό και το πεπτικό σας σύστημα.

Φούσκωμα Και Αέρια Κατά Την Περίοδό Σας
Και τέλος, για να αγγίξετε μια άλλη ελαφρώς άβολη κατάσταση… φούσκωμα και αέρια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Βλέπετε, κατά τη διάρκεια του PMS, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσετε γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτά τα είδη ζητημάτων είναι παρόμοια με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή/και περίσσεια αερίων.

Έτσι, ακριβώς όπως το φούσκωμα της περιόδου, έχουμε τα έντερα και τις διακυμάνσεις των ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που ευθύνονται όταν πρόκειται να περάσουμε περισσότερα αέρια πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Βασικά, το φούσκωμα και το υπερβολικό αέριο συχνά συμβαδίζουν όταν πρόκειται για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και περίοδο, δυστυχώς.

Τα καλά νέα είναι ότι, ακολουθώντας μερικές από τις συμβουλές που δώσαμε παραπάνω, μπορείτε όχι μόνο να μειώσετε ή να εξαλείψετε το φούσκωμα της περιόδου αλλά και να διώξετε τα υπερβολικά αέρια.

Μέχρι τώρα, ελπίζουμε να έχετε μάθει περισσότερα για το φούσκωμα περιόδου και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απαλύνετε κάθε ενόχληση που συνδέεται με αυτό. Ελπίζουμε επίσης να καταλάβατε ότι το φούσκωμα αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, παρόλο που πονάει αρκετά στην πλάτη. Ανεξάρτητα από το αν φουσκώνεις ή όχι, το σώμα σου είναι όμορφο και αυτό είναι η ουσία.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr