Η πίτα των Θεοφανείων: Η συνταγή για νηστίσιμη χορτόπιτα με γεύση που θα απογειώσει το γεύμα

Η πίτα των Θεοφανείων: Η συνταγή για νηστίσιμη χορτόπιτα με γεύση που θα απογειώσει το γεύμα

Η απόλυτη πρόταση για το τραπέζι των Φώτων

Παραμονή των Θεοφανείων είναι ημέρα νηστείας αφού το πρωί της επομένης θα λάβουμε την Θεία Κοινωνία. Ο λόγος που νηστεύουμε (όπως νηστεύουμε και την Παραμονή των Χριστουγέννων), είναι για να αναπληρώσουμε τη Νηστεία που χάνουμε, όταν οι γιορτές των Θεοφανείων ή των Χριστουγέννων είναι Τετάρτη ή Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, πρέπει να νηστέψουμε και το ελαιόλαδο εκτός κι αν αυτή η μέρα πέφτει Σάββατο ή Κυριακή, ενώ δεν τρώμε ψάρι. Με την ευκαιρία, δείτε τον ιδανικό προορισμό για mini απόδραση την γιορτή των Φώτων.

Το Athensmagazine.gr σας έχει την απόλυτη πρόταση για νηστίσιμη χορτόπιτα που θα απογειώσει το τραπέζι των Θεοφανείων.

Πανέμορφα και ξακουστά τα Ζαγοροχώρια που είναι μικρά χωριουδάκια σκορπισμένα στα βουνά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι διάσημα για τις πίτες τους και την απλότητα των γεύσεων. Με λίγα και ταπεινά υλικά κάνουν θαύματα.

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σταρένιο, σκληρό, για πίτες και ψωμί
2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
2 κουταλάκια αλάτι
περίπου 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

Η πίτα των Θεοφανείων: Η συνταγή για νηστίσιμη χορτόπιτα με γεύση που θα απογειώσει το γεύμα

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος), πλυμένο, καλά στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
½ κιλό λάπαθα ή σέσκουλα (καθαρό βάρος), πλυμένα, στεγνά και ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω το ελαιόλαδο, το ποτό, το αλάτι και, λίγο-λίγο το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ζυμάρι. Το ζυμώνω μέσα στη λεκάνη με τις γροθιές μου για 10 – 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή.
Τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη, πλάθω το καθένα σε μπάλα και τυλίγω την καθεμία σε διάφανη μεμβράνη. Βάζω τις μπάλες στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση

Σε μια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνω και τα τρίβω με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος.

Για την πίτα

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36 – 40 εκ., πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Κάθε φύλλο που ανοίγω το απλώνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (ακόμα και σε ένα στρωμένο κρεβάτι) και το σκεπάζω με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει.

Λαδώνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσω και απλώνω εκεί το πρώτο φύλλο. Το λαδώνω και σκορπίζω από πάνω λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζω με δεύτερο λαδωμένο φύλλο και γέμιση κ.ο.κ., μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσω με φύλλο, λαδωμένο.

Φέρνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζω με λίγο νεράκι για να γίνει τραγανό το φύλλα και την ψήνω για 1 ώρα.
Την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρω.

Τυρόπιτα με ό,τι περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι – Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή σε 10′
Εχει μείνει φαγητό από τα γιορτινά καλέσματα; Μην πετάξετε τίποτα. Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για τυρόπιτα με τα περισσεύματα από το γιορτινό φαγοπότι για ένα γρήγορο φαγητό τις ημέρες που ακολουθούν. Η περίφημη φριτάτα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τσαλακωτή τυρόπιτα με μπύρα.

Υλικά
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250γρ. περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι, κρέας και λαχανικά, ψιλοκομμένα
6 αυγά
100ml φρέσκο γάλα
150γρ. γραβιέρα ή κίτρινο τυρί
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα τηγάνι κατάλληλο και για φούρνο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα περισσεύματα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, το μισό τυρί και περιχύνουμε τα περισσεύματα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη φριτάτα να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και τελειώνουμε το ψήσιμο στον φούρνο για 15 λεπτά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τυρόπιτα με ό,τι περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι – Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή σε 10′

 Athensmagazine

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr