ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ

Υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τις ορμόνες και την υγεία του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, το ανθρώπινο μικροβίωμα (η συλλογή βακτηρίων στον γαστρεντερικό σας σωλήνα) και πώς αυτά τα τρισεκατομμύρια βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογία και το μεταβολισμό μας.

Κάθε σύστημα στο σώμα είναι συνδεδεμένο και το έντερο μας συνδέεται εγγενώς με τη συνολική υγεία και την ισορροπία των ορμονών.

Τι είναι το οιστροβολόμιο;
Το οιστροβόλο είναι μια συλλογή βακτηρίων στο έντερο που είναι ικανό να μεταβολίζει και να ρυθμίζει τα κυκλοφορούντα οιστρογόνα του σώματος. Τα βακτήρια του εντέρου και το οιστροβολόμιο είναι που επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν το βάρος, τη λίμπιντο και τη διάθεση.

Ορμόνες και υγεία του εντέρου: Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εντέρου;
Η βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου μας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών μας. Η υγεία του εντέρου είναι τόσο σημαντική επειδή το μικροβίωμα έχει πολλές λειτουργίες. 

Βοηθά στη σύνθεση και ρύθμιση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών
Διευκολύνει την απορρόφηση μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών
Έχει ουσιαστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα
Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα

Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι, οι οποίοι έχουν ζωτικούς ρόλους στο σώμα. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού λίπους, είναι απαραίτητα για τη γυναικεία αναπαραγωγική λειτουργία, την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία των οστών και τη λειτουργία του εγκεφάλου (συμπεριλαμβανομένης της μνήμης). Στους άνδρες, τα οιστρογόνα βοηθούν στην ωρίμανση του σπέρματος και στη διατήρηση της λίμπιντο.

Όταν το μικροβίωμα του εντέρου είναι υγιές, το οιστροβολώμα παράγει τα βέλτιστα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται βηταγλυκουρονιδάση –  και τα επίπεδα οιστρογόνων γίνονται ανισορροπημένα. Η βήταγλυκουρονιδάση έχει επίσης σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων και στην απορρόφηση της χολερυθρίνης και των φλαβονοειδών. Ένα υγιές, ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου με μια πλούσια συλλογή διαφορετικών βακτηρίων είναι κρίσιμο για την ορμονική ισορροπία.

Καθώς το ήπαρ μεταβολίζει τα οιστρογόνα, αυτό το συζευγμένο οιστρογόνο παρέχεται στη χολή για απέκκριση στο έντερο. Ένα υγιές οιστροβολόμιο ελαχιστοποιεί την επαναρρόφηση των οιστρογόνων από το έντερο επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση των αποβλήτων στα κόπρανα και στα ούρα και πάλι εξασφαλίζοντας την ισορροπία των ορμονών.

Η δυσβίωση του εντέρου είναι μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου στο γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν υπάρχει περίσσεια βακτηρίων που παράγουν βήταγλυκουρονιδάση, αυτό επαναφέρει τα οιστρογόνα στη μη συζευγμένη δραστική του μορφή και στη συνέχεια απορροφάται πίσω στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την κυριαρχία των οιστρογόνων. Τα αυξημένα επίπεδα βήταγλυκουρονιδάσης σχετίζονται με καταστάσεις όπως:

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)
Ευσαρκία
Μεταβολικό σύνδρομο
Καρκίνοι που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (μαστού και προστάτη)
Ενδομητρίωση
Αγονία
Διαταραχή διάθεσης
Καρδιακή ασθένεια
Δυστυχώς, η δυσβίωση του εντέρου και η ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου είναι πολύ συχνές και η ευαίσθητη ισορροπία του μικροβιώματος και του οιστροβολώματος μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως γενετική, ηλικία, βάρος, διατροφή, αλκοόλ, αντιβιοτικά, περιβαλλοντικούς ρύπους και άλλα.

Σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου
Υπάρχουν πολλά σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου, το οποίο συχνά μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως κάτι άλλο.

Πεπτικά προβλήματα (φούσκωμα, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
Αλλαγές βάρους
Διατροφικές ευαισθησίες
Κούραση
Δερματική ενόχληση
Αυτοάνοσες καταστάσεις
Ορμονική ανισορροπία

4 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου και την ισορροπία των ορμονών
Πώς μπορούμε λοιπόν να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου και να επιτύχουμε την ορμονική ισορροπία; Α

1. Κοιτάξτε τι βάζουμε στο σώμα μας

«Η τροφή που τρώμε όχι μόνο τροφοδοτεί τα κύτταρά μας, αλλά καθορίζει επίσης τι είδους εσωτερικό κήπο μεγαλώνουμε στα έντερά μας». – Δόκτωρ Mark Hyman.

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο. Μια δίαιτα χαμηλού GI (γλυκαιμικού δείκτη) που περιέχει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, υψηλή σε φυτοθρεπτικά συστατικά – το λεγόμενο «πλακάκι του ουράνιου τόξου» – μπορεί να ενθαρρύνει τη μικροβιακή ποικιλότητα.

Είναι σημαντικό να κόψουμε αυτό που αναφέρεται ως «λευκοί υδατάνθρακες», όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες που αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και τελικά προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, η οποία είναι η ρίζα πολλών ασθενειών.

Λάβετε υπόψη ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν ενώσεις που διευκολύνουν την αποτοξίνωση των οιστρογόνων. Το συμπλήρωμα DIM (διινδολυλομεθάνιο) περιέχει συμπυκνώματα τέτοιων ενώσεων και μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των πιο τοξικών υποπροϊόντων οιστρογόνων.

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη. Τα πρεβιοτικά τρόφιμα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια και οι μπανάνες παρέχουν το υλικό με το οποίο τα βακτήρια του εντέρου αρέσει να τρέφονται. Τα προβιοτικά τρόφιμα όπως το κεφίρ, το κομπούχα, το kimchi και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πραγματικά χρήσιμα για την εισαγωγή ευεργετικών βακτηριακών στελεχών, όπως ο γαλακτοβάκιλλος, στο έντερο.

Το συμπλήρωμα γλυκαρικού ασβεστίου D είναι ένας αναστολέας της βήταγλυκουρονιδάσης και επιτρέπει στα οιστρογόνα να παραμένουν συζευγμένα και επομένως να αποβάλλονται με ασφάλεια με εντερική αποτοξίνωση.

2. Σκεφτείτε το περιβάλλον μας

Τα οιστρογόνα μπορούν επίσης να ληφθούν από το περιβάλλον. Τα φυτοοιστρογόνα από φυτά όπως η σόγια, το tofu και το tempeh καταναλώνονται ως τροφή ενώ άλλα παρασκευάζονται συνθετικά και ονομάζονται ξενοοιστρογόνα. Αυτά βρίσκονται σε κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως αρώματα, φυτοφάρμακα και πλαστικά. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους μείωσης αυτών των τοξικών ουσιών που επηρεάζουν την υγεία μας και να βρούμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Πρέπει να επιδιώξουμε να τρώμε βιολογικά τρόφιμα και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού. Τα ξενοοιστρογόνα απορροφώνται από τον οργανισμό και αποθηκεύονται στο ήπαρ και στα λιπώδη κύτταρα. Δρουν συνεργικά με τα ενδογενώς παραγόμενα οιστρογόνα και επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών.

3. Αντιβιοτικά

Η χρήση αντιβιοτικών διαταράσσει την οικολογία του μικροβιώματος του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει υπερανάπτυξη ή δυσβίωση. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσε ότι έξι μήνες μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να ανακτήσουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος. Ωστόσο, το έντερο μπορεί ακόμα να μην έχει κάποια από τα ωφέλιμα βακτήρια και στη συνέχεια πρέπει να επαναφέρουμε τα καλά !

4. Αλκοόλ

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το αλκοόλ είναι ελεύθερα διαθέσιμο και κοινωνικά αποδεκτό. Αλλά η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στο μικροβίωμα του εντέρου, αλλά και στο ήπαρ και στην ικανότητά του να αποτοξινώνει τα κυκλοφορούντα οιστρογόνα και τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτό συμβάλλει στα συμπτώματα κυριαρχίας των οιστρογόνων και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα . Ενθαρρύνουμε την απόλαυση της ζωής, αλλά να προσέχετε τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης οινοπνεύματος – 14 μονάδες την εβδομάδα για άνδρες και γυναίκες – σύμφωνα με τις οδηγίες των Chief Medical Officers . Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει έως και 3 μονάδες αλκοόλ!

5. Φυσική δραστηριότητα

Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να υποστηρίξετε την αποτοξίνωση που συμβαίνει στο συκώτι. Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Μπορεί επίσης να μειώσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ορμόνες του φύλου μας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τι λειτουργεί για το δικό μας σώμα. Δραστηριότητες που διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ή τον τρόπο «ξεκούρασης και πέψης» του σώματος, όπως η γιόγκα, είναι επίσης πολύ ωφέλιμες για την ορμονική υγεία. Άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας έχουν επίσης αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιμετωπίζει το στρες και την επακόλουθη ορμονική ισορροπία.

Συνοπτικά, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση του στρες μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ισορροπία του οιστροβολώματός σας και να διασφαλίσουν ότι διατηρούμε τις ορμόνες μας ισορροπημένες και βέλτιστες.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr