Τα πάντα για το Αβοκάντο

Τα πάντα για το Αβοκάντο

Εύα Ζιώζιου BSc Τρόφιμα και Ροφήματα
Πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από το Μεξικό. Το όνομα είναι ισπανικό και σχετίζεται με το σχήμα του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε περιοχές υποτροπικές ή τροπικές.

Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα και έτσι το αρσενικό και το θηλυκό μέρος του άνθους ωριμάζουν σε διαφορετικό χρόνο. Αυτό το γεγονός δημιούργησε την ύπαρξη των 2 τύπων (Α και Β). Ανάλογα λοιπόν με την περιοχή και τον τύπο υπάρχουν οι διάφορες ποικιλίες. Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε προβλήματα υγείας όπως η υπερχοληστεριναιμία και η υπέρταση.

Το αβοκάντο κατάγεται από την κεντρική και νότιο Αμερική όπου καλλιεργούνταν από το 8.000 π.Χ. Τον 17ο αιώνα διαθόθηκε στην Τζαμάικα και στην συνέχεια στις τροπικές περιοχές της Ασίας στα μέση του 18ου αιώνα. Η καλλιέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ειδικά στην Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα υποτροπικά είδη χρειάζονται ένα κλίμα χωρίς παγωνιά και λίγο αέρα. Αυτές οι συνθήκες καθώς και το απαιτούμενο έδαφος υπάρχουν σε περιοχές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο, η Κρήτη, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, η Νότιος Αφρική, η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η νότιος Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Τέξας, η Φλόριντα, η Αριζόνα, η Χαβάη, το Εκουαδόρ και η Ρουάντα. Η κάθε περιοχή έχει διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών.

Με βάση τον τύπο Α ή Β υπάρχουν οι εξής ποικιλίες

ΤΥΠΟΥ Α

ΤΥΠΟΥ Β

ANAHEIM

BACON

BENIC

BOOTH 3,5,7,8

DICKINSON

ETTINGER

DUKE

FUERTE

HASS

MABAL

MAC ARTHUR

ZUTANO

MEXICALA

REED

TOPA-TOPA

YAMA

FUERTE

Προέρχεται από τη Γουατεμάλα και το όνομά του είναι Ισπανικό και σημαίνει δυνατός κατόπιν επιβίωσής του από παγωνιά στην Καλιφόρνια το 1913. Η εποχή του είναι από το Δεκέμβριο ως το Μάρτιο.

Δημιουργήθηκε από τον Rudolph Hass. Η ποικιλία Haas Είναι η πιό σπουδαία εμπορική ποικιλία παγκόσμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το 80% της παραγωγής ενώ στην Καλιφόρνια φτάνει το 95%. Στη Νέα Ζηλανδία είναι επίσης η ποικιλία που καλλιεργείται περισσότερο. Είναι διαθέσιμο από Μάρτιο ως Ιούνιο.

Πρόκειται για ποικιλία του Μεξικού και είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο.

Προέρχεται από ποικιλίες αβοκάντο του Μεξικού και της Γουατεμάλας. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Ισραήλ από το 1947. Η εποχή του είναι Δεκέμβριος, Ιανουάριος..

Δημιουργήθηκε από τον αγρότη James Bacon, το 1954 σε μια πόλη νοτιοδυτικά της Καλιφόρνιας. Η εποχή του είναι Δεκέμβριος.

Δημιουργήθηκε από τον James S. Reed το 1948 στην Καλιφόρνια. Εποχή του είναι ο Αύγουστος.

Άρχισε η καλλιέργειά του σε πολιτεία της Καλιφόρνιας το 1972 από τον John D. Pinkerton. Εποχή του είναι ο Νοέμβριος.

Αυτές είναι μερικές από τις υπάρχουσες ποικιλίες αβοκάντο. Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο από διαφορετική βέβαια ποικιλία.

Διατροφική αξία
Στα 100γρ. αβοκάντο τα σπουδαιότερα διατροφικά συτατικά που περιέχονται είναι:

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

190 Kcal

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

1.9 gr.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

6,7 gr.

ΣΑΚΧΑΡΑ

0.5 gr

ΛΙΠΑΡΑ

4.1 gr κορεσμένα

12.1 gr. μονοακόρεστα

2.2 gr πολυακόρεστα (Ω3, Ω6)

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

1.9 gr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

146 IU

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

0.10 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

0.18 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3

1.738 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

1.389 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

0.36 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9

81 μg

ΒΙΟΤΙΝΗ

3,6 mcg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

6 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

3.20 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ K

21 mcg

ΚΑΛΙΟ

485 mg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

35 mg

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

14 mg

ΣΙΔΗΡΟΣ

0.64 mg

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

48mg

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

0.56 mg

ΧΑΛΚΟΣ

0,27 mg

ΜΑΓΓΑΝΙΟ

0.23 mg

ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ

17.7 mg

Κατόπιν ερευνών έχει βρεθεί ότι τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο πενταπλασιάζουν την απορρόφηση αυτών όταν προστίθενται σε μια σαλάτα με περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, καρότο. Τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα του αβοκάντο σε καροτενοειδή είναι κάτω από τη φλούδα του φρούτου. Τα καροτενοειδή που δρούν σαν την βιταμίνη Α απαιτούν λιπαρά για την απορρόφησή τους, καθώς είναι λιποδυαλυτή βιταμίνη. Επειδή το αβοκάντο περιέχει λιπαρά, το καθιστά πλήρες τρόφιμο. Κάποια από τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο είναι α-καροτένιο, β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, χρυσανθεμαξανθίνη, λουτεΐνη, νεοξανθίνη, ζεαξανθίνη. Ο καλύτερος τρόπος ξεφλουδίσματος για την προστασία των θρεπτικών συστατικών είναι με τα χέρια. Επίσης, καλό είναι να μην μαγειρεύεται για τον ίδιο λόγο.

Οφέλη στην υγεία
Καρδιακή λειτουργία: Η σωστή λειτουργία της καρδιάς στηρίζεται στην κατανάλωση καλών λιπαρών οξέων όπως τα Ω3 και τα Ω6 που προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αντιοξειδωτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες Α, C, E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατροφή πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε αλάτι που προστατεύει από την υπέρταση, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ που δρουν ενάντια στις θρομβώσεις και η βιταμίνη Β6 που παράγει αντισώματα και διατηρεί την ομαλή λειτουργία των νεύρων καθώς και η Β9 που μαζί με την προηγούμενη ρυθμίζουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Τέλος, το αβοκάντο είναι καλή πηγή γλουταθειόνης που σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από ασθένειες της καρδιάς αλλά και μαγνησίου που προστατεύει από αρρυθμίες, υπόταση, αδυναμία, προβλήματα αναπνοής και άγχους.

Υπερχοληστεριναιμία-Υπερτριγλυκεριδαιμία: Η ρύθμιση τω επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα επιτυγχάνεται με την κατανάλωση του αβοκάντο λόγω του μονοακόρεστου λιπαρού οξέος, του ολεϊκού οξέος. Παράλληλα, τα πολυακόρεστα λιπαρά Ω3 και Ω6 βοηθούν εξίσου στην μείωση των παραπάνω επιπέδων. Τα λιπαρά αυτά βοηθούν επίσης και στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Παράλληλα, το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή βήτα-σιτοστερόλης η οποία επίσης μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Τέλος οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο έχουν επίσης αυτή την θεραπευτική δράση.

Διαβήτης: Το αβοκάντο παρόλο που είναι φρούτο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτά και μόνο το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς αφού όχι μόνο δεν αυξάνει το σάκχαρο αλλά το μειώνει. Επίσης, έχει κάποια σάκχαρα που δεν συναντώνται εύκολα τα οποία ρυθμίζουν το σάκχαρο εμποδίζοντας ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην γλυκόλυση. Παράλληλα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται δρουν ρυθμιστικά στην ινσουλινοαντοχή και έτσι στα επίπεδα σακχάρου.

Υπέρταση: Το φρούτο αυτό είναι πολύ πλούσιο σε Κάλιο το οποίο αντισταθμίζει και μπορεί να ξεπερνά το Νάτριο του σώματος αλλά και των τροφών, ρυθμίζοντας έτσι την υπέρταση. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε ολεϊκό οξύ βοηθάει στην μείωση της πίεσης. Τον ίδιο ρόλο παίζει και η βιταμίνη Β9 που περιέχεται στο τρόφιμο αυτό.

Υγεία οστών: Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ που έχει προστατευτικό ρόλο για τα οστά. Επίσης, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε Μαγνήσιο το καθιστά δυναμωτικό για τα κόκαλα. Τέλος, η αντιφλεγμονώδης δράση του μέσω θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτοστερόλες, τα καροτενοειδή, τα φλαβανοειδή, οι βιταμίνες Ε, C, τα μέταλλα Μαγγάνιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρος και τα Ω3 λιπαρά οξέα το καθιστά προστατευτικό σε ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Καρκίνος: Έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης καρκίνου με την κατανάλωση αβοκάντο. Πρόκειται για καρκίνο του στόματος, του δέρματος, του προστάτη, του στήθους και του εντέρου. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες σχετίζονται με την ασυνήθιστη συνύπαρξη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων συστατικών του. Στα υγειή κύτταρα, το αβοκάντο δρα αυξάνοντας την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες. Στα καρκινογόνα κύτταρα αυξάνει το οξειδωτικό στρες οδηγώντας έτσι στην καταστροφή τους. Πιο συγκεκριμένα, ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και μπορεί να διορθώσει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Επιπλέον, μια τοξίνη που υπάρχει βοηθά τόσο στην προστασία όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του στήθους και του προστάτη. Το ολεϊκό οξύ, επίσης, βοηθά στην προστασία για αυτές τις μορφές καρκίνου. Άλλα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν ή θεραπεύουν τον καρκίνο του στόματος αλλά και του δέρματος. Τέλος, η κατανάλωση αβοκάντο έχει βρεθεί να θεραπεύει από καρκίνο στο κόλον.

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός: Η υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρυικών κυττάρων και ιστών. Παράλληλα βοηθάει στην ανακούφιση συμπτωμάτων εγκυμοσύνης όπως ζαλάδα και ναυτία. Η βιταμίνη Β6 επίσης εμποδίζει από γενετικές ανωμαλίες εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και νεύρων. Το αβοκάντο είναι μια πολύ καλή τροφή τόσο για τις έγκυες όσο και για τις θηλάζουσες λόγω της προστασίας τους από υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία και νεφροπάθεια.

Βρεφική διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να ξεκινάει από την βρεφική ηλικία. Το αβοκάντο αποτελεί την πρώτη επιλογή σε φρούτα για βρέφη λόγω της πλούσιας διατροφικής του αξίας αλλά και της μαλακής υφής του. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του βρέφους καθώς δεν περιέχει χοληστερόλη και

Νάτριο. Παρέχει το 8% των φυτικών ινών που απαιτούνται καθημερινά, το 6% των βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως Β6, τη οποία βοηθά στην δημιουργία και διαίρεση των κυττάρων καθώς και φυσιολογικών επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων, το 4% σε Κάλιο, το 4% σε βιταμίνη Ε, το 4% σε βιταμίνη C, 81 μικρογραμμάρια λουτεΐνη και 81 μικρογραμμάρια βήτα-καροτένιο και τέλος ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για την ομαλή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά συστατικά από μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών και φρούτων.

Παχυσαρκία-αίσθηση πληρότητας: Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του φρούτου σε φυτικές ίνες προωθείται η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την διάσπαση των υδατανθράκων και έτσι την αίσθηση της πείνας. Η περιεκτικότητά του σε ολεϊκό οξύ ενεργοποιεί το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αυξάνουν τον μεταβολισμό και η παροχή πολλών θρεπτικών συστατικών το καθιστούν ως μια πάρα πολύ υγιεινή επιλογή για δίαιτα με σκοπό τον έλεγχο του βάρους. Εδώ πρέπει να τονιστεί οτι σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα και το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αποτελεί μια πλήρη πηγή αυτών. Είναι λοιπόν πλήρως κατανοητός ο λόγος που το φρούτο αυτό βοηθά στο αδυνάτισμα.

Υγεία των ματιών: Η αντιοξειδωτική δράση του αβοκάντο βελτιώνει την όραση και εμποδίζει την εμφάνιση προβλημάτων όπως ο αστιγματισμός, η καταρράκτες και το γλαύκωμα. Η λουτεΐνη συγκεκριμένα προστατεύει από κηλιδώδη εκφυλισµό (MD), µια ασθένεια των µατιών που δηµιουργεί µόνιµη απώλεια της κεντρικής όρασης και από τον καταρράκτη.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του αβοκάντο μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά αυξάνει την απορρόφηση φυτικών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση ασθενειών της καρδιάς μέχρι και καρκίνου. Ακόμα περισσότερη είναι η απορρόφηση του βήτα-καροτένιου και του λυκοπένιου.

Έλκος δωδεκαδαχτύλου: Η ηπιότητα αυτού του φρούτου μαλακώνει τις υπερευαίσθητες περιοχές του στομαχιού και του δωδεκαδακτύλου. Τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά του είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ελκών.

Νεφρολιθίαση: Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε κάλιο μειώνει την έκκριση του ασβεστίου στα ούρα και έτσι τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Λειτουργία μυών και νεύρων: Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών του σώματος, στην μυϊκή δραστηριότητα, στην λειτουργία των νεύρων και στην ενέργεια του μεταβολισμού. Στην λειτουργία των νεύρων συντελεί και η ύπαρξη των βιταμινών Β ενώ στη σύσπαση των μυών, το μαγνήσιο.

Ψωρίαση: Η συχνή επάλειψη των περιοχών που έχουν λέπια βοηθά στην απομάκρυνσή τους.
Κακή αναπνοή: Το αβοκάντο είναι η καλύτερη συνταγή για πλύση του στόματος. Είναι αποτελεσματικό γιατί απομακρύνει τα εντερικά προϊόντα αποσύνθεσης που είναι η πραγματική αιτία της κακής αναπνοής.

Ομορφιά: Το λάδι του αβοκάντο χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών. Λόγω των θρεπτικών συστατικών του και κυρίως της βιταμίνη Ε ενυδατώνει, καθαρίζει και εμποδίζει την εμφάνιση ρυτίδων.
Είναι λοιπόν κατανοητό πως το αβοκάντο έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία.

Πέρα όμως από την κατανάλωσή του ως απλό φρούτο υπάρχουν πολλές και γευστικές συνταγές με αυτό:
Λιωμένο με άλλα φρούτα και λαχανικά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και αποτελεί μια πολύ γευστική και θρεπτική κρέμα για παιδιά.
Σάντουιτς με ζαμπόν ή κοτόπουλο, φέτες αβοκάντο και μαγιονέζα
Σαλάτα με τυρί, ντομάτα, αβοκάντο και μαγιονέζα
Χυμός αβοκάντο με μέλι και γάλα

Σαλάτα με τόνο ή σολομό, αβοκάντο και μαγιονέζα
Τηγανητό αβοκάντο με κοτόπουλο και σκόρδο
Σάλτσα γκουακαμόλε για μεξικάνικα πιάτα με 2 αβοκάντο, ½ κρεμμύδι, μια καυτερή πιπεριά, 2 κουταλιές κόλιανδρο, μια κουταλιά χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και μισή ξεφλουδισμένη ντομάτα.
Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα και σάλτσα αβοκάντο με γιαούρτι από ένα αβοκάντο, ½ φλιτζάνι γιαούρτι, μια κουταλιά κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, σκόρδο, λεμόνι, αλάτι

Ρύζι με αβοκάντο όπου αφού βράσει το ρύζι, λιώνουμε το αβοκάντο (2) με αλάτι, πιπέρι ¼ της κούπας λάδι, 4 κλαδάκια βασιλικό, ένα λεμόνι στυμμένο και 2 κουταλιές νερό και τα ανακατεύουμε.
Σάλτσα στα σάντουιτς αντί για μαγιονέζα με πουρέ αβοκάντο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, σκόρδο
Αυτές είναι κάποιες απλές συνταγές με αβοκάντο που προσθέτουν ποιότητα στα γεύματα.

αβοκάντο – avocado oil. Η τροφή της επιδερμίδας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr