Πρησμένη κοιλιά στην εμμηνόπαυση: Ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Πρησμένη κοιλιά στην εμμηνόπαυση: Ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου, που προκαλείται από την απώλεια της λειτουργίας των ωοθηκών. Και διαγιγνώσκεται μετά από 12 συνεχόμενους μήνες αμηνόρροιας (απουσία εμμηνορροϊκού κύκλου).
Κατα τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η γυναίκα παρουσιάζει μια σειρά προοδευτικών αλλαγών στην κλινική και ορμονική δομή. Είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από σημεία και συμπτώματα που επηρεάζουν τη ζωή της γυναίκας.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, τόσο ως προς τον επιπολασμό όσο και ως προς την ένταση. Γι αυτό και δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα και σημεία.

Ωστόσο ένα πρόβλημα που αναφέρουν πολλές γυναίκες είναι αυτό της διογκωμένης κοιλιάς, που συχνά σχετίζεται με κράμπες, διάταση στομάχου, δυσκοιλιότητα, ναυτία, υπερβολικό μετεωρισμό .

Ποιες ειναι αιτίες μιας πρησμένης κοιλιάς στην εμμηνόπαυση:
Οι ορμονικές διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης προκαλούν αυξημένη κατακράτηση αερίων και υγρών .
Οι ορμονικές αλλοιώσεις σχετίζονται με τη δυσβίωση, η οποία είναι μια αλλοίωση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η εντερική δυσβίωση σχετίζεται με δυσάρεστα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος της κοιλιάς.

Η εμμηνόπαυση συνδέεται φυσιολογικά με επιβράδυνση της εντερικής κινητικότητας, η οποία από μόνη της συνοδεύεται από αίσθημα φουσκώματος. Εάν προσθέσετε σε αυτό μια διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα, υπάρχει αύξηση της παραγωγής αερίων στο παχύ έντερο και κατά συνέπεια μετεωρισμός . Εάν δεν επέμβετε διορθώνοντας τον τρόπο ζωής σας, η δυσβίωση μπορεί να επιδεινωθεί.

Τα οιστρογόνα συμμετέχουν στην παραγωγή της χολής, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των λιπών. Με τη μείωση των οιστρογόνων , στην εμμηνόπαυση παρατηρείται μείωση της παραγωγής χολής, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να συσσωρεύονται στο κόλον και να ευνοούν τις διαδικασίες ζύμωσης με την παραγωγή αερίου. Επιπλέον, η μείωση της χολής κάνει την πέψη των λιπών πιο δύσκολη και μεγαλύτερη.

Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεστε είναι επίσης σημαντικός. Καλό είναι να τρώτε αργά, έτσι ώστε να αποφύγετε την κατάποση αέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα

Η μείωση της εντερικής κινητικότητας συχνά οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, μια κατάσταση από την οποία υποφέρουν πολλές γυναίκες ακόμη και πριν από την εμμηνόπαυση. Η καλή ενυδάτωση και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι καλοί σύμμαχοι κατά της δυσκοιλιότητας.
Όπως καταλαβαίνουμε ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι φυσιολογικά γεγονότα που έρχονται κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο η βελτίωση του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση μις ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πρησμένης κοιλιάς.

jenny.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr