Οι 12  αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης. Βρείτε τι φταίει.

Οι 12 αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης. Βρείτε τι φταίει.

Αν και είναι αναπόφευκτο ότι όλοι θα βιώσουν κάποια μορφή απώλειας μαλλιών κάποια στιγμή στη ζωή τους, υπάρχουν πολλοί παράγοντεςπου παίζουν ρόλο. 

Αποδεικνύεται ότι η τριχόπτωση είναι μέρος του καθημερινού μας προγράμματος. Είναι απολύτως φυσιολογικό  να χάνουμε μερικές τρίχες κάθε μέρα, αλλά πώς ξέρουμε πότε έχουμε περάσει το όριο από την κανονικότητα στην προβληματική τριχόπτωση; Μιλήσαμε με έναν δερματολόγο και έναν τριχολόγο για τα διάφορα διλήμματα που ευθύνονται για την αραίωση των μαλλιών μας και πώς να δράσουμε προληπτικά. 

Εγκυμοσύνη και τοκετός
Ένας από τους πιο συχνά συζητούμενους και λιγότερο συχνά εξηγημένους λόγους για την τριχόπτωση είναι ο τοκετός

Υπάρχουν τρεις φάσεις στον κύκλο ζωής των μαλλιών μας: αναγενής (ανάπτυξη), καταγενής (μετάβαση) και τελογόνος (ανάπαυση). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μαλλιά παραμένουν στην αναγενή φάση λόγω ορμονικών αλλαγών. Μόλις το μωρό γεννηθεί και οι ορμόνες μετατοπιστούν ξανά, τα μαλλιά περνούν στη φάση του καταγόνου και του τελογενίου. Όλη αυτή η τρίχα που μαζέψατε είναι τελικά έτοιμη να πέσει όπως θα έκανε κανονικά. Φυσικά, το να συμβούν όλα ταυτόχρονα μπορεί να είναι ανησυχητικό. Μην ανησυχείς μαμά, σε λίγους μήνες οι ορμόνες σου θα εξισορροπηθούν ξανά και η ανάπτυξη των μαλλιών σου επίσης.

Γενεσιολογία
«Η καταπολέμηση της γενετικής τριχόπτωσης από νωρίς είναι το κλειδί για να αλλάξει αυτό που μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο», μας διαβεβαιώνει ο ειδικός Shab Reslan. Η ανδρογενετική αλωπεκία (τριχόπτωση ανδρικού ή γυναικείου τύπου) μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τα 20 και τα 30 σας, ειδικά εάν είναι γνωστό πρόβλημα για τους άλλους στην οικογένειά σας. Η έναρξη μιας ρουτίνας που εστιάζει στο τριχωτό της κεφαλής και τη γενική υγεία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κληρονομικής τριχόπτωσης, σύμφωνα με τη Reslan. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλές θεραπείες από συμπληρώματα, μέχρι τα σωστά προϊόντα καθώς και δίαιτα (όλα τα πράγματα που θα καλύψουμε καθώς διαβάζετε).

«Σε οποιοδήποτε σημείο, αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι πέφτουν περισσότερη από τη συνηθισμένη ποσότητα μαλλιών στο σπίτι ή στο ντους σας, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για αξιολόγηση», λέει ο Δρ Zeichner. «Θα υποβληθείτε σε ενδελεχή εξέταση του ίδιου του τριχωτού της κεφαλής σας και πιθανότατα θα γίνει κάποια διεργασία αίματος.

“Η αραίωση μαλλιών είναι πολυπαραγοντική. Είναι πλήρης [μύθος] ότι η πυκνότητα των μαλλιών σας καθορίζεται από τον πατέρα της μητέρας σας. Η αραίωση μαλλιών είναι ένα κοινό πρόβλημα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σε όλες τις εθνότητες.”

Παραμελημένη υγεία του τριχωτού της κεφαλής

«Η φλεγμονή δεν είναι φίλος του δέρματός μας», λέει ο Δρ Ζάιχνερ. «Ακόμη και η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί να επηρεάσει την υγιή λειτουργία των τριχοθυλακίων». Δυστυχώς, η παρέμβαση στους θύλακες των τριχών μας είναι ένα αρκετά εύκολο λάθος. «Το σπάνιο λούσιμο και η συσσώρευση προϊόντων από ξηρό σαμπουάν, αφαίρεση ή ακατάλληλο ξέβγαλμα μπορεί πραγματικά να μπλοκάρει το άνοιγμα του ωοθυλακίου», λέει ο Reslan. «Με την πάροδο του χρόνου αυτό αναγκάζει το ωοθυλάκιο να γίνει ανενεργό και να δημιουργήσει ένα μόνιμο αποτέλεσμα».

Η μη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής μας μπορεί να επιδεινώσει ζητήματα όπως η πιτυρίδα και η ψωρίαση, επομένως ακολουθώντας τις συμβουλές της Reslan με το συχνό πλύσιμο και το ξέπλυμα σχολαστικά για την αποφυγή συσσώρευσης προϊόντων είναι το κλειδί για τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της τριχόπτωσης.

Ο Δρ Zeichner μας υπενθυμίζει επίσης ότι η αραίωση των μαλλιών είναι ένα πρόβλημα του τριχωτού της κεφαλής και όχι ένα πραγματικό πρόβλημα μαλλιών. «Όταν τα τριχοθυλάκια δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, οι τρίχες μπορεί να λεπτύνουν ή να πέσουν», λέει. «Αναζητήστε ορούς για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής που λειτουργούν απευθείας στους θύλακες».

Σημειώστε επίσης τη διαφορά μεταξύ της αραίωσης και της τριχόπτωσης. “Η αραίωση των μαλλιών είναι όταν τα μαλλιά σας γίνονται πιο αδύναμα λόγω ακατάλληλων συνθηκών του τριχωτού της κεφαλής ή ακατάλληλης διατροφής και υποκείμενων παθήσεων”, λέει ο Reslan. «Η τριχόπτωση είναι όταν τα μαλλιά πέφτουν εντελώς είτε λόγω αντιδραστικής αιτίας όπως το στρες είτε με χρόνια τριχόπτωση με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο θύλακας συρρικνώνεται αργά και δεν μεγαλώνει πλέον.

Υποκείμενη ασθένεια
Ιατρικά ζητήματα ή υποκείμενες ασθένειες μπορεί να παίζουν ρόλο σε οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών αντιμετωπίζετε. «Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι σίγουρα η νούμερο ένα κορυφαία ασθένεια που ευθύνεται για την τριχόπτωση», λέει ο Reslan. Άλλα ορμονικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θα μπορούσαν επίσης να είναιη αιτία όπως άλλωστε  και κάθε αυτοάνοσο νόσημα.  Ο Reslan δηλώνει ότι ακόμη και προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης — «που ευθύνεται για την κακή κυκλοφορία στο σώμα»— μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής και, στη συνέχεια, να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

Τα καλά νέα είναι ότι η αντιμετώπιση οποιουδήποτε υποκείμενου ιατρικού προβλήματος θα βοηθήσει στην αναστροφή αυτής της ανεπιθύμητης παρενέργειας. Ο Δρ Ζάιχνερ μας λέει ότι εάν το υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα διορθωθεί, τα αραιά μαλλιά συχνά θα διορθωθούν και αυτά. «Η διαδικασία διαρκεί αρκετούς μήνες», λέει, «άρα είναι σημαντικό να έχετε υπομονή».

Επιθετικό Styling

Ο Reslan μας λέει ότι η υπερβολική ένταση και το υπερβολικό ή συνεχές τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται Traction Alopecia. Στιλ που είναι εξαιρετικά σφιχτά όπως οι «αρπαγμένες» αλογοουρές, οι πλεξούδες, ακόμη και τα εξτένσιον μπορεί να οδηγήσουν στην πτώση των μαλλιών σας. Η χρήση σπειροειδών δεσμών μαλλιών ή μεταξωτών scrunchies μπορεί να είναι μια πιο ήπια εναλλακτική για να τραβήξετε τα μαλλιά σας προς τα πίσω χωρίς σπάσιμο. Είναι επίσης χρήσιμο να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό τύπο βούρτσας μαλλιών , ειδικά όταν κάνετε styling με θερμότητα.

Θερμικές και Χημικές Επεξεργασίες
Η υπερβολική επεξεργασία των μαλλιών σας με τη λεύκανση και τη συχνή βαφή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρό σπάσιμο.  Μιλήστε με τον χρωματολόγο σαςγια την υγεία των μαλλιών σας καθώς και για τους χρωματικούς σας στόχους, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει τους χρωματικούς στόχους σας με υπευθυνότητα και σεβασμό. Το να ακολουθήσετε μια πιο απαλή διαδρομή προς τα ξανθά μαλλιά μέσω του balayage (που απαιτεί λιγότερο συχνές επισκέψεις), να μην κάθεστε κάτω από το πιστολάκι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και να χρησιμοποιήσετε υποστηρικτικά, ενυδατικά προϊόντα, όλα αυτά, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Το καθημερινό θερμικό styling μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στα μαλλιά , καθιστώντας τα πιο εύθραυστα, κατεστραμμένα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Η χρήση θερμοπροστατευτικών πριν το styling, το συχνό κούρεμα και το να αφήνετε στον εαυτό σας μερικές μέρες άδεια μεταξύ του θερμικού styling θα λειτουργήσουν μαζί για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Ο Δρ Zeichner προτείνει σαμπουάν και κοντίσιονερ χωρίς συνταγή γιατρού που βοηθούν στον όγκο των μαλλιών. Μείνετε μακριά από προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για ξηρά ή χοντρά μαλλιά, προειδοποιεί, γιατί τείνουν να είναι πολύ βαριά για αραιά μαλλιά, να τα βαραίνουν και να τα κάνουν να φαίνονται πιο χαλαρά και επίπεδα.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών μας. Οι πιο κοινές ανεπάρκειες που συνδέονται με την τριχόπτωση είναι σε βιταμίνη Β12, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και ριβοφλαβίνη.  Ορισμένες από αυτές τις ανεπάρκειες, όπως η βιοτίνη, μπορεί να έχουν άλλες αξιοσημείωτες παρενέργειες, όπως το σχίσιμο των νυχιών. Ευτυχώς, υπάρχουν συμπληρώματα που μπορεί να μας βοηθήσουν να διορθώσουμε αυτές τις ανισορροπίες. Μόνο για αυτόν τον λόγο, η περίπτωση λήψης μιας καθημερινής πολυβιταμίνης δεν φαινόταν ποτέ καλύτερη.

“Σκεφτείτε τα από του στόματος συμπληρώματα με συστατικά που παρέχουν στις τρίχες δομικά στοιχεία για βέλτιστη λειτουργία. Για παράδειγμα, το Nutrafol περιέχει βοτανικά συστατικά που έχουν μελετηθεί κλινικά και έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών με τακτική χρήση.”

Έλλειψη πρωτεΐνης

Υπάρχουν αντίστροφες επιπτώσεις σε ορισμένες διατροφικές προσπάθειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενή αποτελέσματα, όπως η απώλεια μαλλιών. «Οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι παρατηρούν γενικά πιο αδύναμη και πιο λεπτή τριχοφυΐα με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Reslan. «Η έλλειψη απαραίτητων αμινοξέων σε δίαιτες χωρίς ζωικές πρωτεΐνες έχει γίνει μεγάλο ζήτημα, ειδικά με την άνοδο του βιγκανισμού». Η λήψη κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για ισχυρή και υγιή ανάπτυξη μαλλιών, μας λέει η Reslan.

Η γρήγορη απώλεια βάρους και οι περιορισμοί θερμίδων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αραίωση μαλλιών και απώλεια μαλλιών, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα ειδικά για τις ανάγκες του σώματός σας προτού αρχίσετε να περιορίζετε τις θερμίδες.

Σωματικό ή Συναισθηματικό Τραύμα
Οποιοδήποτε είδος τραύματος έχετε βιώσει στη ζωή σας μπορεί επίσης να είναι ο κύριος ένοχος για την απώλεια μαλλιών. Τα σωματικά ή συναισθηματικά τραύματα μπορεί να συσχετιστούν με ταχεία απώλεια μαλλιών, αν και ο Δρ. Zeichner λέει ότι μπορεί να μην δείτε τις τρίχες σας να πέφτουν μέχρι 3 έως 5 μήνες αργότερα. “Αυτή η κατάσταση ονομάζεται telogen fluvium. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί”, λέει, “αλλά τα στρεσογόνα γεγονότα στέλνουν τις τρίχες σε μια εκφυλιστική φάση όπου πέφτουν γρήγορα.” Ευτυχώς, η εκροή τελογόνου είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως και κάθε τύπος ξαφνικής τριχόπτωσης.

Υπάρχουν δύο τύποι τριχόπτωσης: η χρόνια τριχόπτωση και η ξαφνική τριχόπτωση. Η χρόνια τριχόπτωση εμφανίζεται αργά και συνήθως ξεκινά με την αραίωση των μαλλιών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών εμφανίζεται γρήγορα και ταυτόχρονα, συνήθως λόγω άγχους και φλεγμονών.

Ορμονικές Αλλαγές

Υπάρχουν πολλές ορμονικές αλλαγές που βιώνει μια γυναίκα στη ζωή της. Η μετά τον τοκετό, η εμμηνόπαυση, η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση και η έναρξη ή η λήξη του ελέγχου των γεννήσεων είναι όλα γεγονότα της ζωής που δημιουργούν ανισορροπία ορμονών και οδηγούν σε απώλεια μαλλιών.  «Τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα είτε θα αυξηθούν είτε θα ρυθμιστούν και μέσω αυτής της διαδικασίας, η απώλεια μαλλιών στην μετωπιαία περιοχή του κεφαλιού είναι πολύ συχνή», μας λέει ο Reslan. «Αν τα επίπεδα των ορμονών σας δεν εξισορροπηθούν, μπορεί να εμφανίσετε χρόνια τριχόπτωση και δεν θα δείτε αντιστροφή μέχρι να ρυθμιστούν τα επίπεδά σας».

Στρες
Όταν υποφέρουμε από στρες, ο Reslan εξηγεί ότι το σώμα κλείνει τα λιγότερο σημαντικά συστήματα σε μια προσπάθεια να αυτοθεραπευθεί, και αυτό δυστυχώς περιλαμβάνει και το σύστημα των μαλλιών. «Οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί υψηλό άγχος θα έχει σχεδόν πάντα επίδραση στα μαλλιά», λέει η Reslan.Το άγχος είναι ένας γνωστός σύνδεσμος με τη φλεγμονή στο σώμα και τα προβλήματα του ανοσοποιητικού, και προφανώς αυτοί οι παράγοντες συνδέονται και με την απώλεια μαλλιών.

 Η Reslan μας πληροφορεί ότι η αντιδραστική τριχόπτωση, η οποία συνήθως προκαλείται από το στρες και τη φλεγμονή στο σώμα, εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά. «Αυτός ο τύπος ξαφνικής τριχόπτωσης είναι αναστρέψιμος και προσωρινός, μόνο εάν τα επίπεδα άγχους και η γενική υγεία σας επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα εγκαίρως», λέει. “Τα παρατεταμένα επεισόδια στρες και ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορούν τελικά να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα ωοθυλάκια σας. Συνιστώ πάντα στους πελάτες μου που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες να λαμβάνουν φυσικά συμπληρώματα όπως Ashwagandha και CBD για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους και να τους χαλαρώσουν όλη την ημέρα. “

Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα συνδέονται εν γνώσει τους με την τριχόπτωση ως παρενέργεια.  Αλλά όταν σταθμίζονται οι πιθανότητες μεταξύ τους, αυτή η φαρμακευτική αγωγή ή η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική για τη συνολική υγεία μας. Τι μένει λοιπόν να κάνουμε με τα μαλλιά μας;

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη μακροζωία των φαρμάκων σας. “Η παρατεταμένη χρήση φαρμάκων που είναι γνωστό ότι προκαλούν τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες επιπτώσεις”, λέει ο Reslan. Όταν τα κύτταρα των τριχοθυλακίων προκαλούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους, η Reslan μας λέει ότι μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωση του θύλακα και την αδράνεια.

Εάν έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία σύμφωνα με τις ιατρικές συμβουλές και παρόλα αυτά, εξακολουθείτε να αγωνίζεστε να δείτε τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν όπως παλιά, αναζητήστε έναν ειδικό γιατρό δερματολόγο ώστε  να σας βοηθήσει για να να εντοπίσετε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που σας επηρεάζουν.

 

Ashwagandha για το άγχος

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr