Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής

Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής

Η υγεία του δέρματος βελτιώνεται καλύτερα όταν το σώμα σας έχει πλήρη αποθήκη βιταμίνης
Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής

Όποιος έχει υποφέρει από ακμή γνωρίζει πολύ καλά πόσο αγχωτικές -και εντελώς ενοχλητικές- μπορεί να είναι αυτές οι κηλίδες. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών επιλογών για τη μείωση των εξάρσεων της ακμής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βιταμινών.

Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, όπως αναφέρει και το Healthline έχει βρεθεί ότι βοηθά στη φλεγμονή που σχετίζεται με την ακμή, την υπερμελάγχρωση και τα σημάδια, ειδικά όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Εκτός από τη βιταμίνη Α, μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Cutaneous and Ocular Toxicology αποκάλυψε ότι τα άτομα με ακμή είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της ακμής.

Η βιταμίνη D πιστεύεται, επίσης, ότι βελτιώνει την εμφάνιση και την κατάσταση του δέρματος. Όπως δήλωσε στο Byrdie ο Dr. Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στη δερματολογία στο νοσοκομείο Mount Sinai, «Σε γενικές γραμμές, η υγεία του δέρματος βελτιώνεται καλύτερα όταν το σώμα σας έχει πλήρη αποθήκη βιταμίνης D». Πώς, όμως, η βιταμίνη επηρεάζει την επίμονη ακμή;

Η βιταμίνη D μπορεί να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή της ακμής

Συζητώντας τα οφέλη που προσφέρει η βιταμίνη D στο δέρμα, ο δερματολόγος Dr. Nikhil Dhingra εξήγησε στο Byrdie: «Η πιο σημαντική πρακτική χρήση της βιταμίνης D στο δέρμα μέχρι σήμερα είναι ως ήπιο έως μέτριο αντιφλεγμονώδες… στη θεραπεία καταστάσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η λεύκη». Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να επεκταθούν και στην ακμή.

Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Dermato-Endocrinology, τα άτομα με ακμή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά οζίδια και κύστεις εάν είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ μια άλλη μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο PLoS One διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακμή που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D είδαν μείωση των βλαβών.

Το Medical News Today επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο ακριβώς η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την ακμή. Παρόλα αυτά, η αύξηση της κατανάλωσης βιταμίνης D, ειδικά όταν ήδη κινδυνεύετε από ανεπάρκεια, μπορεί να αξίζει μια προσπάθεια για την ανακούφιση από τη φλεγμονή της ακμής.

Σύμφωνα με το NHS, πολλοί άνθρωποι μπορούν να πάρουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, το Healthline προειδοποιεί κατά της υπερβολικής λήψης ηλίου, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Αντ’ αυτού, αναζητήστε τροφές γεμάτες βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι ψαριού και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην κάλυψη τυχόν διατροφικών κενών.

www.newsbeast.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr