Η πρόπολη μέλισσας θεραπεύει το μικροβίωμα στο έντερο

Η πρόπολη μέλισσας θεραπεύει το μικροβίωμα στο έντερο

Το προϊόν της μέλισσας έχει μια σειρά από οφέλη για τον άνθρωπο.

Η πρόπολη είναι ένα ρητινοειδές υλικό που παράγεται από τις μέλισσες.

Ενώ το μέλι μπορεί να είναι γνωστό ως «υγρός χρυσός», αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που παράγουν οι μέλισσες και που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο.

Οι μέλισσες φτιάχνουν επίσης πρόπολη, ένα ρητινοειδές, κηρώδες υλικό που δημιουργούν τα έντομα αναμειγνύοντας το σάλιο, το χυμό και το κερί μέλισσας.

Η πρόπολη πιστεύεται ότι έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ανοσοποιητικού και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, και είναι μια πιθανή θεραπεία για αλλεργίες και δερματικές παθήσεις, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients τον Νοέμβριο του 2019 σχετικά με το θέμα. Είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου , την κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων και άλλων μικροβίων στον πεπτικό σωλήνα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και τη γενική υγεία.

Ενώ η έρευνα για αυτά τα οφέλη είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, οι ειδικοί λένε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε όσα λένε επιστημονικά στοιχεία για τα πιθανά οφέλη της πρόπολης μελισσών για το μικροβίωμα του εντέρου.

Τι είναι η Πρόπολη Μέλισσας;
Η πρόπολη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «κόλλα μελισσών», παρασκευάζεται από τις μέλισσες κατά την κατασκευή και τη συντήρηση των κυψελών τους . Λειτουργεί ως στεγανωτικό για να κρατά μακριά τους εισβολείς.

Προστατεύει επίσης τις μέλισσες από παθογόνα, εξηγεί η Asli Samanci, PhD, επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος με έδρα την Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

«Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να αποστειρώσουν τις κυψέλες τους σκοτώνοντας μικροοργανισμούς και απελευθερώνουν τα αυγά τους  αφού τα επικαλύψουν με πρόπολη», λέει ο Δρ Samanci, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Bee & You , ενός προμηθευτή μελισσοκομικών προϊόντων. Αυτό βοηθά στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των ωαρίων, λέει.

Αυτές οι αντιμικροβιακές ιδιότητες πιστεύεται ότι είναι η πηγή των οφελών για την υγεία της πρόπολης στον άνθρωπο.

Είναι η πρόπολη της μέλισσας καλή για το έντερο;
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς μελέτες, όπως μια που δημοσιεύτηκε στο Gut τον Αύγουστο του 2018 , έχουν δείξει ότι οι διαταραχές σε αυτό μπορεί να συνδέονται με μια σειρά ασθενειών, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η παχυσαρκία , ο διαβήτης, η ηπατική νόσος , ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ένα αναδυόμενο σύνολο ερευνών εξετάζει εάν η πρόπολη μπορεί να είναι χρήσιμη στο μικροβίωμα του εντέρου.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανασκόπηση στο Nutrients , η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του γαστρεντερικού σωλήνα αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

Πώς το κάνει αυτό;

Η Stacie J. Stephenson , γιατρός της χειροπρακτικής και πρόεδρος της λειτουργικής ιατρικής για τα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου της Αμερικής, επισημαίνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biomedicine and Pharmacotherapy τον Οκτώβριο του 2019 , σύμφωνα με την οποία η πρόπολη βελτίωσε την ισορροπία των βακτηρίων και των ζυμών στο μικροβίωμα του εντέρου ενισχύοντας το φραγμό του βλεννογόνου, το οποίο μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει το διαρρέον έντερο.

«Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει το φράγμα που χωρίζει το πεπτικό σας σύστημα από το υπόλοιπο σώμα, έτσι ώστε να αφήνει τα θρεπτικά συστατικά μέσα και έξω, αλλά όχι τις τοξίνες ή τις πρωτεΐνες των τροφίμων», εξηγεί ο Δρ Stephenson, συγγραφέας του Vibrant: A Groundbreaking Program για να αποκτήσετε ενέργεια, να αποκτήσετε την υγεία σας και να λάμψετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη έγινε σε διαβητικούς αρουραίους και τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα ίδια στους ανθρώπους. «Είναι ενδιαφέρον ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη της μέλισσας ενθαρρύνει τα ωφέλιμα βακτήρια και σταθεροποιεί το μικροβίωμα των μελισσών », σημειώνει ο Stephenson.

Σε ανθρώπους, κλινικές δοκιμές, όπως αυτή που περιγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Trials , βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθοριστεί εάν η πρόπολη μέλισσας μπορεί να βοηθήσει άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η πρόπολη έχει οφέλη για το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση της πρόπολης μέλισσας;
Η ασφάλεια της πρόπολης δεν έχει μελετηθεί ευρέως, αλλά γενικά θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους σε μέτριες ποσότητες, λέει ο Stephenson. «Ο FDA δεν έχει καθορίσει το τι είναι «μέτρια ποσότητα» και οι συστάσεις για προϊόντα και από διάφορους επαγγελματίες της ολιστικής υγείας ποικίλλουν ευρέως», σημειώνει.

Η τυπική δόση για έναν ενήλικα είναι περίπου 400 έως 500 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως σε μορφή συμπληρώματος, λέει ο Stephenson. «Το More είναι πιθανώς ασφαλές (μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν θεραπευτικές δόσεις των 2.000 ή 3.000 mg την ημέρα), αλλά θα το συνιστούσα μόνο υπό την καθοδήγηση ενός ολιστικού επαγγελματία υγείας», λέει.

Ο Stephenson σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στην πρόπολη και συμβουλεύει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τη πάρετε εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα ή ανησυχείτε για μια αλλεργική αντίδραση .

Επιπλέον, συνιστά προσοχή σε άτομα με καρκίνο που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν πρόπολη για τις υποτιθέμενες αντικαρκινικές της επιδράσεις. «Οι ισχυρισμοί για την πρόπολη της μέλισσας ως θαυματουργή θεραπεία μπορεί να ακούγονται πειστικοί, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά καλά στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρόπολη μέλισσας θα επηρεάσει πραγματικά την εξέλιξη του όγκου σε ένα άτομο», λέει ο Stephenson.

Επισημαίνει μια περίπτωση καρκινοπαθούς που πήρε μεγάλες δόσεις πρόπολης μέλισσας, η οποία οδήγησε σε τοξική επίδραση στη λειτουργία των νεφρών. “Εάν έχετε κάποια σοβαρή χρόνια ασθένεια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε πρόπολη μελισσών και λάβετε οδηγίες για τη σωστή δόση για εσάς”, συμβουλεύει ο Stephenson.

Πώς να αγοράσετε πρόπολη μέλισσας
Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε πρόπολη μέλισσας, είναι διαθέσιμη σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Διατίθεται σε πολλές μορφές, αν και είναι πιο συχνά διαθέσιμο ως κάψουλες.

“Εκτός από τις κάψουλες, μπορεί να μπορείτε να το βρείτε σε μορφή παστίλιας, σκόνης και κρέμας, ή ακόμα και σε στοματικό διάλυμα και οδοντόκρεμα”, σημειώνει ο Stephenson.

Πωλείται επίσης ως επάλειψη αναμεμειγμένα με άλλα συστατικά μέλισσας όπως μέλι, βασιλικό πολτό και γύρη, λέει ο Samanci. Για ασφάλεια, συνιστά να ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος και να βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται η ποσότητα της πρόπολης.

Ο Stephenson συμβουλεύει επίσης να αναζητήσετε έναν κατασκευαστή που εμπιστεύεστε, ο οποίος χρησιμοποιεί επαλήθευση τρίτου μέρους για καθαρότητα. «Τα συμπληρώματα εξακολουθούν να μην είναι τόσο στενά ρυθμισμένα όσο τα φάρμακα, επομένως είναι ωφέλιμο να ερευνήσετε τις εταιρείες πριν επιλέξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα», λέει.

www.everydayhealth.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr