Τι συμβαίνει στο πρόσωπο μας όταν το πλένουμε με σαπούνι

Τι συμβαίνει στο πρόσωπο μας όταν το πλένουμε με σαπούνι

Τελικά πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με σαπούνι;

Παλιότερα θεωρούσαμε ότι ήταν απαγορευτικό. Πλέον, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, Τι ισχύει;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε όταν αρχίσαμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας ήταν να μην πλένουμε ποτέ το πρόσωπό μας με σαπούνι. Δεν ήταν τυχαίο, μάλιστα, που πολλά καθαριστικά ανέγραφαν τη φράση soap-free με μεγάλα και τρομαχτικά γράμματα. Πλέον, όμως, το σαπούνι έχει επανέλθει δυναμικά για τον καθαρισμό προσώπου, με πολλά brand να βγάζουν ειδικά σαπούνια για το πρόσωπο, καταρρίπτοντας τον αρχικό κανόνα.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, χρειάζεται να ξέρουμε τι περιέχουν τα σαπούνια. Τα τυπικά σαπούνια περιέχουν αλκαλικά άλατα λιπαρών οξέων μακράς αλύσου με pH ανάμεσα στο 9-10, μαζί με άλλα κοινά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστικών. Αυτά καθαρίζουν το δέρμα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το pH, διαταράσσοντάς το και προκαλώντας ξηρότητα, ερεθισμούς και κοκκινίλα. Άλλα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα paraben και το sodium lauryl sulfate (SLES) γιατί μπορεί να προκαλούν ενδοκρινική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα περισσότερα σαπούνια έχουν υψηλό pH. To pH του δέρματος από την άλλη είναι ελαφρώς όξινο, γύρω στο 4-5, και αν το μεταβάλλουμε μπορεί να προκαλέσουμε ερεθισμό, κοκκινίλα, αφυδάτωση. Οπότε σε ένα γενικότερο πλαίσιο αποφεύγουμε τα σαπούνια για τον καθαρισμό του προσώπου. Τι περιέχει, όμως, ένα σαπούνι κάνει μεγάλη διαφορά, ενώ τα υγρά σαπούνια συνήθως σέβονται το δέρμα.

Από περιβαλλοντική άποψη, οι μπάρες σαπουνιού είναι λιγότερο επιβαρυντικές, με μικρότερες συσκευασίες, χωρίς νερό και χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Καθαρίζουν πράγματι το δέρμα από ρύπους και λιπαρότητα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τη σωστή επιλογή για το δέρμα μας με την καθοδήγηση ειδικού. Προτιμήστε γενικότερα προϊόντα με λιγότερο από 10% σαπούνι και pH γύρω στο 5.5.-7, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις στο δέρμα.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον τα brands δίνουν μεγάλη σημασία στο μικροβίωμα του δέρματος, οπότε θα καταφέρετε να βρείτε αρκετά προϊόντα. Προτιμήστε πάντα αυτά που είναι ειδικά για το δέρμα του προσώπου.

www.clickatlife.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr