Σκόρδο το Φάρμακο που εκπροσωπεί τις αρχές του Ιπποκράτη.

Σκόρδο το Φάρμακο που εκπροσωπεί τις αρχές του Ιπποκράτη.

Μια σούπερ τροφή με φαρμακευτικές ιδιότητες

Σκόρδο (βολβός του φυτού Allium sativum L)
Σκόρδο – ένα από τα πιο ευρέως γνωστά και χρησιμοποιούμενα βότανα. Μια σούπερ τροφή που είτε λατρεύουμε είτε μισούμε!

Από την οικογένεια των κρεμμυδιών, το σκόρδο (Allium sativum) είναι, σύμφωνα με το Oxford Dictionary of English – «ένας βολβός με έντονη οσμή και πικάντικη γεύση που χρησιμοποιείται ως άρωμα στη μαγειρική και στη φυτική ιατρική». Ως καρύκευμα είναιεξαιρετικά ευέλικτο απαραίτητο σε κάθε κουζίνα, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Ταξινομημένο ως λαχανικό από βοτανικούς όρους, το σκόρδο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και διατίθεται σε περίπου 600 ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη νότια και κεντρική Ασία και τη νοτιοδυτική Σιβηρία, τώρα καλλιεργείται στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο βολβός του φυτού σκόρδου ανοίγει για να αποκαλύψει αρκετές «σκελίδες» – το μέρος που τρώγεται είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.

Το άγριο σκόρδο (Allium ursinum), που βρίσκεται στην Ασία και την Ευρώπη είναι ένα παλιό χαρακτηριστικό των ξύλων . Με τα χαρακτηριστικά λευκά άνθη του, τα φύλλα σε σχήμα λόγχης και την όλη μυρωδιά του είναι μια εξαιρετική γαστρονομική προσθήκη που έχει τα ίδια ιατρικά οφέλη με τον καλλιεργημένο «ξάδερφό» του. Ως σχετικά πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή μας, όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να καταναλωθούν – άνθη (και μπουμπούκια), φύλλα, κεφαλές σπόρων και βολβοί.

Ο Ιπποκράτης, ο  «Πατέρας της Ιατρικής» (περίπου 400 π.Χ.) είπε «Αφήστε την τροφή να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι η τροφή σας». Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό για το σκόρδο. Δεν είναι μόνο νόστιμα θρεπτικό, αλλά έχει εκπληκτικά οφέλη και για την ευεξία μας.

Τα φαρμακευτικά πλεονεκτήματα  έχουν αποδειχθεί ότι ευεργετούν τον άνθρωπο κυριολεκτικά από το «κεφάλι μέχρι τα νύχια» – από τον καρκίνο του εγκεφάλου μέχρι και το πόδι του αθλητή! Βέβαια ενισχυτικά και όχι παρατώντας την αγωγή μας και τις οδηγίες του γιατρού αλλά με την σύμφωνη γνώμη του.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το σκόρδο έχει ευεργετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας τη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), επομένως έχει θετικό αντίκτυπο στη στηθάγχη και τις καρδιακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μιας σκελίδας σκόρδου (κατά προτίμηση ωμό) έχει τη δυνατότητα να μειώσει τόσο την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) όσο και την τάση για πήξη του αίματος.

Σε μεγάλες δόσεις το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ορθού και του μαστού.

Ως αντιβιοτικό και αντι-ιικό, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του σκόρδου εσωτερικά και εξωτερικά – κυρίως – εσωτερικά με εντερικές (τονώνει το έντερο και υποβοηθά την αργή πέψη) και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Προσθέστε σε αυτό τις αντισηπτικές ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο και το βότανο γίνεται θεραπεία (συνθλίβεται και εφαρμόζεται) για πληγές, κονδυλώματα και στελέχη. Μια φέτα από το φρέσκο ​​γαρύφαλλο που τρίβεται πάνω στο ενοχλητικό μέρος (με μεγάλη προσοχή γύρω από τα μάτια) μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλείται από ένα δάγκωμα, ένα τσίμπημα, ένα στοματικό απόστημα ή μια βράση.

Ως αντιμυκητιακό, το σκόρδο βοηθά στη μάχη κατά του προαναφερθέντος ποδιού του αθλητή, καθώς και της δακτυλίτιδας και της ψώρας.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από μόλυνση ή τραυματισμό. Έχει πολύ θετική επίδραση στις πρησμένες αρθρώσεις της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μπορεί να παίξει ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, βοηθώντας στην καταπολέμηση και στη μείωση της συχνότητας του βήχα, του κρυολογήματος, της γρίπης και της καταρροής – ειδικά όταν τρώγεται φρέσκο ​​και κατά προτίμηση ωμό.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται στις ενώσεις του σκόρδου μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ, προστατεύοντας από την καταστροφή των κυττάρων και την επακόλουθη γήρανση.

Ιστορικά το σκόρδο έχει δοθεί στους αθλητές για τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

Λέγεται ότι τα μωρά που θηλάζουν απολαμβάνουν τη γεύση του σκόρδου!

Ως αποτοξινωτικός παράγοντας, το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Για να απαλλαγείτε από το «μαύρο σημείο» και το «ωίδιο» στον κήπο σπείρετε σκόρδο κάτω από τα προσβεβλημένα φυτά!

Συμπερασματικά, το σκόρδο έχει μια φήμη που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί όσον αφορά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια και μάλιστα έχει βρεθεί πιο αποτελεσματικό από τη σύγχρονη, συμβατική ιατρική. Έίνα ένα θαυμαστό βότανο και τόποτα λιγότερο, που αξίζει μια θέση δίπλα σε όλα τα άλλα βότανα και μπαχαρικά!

Το σκόρδο βρίσκεται στα ακόλουθα μείγματα μπαχαρικών.

Καρύκευμα ανά περι (Αφρική)
Τυνησιακό Ταμπίλ (Αφρική)
Chermoula (Μαρόκο)
Τσίλι σε σκόνη (Μεξικό)
Καρυκεύματα Fajita (Μεξικό)
Μείγμα μπαχαρικών Cajun (Cajun και Creole)
Μείγμα μπαχαρικών κρεόλ (Cajun και Creole)
Καρύκευμα λεμόνι πιπεριάς (Παγκόσμια)

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ.

Η κατανάλωση χυμού σκόρδου με μέλι για μια εβδομάδα σκοτώνει το σκουλήκι του στομάχου.

Επίσης, η κατανάλωση 5-6 σκελίδων σκόρδου με βραστό γάλα και κουρκουμά  αντιμετωπίζει το μακροχρόνιο κρυολόγημα και τον βήχα.

Επιπλέον, η εφαρμογή σκόρδου με βούτυρο επουλώνει τις πληγές.

Η κατανάλωση σκόρδου με σιρόπι ζάχαρης αντιμετωπίζει τον βήχα και παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση για τον βήχα, τη ρινική συμφόρηση και τον πονόλαιμο.

Το βράσιμο 3-4 σκελίδων σκόρδου μαζί με ένα ποτήρι νερό και η κατανάλωση του τρεις φορές την ημέρα θεραπεύει τους πόνους της περιόδου.

για να διορθώσετε τις ρωγμές της αδύναμης τρίχας, βάλτε στα μαλλιά  χυμό σκόρδου.

Τέλος, για να ξεφλουδίσετε ευκολότερα τη φλούδα του σκόρδου, μουλιάστε το σε νερό για λίγα λεπτά.
κορυφαία 9 οφέλη του σκόρδου

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο στόμα, ναυτία, διάρροιες, η αιμορραγία στη μύτη.
Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση σκόρδου πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Φροντίστε να μην καταναλώνετε πάνω από 2-3 λοβούς σκόρδου την ημέρα.

Επιπλέον, η κατανάλωση σκόρδου δεν είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες.
Αποθηκεύστε πάντα το σκόρδο σε ένα καλάθι με οπές εξαερισμού και μην το αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο.
Επίσης, μην αποθηκεύετε το σκόρδο στο ψυγείο γιατί μπορεί να χάσει τη γεύση του.

Επιπλέον, η εφαρμογή λαδιού σκόρδου στο δέρμα και τα νύχια αποτρέπει τις μυκητιάσεις.
Το σκόρδο βελτιώνει την υγεία των οστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι, την ευαισθησία των δοντιών και το πρόβλημα της γαστρίτιδας.
Η εφαρμογή λαδιού σκόρδου ή το τρίψιμο θρυμματισμένου σκόρδου στο κεφάλι αποτρέπει την απώλεια μαλλιών.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr