Μανιτάρια για να στεγνώσεις. Η διατροφική τους αξία

Μανιτάρια για να στεγνώσεις. Η διατροφική τους αξία

Ώρα να μιλήσουμε για ένα αρκετά διαδεδομένο και μαγειρικά εύχρηστο τρόφιμο που δεν είναι άλλο από τα μανιτάρια. Αν και κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα.

Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους. Τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι, επίσης, πλούσια σε κάλιο, σελήνιο και φτωχά σε νάτριο.

Θερμίδες (100 gr.) 28 kcal
Νερό 91,1 g
Πρωτεΐνη 2.17 g
Λίπος 0.47 g
Υδατάνθρακες 5.29 g
Φυτικές ίνες 2.2 g
Κάλιο 356 mg
Σελήνιο 11.9 µg
Νάτριο 2 mg
Βιταμίνη Β-6 0.095 mg
Ριβοφλαβίνη (Β-2) 0.3 mg
Θειαμίνη (Β-1) 0,073 mg
Βιταμίνη C 4 mg
Νιασίνη 4,46 mg
(Πίνακας από USDA)

Όσο αφορά την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (μόλις 28 θερμίδες ανά 100 γρ. μαγειρεμένων μανιταριών). Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά πως η κατανάλωση μανιταριών μειώνει την παχυσαρκία.

Αποτελεί, επίσης, τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες, που προάγει το αίσθημα της πλήρωσης, επειδή αποτελεί θαυμάσια πηγή φυτικών ινών. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Αντίθετα, χρειάζεται προσοχή, γιατί θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από υπερουριχαιμία, καθώς περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα ουρικού οξέος.

Τέλος, φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση και σε άλλα μεταβολικά νοσήματα όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση και τις δυσλιπιδαιμίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες ποικιλίες μανιταριών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε συγκεκριμένα είδη φυτικών ινών, όπως είναι οι β-γλυκάνες, έχουν φανεί να μειώνουν τους βιοχημικούς δείκτες των παραπάνω νοσημάτων.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι τα μανιτάρια αποτελούν ένα διατροφικά ολοκληρωμένο τρόφιμο, η κατανάλωση των οποίων θα πρέπει να ενθαρρύνεται από όλους τους επαγγελματίες υγείας όχι μόνο για τη θρεπτική τους αξία αλλά και για την ευεργετική τους δράση στην ανθρώπινη υγεία.

Γιάννης Δαλδάς Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

alterlife.gr

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr