Τα 10 καλύτερα  Και Πιο Ισχυρά Βότανα με Φαρμακευτική Δύναμη για καλύτερη Υγεία & Θεραπείες Φλεγμονής.

Τα 10 καλύτερα Και Πιο Ισχυρά Βότανα με Φαρμακευτική Δύναμη για καλύτερη Υγεία & Θεραπείες Φλεγμονής.

Ένα θεραπευτικό βότανο – αλλιώς γνωστό ως φαρμακευτικό φυτό – είναι αυτό που είτε συλλέγεται από τη φύση είτε καλλιεργείται σκόπιμα για τη φαρμακευτική ή θεραπευτική του αξία. Τα φύλλα, ο φλοιός, οι μίσχοι, οι ρίζες, οι σπόροι και/ή τα άνθη ενός φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φυτικών θεραπειών.

Παραδείγματα θεραπευτικών φυτών για τα οποία υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητά τους είτε να θεραπεύουν είτε να ανακουφίζουν τα συμπτώματα ορισμένων παθήσεων υγείας περιλαμβάνουν:

Παραδοσιακές χρήσεις καθενός από αυτά τα θεραπευτικά φυτά, τι λέει η έρευνα για αυτά, πώς μπορείτε να τα πάρετε και τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν το κάνετε.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ τα φυτικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικές θεραπείες, δεν είναι θεραπείες για όλα όσα σας ταλαιπωρούν. Επιπλέον, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους και παρενέργειες και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

10 θεραπευτικά βότανα με φαρμακευτικά οφέλη:

Ashwagandha
Ashwagandha: προέρχεται από το φυτό Withania somnifera , γνωστό και ως ινδικό ginseng και ινδικό χειμερινό κεράσι. Ο αειθαλής θάμνος είναι εγγενής στην Αφρική και την Ασία και φύεται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Το Ashwagandha χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το ευέλικτο βότανο είναι κοινό στην ιατρική της Αγιουρβέδα (σύστημα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία) για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, τη μείωση του άγχους και του στρες και τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το ισχυρό βότανο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης (της κύριας ορμόνης του στρες), βοηθώντας στη μείωση του στρες και του άγχους. 1 Αναγνωρίζεται ότι δρα ως προσαρμογόνο , μια ουσία που βοηθά στην προστασία από το στρες. 

Το Ashwagandha χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας των ανδρών, καθώς το βότανο μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. 3 Η ρίζα του ξυλώδους φυτού λέγεται ότι υποστηρίζει τη στυτική δυσλειτουργία  αυξάνει τη λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) και ενισχύει τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Παρασκευή
Το Ashwagandha διατίθεται σε μορφή κάψουλας, βάμματος και σκόνης ως συμπλήρωμα διατροφής. Η σκόνη Ashwagandha μπορεί να έχει μια γήινη, πικρή γεύση, επομένως είναι καλύτερο όταν αναμιγνύεται σε κάτι, όπως smoothies, επιδόρπια και καφέ ή τσάι. Παραδοσιακά αναμιγνύεται με μέλι, γκι ή νερό.

Δοκιμάστε να αναμίξετε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού με μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη ashwagandha στα smoothies ή τα ζεστά ροφήματα σας. Μπορείτε να πάρετε το ashwagandha οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αν και είναι καλύτερο να το πάρετε περίπου 30 λεπτά πριν από το γεύμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται αμέσως τις επιπτώσεις του ashwagandha. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να γίνουν αισθητά τα οφέλη του ashwagandha.

Θεωρήσεις
Το Ashwagandha είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, γαστρεντερική δυσφορία και διάρροια. Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως αντισπασμωδικά, βενζοδιαζεπίνες και βαρβιτουρικά, δεν πρέπει να τα λαμβάνουν, καθώς το φυτό μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτά τα φάρμακα.

Μην πάρετε ashwagandha εάν είστε έγκυος, καθώς υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.

Χαμομήλι
Χαμομήλι: είναι ένα λουλούδι εγγενές στη Δυτική Ευρώπη, την Ινδία και τη Δυτική Ασία. Τώρα αναπτύσσεται ελεύθερα. Υπάρχουν δύο τύποι χαμομηλιού: το γερμανικό (φύεται στα Μεσοδυτικά) και το Ρωμαϊκό (ένα πολυετές που μυρίζει σαν μήλα).

Παραδοσιακές Χρήσεις
Το χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές φυτικό φάρμακο  που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση του άγχους και την προώθηση της χαλάρωσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, ένα τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, το χαμομήλι είναι «πιθανότατα ασφαλές» όταν χρησιμοποιείται ως τσάι. Και, μπορεί να είναι ασφαλές για βραχυπρόθεσμη χρήση από το στόμα. Δεν είναι αρκετά γνωστά για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χρήσης χαμομηλιού για ιατρικούς σκοπούς. 

Στην Ευρώπη, το χαμομήλι χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του υποστηρίζει τη δημοτικότητα αυτού του φυτικού φαρμάκου.

Μια ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο. Χρησιμοποιείται συνήθως για τα αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά και αντιδιαρροϊκά αποτελέσματα.  Είναι επίσης ευεργετικό για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, της ελκώδους κολίτιδας , του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Παρασκευή
Το χαμομήλι μπορεί να παρασκευαστεί ως τσάι, να εφαρμοστεί ως κομπρέσα ή να χρησιμοποιηθεί τοπικά για τη θεραπεία του ερεθισμού του δέρματος. Το τσάι χαμομηλιού έχει άρωμα και γεύση σαν μήλο. Για να ετοιμάσετε το τσάι:

Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη ανά φλιτζάνι βραστό νερό.
Τοποθετήστε τα άνθη σε έναν εγχυτήρα τσαγιού.
Ρίξτε βραστό νερό πάνω από τα λουλούδια.
Βράζουμε για πέντε λεπτά.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πάγο στο τσάι αν προτιμάτε ένα πιο δροσερό ρόφημα. Το χαμομήλι διατίθεται για αγορά ως τσάι και σε μορφή κάψουλας στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Εάν χρησιμοποιείτε κάψουλες, αναζητήστε προϊόντα φαρμακευτικής ποιότητας. Άλλοι βαθμοί, όπως ο θεραπευτικός βαθμός, μπορεί να μην είναι τόσο υψηλής ποιότητας.

Θεωρήσεις
Το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει αναφυλαξία (μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε ολόκληρο το σώμα που μπορεί να είναι θανατηφόρα) από τη χρήση του. Αποφύγετε τη χρήση χαμομηλιού εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος ή το φάρμακο κατά της απόρριψης κυκλοσπορίνη . Μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αυτά τα φάρμακα. 

Echinacea
Echinacea: είναι ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των μαργαριτών. Τα μεγάλα, ματζέντα πέταλα του λουλουδιού ξεδιπλώνονται στις αρχές έως τα τέλη του καλοκαιριού. Αναπτύσσεται στην ανατολική και κεντρική Βόρεια Αμερική και το φύλλο, ο μίσχος και η ρίζα της εχινάκειας χρησιμοποιούνται συνήθως για ιατρικούς σκοπούς.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Η εχινάκεια έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως θεραπεία για πονόδοντο, πόνο στο έντερο, δαγκώματα φιδιών, επιληπτικές κρίσεις, ερεθισμούς του δέρματος, αρθρίτιδα και καρκίνο. Σήμερα, η εχινάκεια είναι μια σπιτική θεραπεία που χρησιμοποιείται συνήθως για να μειώσει τη διάρκεια ή να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη . Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για την προώθηση της επούλωσης πληγών. 

Η εχινάκεια είναι πλούσια σε ουσίες που πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και έχουν αντιική και αντιοξειδωτική δράση.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ένα μικρό όφελος από τη χρήση της εχινάκειας για την πιθανή πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη ή τη μείωση της διάρκειας ενός κρυολογήματος. 

Παρασκευή
Η εχινάκεια διατίθεται σε μορφή κάψουλας, βάμματος και τσαγιού (σε συσκευασία και χαλαρά φύλλα). Δεν συνιστάται ημερήσια πρόσληψη εχινάκειας.Για να προετοιμάσετε το τσάι εχινάκειας με  φύλλα:

Τοποθετήστε λουλούδια, φύλλα και τσάι σε μια κούπα.
Βράστε νερό και ρίξτε 8 ουγγιές νερό στην κούπα.
Αφήστε το τσάι να βράσει για έως και 15 λεπτά.
Στραγγίστε για να αφαιρέσετε τα μέρη του φυτού.
Αρωματίστε τη γεύση με μέλι, στέβια ή άλλα φυσικά γλυκαντικά.

Θεωρήσεις
Η εχινάκεια μπορεί να είναι σκληρή για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Οι ειδικοί λένε ότι η εχινάκεια πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Η μακροχρόνια χρήση (οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο) μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και το συκώτι του σώματος. 

Επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας σας πριν χρησιμοποιήσετε την εχινάκεια. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που παίρνετε, ιδιαίτερα φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το συκώτι σας.

Εάν είστε αλλεργικοί σε φυτά της οικογένειας των μαργαριτών, όπως η αμβροσία, ο κατιφές και οι μαργαρίτες, μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση στην εχινάκεια.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα πολυετές φυτό ιθαγενές της Κεντρικής Ασίας που καλλιεργείται για τους γευστικούς βολβούς του. Τώρα καλλιεργείται παγκοσμίως από πολλούς πολιτισμούς. Το σκόρδο εκτιμάται τόσο για μαγειρικούς σκοπούς όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το σκόρδο για χιλιάδες χρόνια. Οι παραδοσιακές ιατρικές χρήσεις περιλαμβάνουν την πρόληψη λοιμώξεων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη θεραπεία της φυματίωσης, των κολικών, της ηπατικής νόσου, των σκουληκιών του εντέρου και τη μείωση του πυρετού.

Οι ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο έχουν αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. 

Το σκόρδο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μαγειρεμένου ή ωμού σκόρδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Παρασκευή
Το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί τόσο μαγειρεμένο όσο και ωμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μορφή σκόνης για να καρυκεύσετε κρέατα, λαχανικά, σούπες και μαγειρευτά.

Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι διαθέσιμα για αγορά σε μορφή κάψουλας, λαδιού και βάμματος. Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το σκόρδο, συμπεριλαμβανομένων: 

2–5 γραμμάρια φρέσκο, ωμό σκόρδο
0,4–1,2 γραμμάρια σκόνης αποξηραμένου σκόρδου
2–5 χιλιοστόγραμμα λάδι σκόρδου
2.400 χιλιοστόγραμμα υγρού εκχυλίσματος σκόρδου

Θεωρήσεις
Μιλήστε με το γιατρό σας εάν σκοπεύετε να συμπληρώσετε σκόρδο για τα οφέλη του στην υγεία. Το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος. Για τον ίδιο λόγο, μην λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή τις οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ ( Zingiber officinale) είναι φυτό με φυλλώδες μίσχο και κιτρινοπράσινα άνθη. Εγγενές στην Ασία και την Ινδία, το τζίντζερ ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae. Το ευέλικτο μπαχαρικό προέρχεται από τον υπόγειο μίσχο του φυτού τζίντζερ και προστίθεται σε τρόφιμα και ποτά σε όλο τον κόσμο.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται το φρέσκο ​​ρίζωμα (υπόγειο στέλεχος) του Zingiber officinale Roscoe, που ονομάζεται Zingiberis Rhizoma Recens.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το 1500 σε πολλά παραδοσιακά φάρμακα σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 2.000 χρόνια πριν, το τζίντζερ εκτιμήθηκε τόσο πολύ και ήταν τόσο περιζήτητο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ώστε μια λίβρα από αυτό, ισοδυναμούσε με το κόστος ενός προβάτου. 

Χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για κοινές παθήσεις, όπως ναυτία, πόνος και έμετος. Σήμερα, το τζίντζερ έχει τη διάκριση ότι ταξινομείται ως βότανο, τροφή και φάρμακο.

Όταν πρόκειται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το τζίντζερ είναι ίσως περισσότερο γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά στη μείωση της ναυτίας. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση  και ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.  Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία. 

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το τζίντζερ είναι επίσης ένα αποτελεσματικό αναλγητικό. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι το τζίντζερ βοήθησε στη μείωση του πόνου και στην αύξηση της κινητικότητας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. 

Παρασκευή
Το τζίντζερ είναι ευέλικτο και χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές, όπως φρέσκο, αποξηραμένο, τουρσί, ζαχαρωμένο και σε σκόνη. Έχει έντονη και πικάντικη μυρωδιά και έχει κάπως γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Η αλεσμένη ρίζα τζίντζερ είναι αυτό που συνήθως βρίσκετε στα ράφια των μπαχαρικών στα παντοπωλεία. Χρησιμοποιείται συνήθως για μαγείρεμα και ψήσιμο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε τζίντζερ, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού. Μπορείτε να αγοράσετε φακελάκια τσαγιού τζίντζερ στα περισσότερα παντοπωλεία ή να το φτιάξετε στο σπίτι με φρέσκο ​​τζίντζερ. Εάν καταναλώνετε φρέσκο ​​τζίντζερ, ξεφλουδίστε το δέρμα με έναν αποφλοιωτή λαχανικών πριν από τη χρήση.

Θεωρήσεις
Το τζίντζερ θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα ως συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί επίσης να είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται τοπικά (στο δέρμα). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες και περιλαμβάνουν διάρροια, καούρα και κοιλιακή δυσφορία, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις. 

Αν και η χρήση τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας πριν τη χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να μειώσετε τη ναυτία και τον έμετο που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Gingko
Ginkgo biloba: (ευρέως γνωστό ως ginkgo) είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα είδη δέντρων. Εγγενές στην Ασία, το ginkgo είναι ένα από τα φυτικά φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα φύλλα Gingko χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εκχυλισμάτων, καψουλών και δισκίων.

Τα φύλλα Ginkgo μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως τσάι. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τον συριγμό.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Τα φύλλα Ginkgo χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ιατρικά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του άσθματος, της χρόνιας κόπωσης και των εμβοών (βουητό στα αυτιά). Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ginkgo έχει ισχυρές ιδιότητες τόνωσης του εγκεφάλου, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν αυτό είναι αλήθεια. 

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας σημειώνει ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το gingko βοηθά σε οποιαδήποτε ιατρική πάθηση. 

Παρασκευή
Το Gingko είναι διαθέσιμο για αγορά σε κάψουλα, δισκία, υγρό εκχύλισμα και αποξηραμένα φύλλα/τσάι. Επί του παρόντος δεν υπάρχει συνιστώμενη τυποποιημένη δόση ginkgo. Διαφορετικές δόσεις και σκευάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες ερευνητικές μελέτες.

Η σωστή δόση για εσάς θα εξαρτηθεί από την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, το φύλο και τον τύπο του σκευάσματος που χρησιμοποιείτε. Γενικά είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με χαμηλότερη δόση για να προσδιορίσετε ποια ποσότητα είναι κατάλληλη για εσάς. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να παρατηρήσετε οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία απο το ginkgo.

Θεωρήσεις
Όταν χρησιμοποιείτε ένα συμπλήρωμα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο εκχυλίσματα από φύλλα ginkgo για την παραγωγή του προϊόντος. Οι σπόροι περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Οι γνωστές παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, ζάλη και αλλεργικές αντιδράσεις.

Το Gingko μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Δεν πρέπει να λαμβάνεται με ΜΣΑΦ, αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά ή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Τζίνσενγκ
Τζίνσενγκείναι ένα πολύ γνωστό βότανο με μια σειρά από οφέλη για την υγεία που του αποδίδονται. Μερικές φορές αναφέρεται ως “άνθρωπος-ρίζα” επειδή έχει το σχήμα ενός ατόμου, υπάρχουν πολλά είδη ginseng.

Το αμερικανικό τζίνσενγκ ( Panax quinquefolius ) είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό ιθαγενές στα φυλλοβόλα δάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ασιατικό ginseng ( Panax ginseng ) είναι εγγενές στην Κίνα, την Κορέα και την ανατολική Σιβηρία. Η βοτανική ονομασία Panax προέρχεται από τη λέξη «πανάκεια», η οποία αντιπροσωπεύει τις ευέλικτες χρήσεις του ginseng για ιατρικούς σκοπούς.

Το τζίνσενγκ της Σιβηρίας ( Eleutherococcus senticosus ) ονομάζεται επίσης eleuthero ή ci wu jia στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.  Είναι λιγότερο τονωτικό από τους άλλους τύπους και λειτουργεί περισσότερο ως προσαρμογόνο. Το Panax notoginseng, που ονομάζεται επίσης radix notoginseng ή sanchi , χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον έλεγχο της αιμορραγίας. 

Παραδοσιακές Χρήσεις
Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το βότανο έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, κατά της παχυσαρκίας και αντιικές ιδιότητες, καθιστώντας το ένα δημοφιλές βότανο για ιατρική χρήση ακόμη και σήμερα. 

Έρευνες δείχνουν ότι το τζίνσενγκ βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου.  Το ισχυρό βότανο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τις θεραπείες του διαβήτη.

Μελέτες δείχνουν ότι το ginseng βελτιώνει τη μάθηση και την απόκτηση μνήμης, καθιστώντας το ένα δημοφιλές βότανο κατά της γήρανσης για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες.  Το τζίνσενγκ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και έχει ισχύ για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση της φλεγμονής συγκρίσιμη με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). 

Παρασκευή
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε το ginseng για να αποκομίσετε τα οφέλη του για την υγεία. Εάν αγοράζετε φρέσκο ​​τζίνσενγκ, μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή στον ατμό. Το φρεσκοκομμένο τζίνσενγκ μπορεί επίσης να το βυθίσετε σε ζεστό νερό για να φτιάξετε τσάι. Μπορεί επίσης να προστεθεί στα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως σε γεύματα και σούπες. Ωστόσο, αυτές οι γαστρονομικές χρήσεις είναι πολύ δαπανηρές εάν αγοράζετε ακριβό ginseng.

Το τζίνσενγκ είναι επίσης διαθέσιμο για αγορά σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε ορισμένα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής. Μπορεί να αγοραστεί σε μορφή κάψουλας, σκόνης και εκχυλίσματος.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση τζίνσενγκ και διάφορες ποσότητες έχουν εξεταστεί σε ερευνητικές μελέτες, που κυμαίνονται από 0,5 έως 3 γραμμάρια φρέσκου τζίνσενγκ την ημέρα και 100 έως 800 mg εκχυλίσματος. Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα ginseng, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα.

Θεωρήσεις
Το τζίνσενγκ είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, γαστρεντερική δυσφορία και προβλήματα ύπνου.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια χρήση του ginseng μειώνει την αποτελεσματικότητά του, επομένως πάρτε το συμπλήρωμα για δύο έως τρεις εβδομάδες με ένα διάλειμμα μίας έως δύο εβδομάδων για να απολαύσετε τα οφέλη του. 

Εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη, παρακολουθήστε προσεκτικά τα επίπεδα γλυκόζης σας όταν καταναλώνετε τζίνσενγκ για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδά σας δεν πέφτουν πολύ χαμηλά.

Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας πριν συμπληρώσετε το τζίνσενγκ εάν παίρνετε κάποια φάρμακα. Μην παίρνετε ginseng εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή παίρνετε αραιωτικά αίματος, όπως το Coumadin (βαρφαρίνη). 

Λεβάντα
Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στον κόσμο, η λεβάντα Η (Lavandula) είναι ένας αειθαλής θάμνος με ευχάριστη οσμή που αναπτύσσεται σε χαμηλούς τύμβους και είναι εγγενής στη Μεσόγειο. Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Το ευέλικτο βότανο χρησιμοποιείται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αρτοποιεία, αιθέρια έλαια και έχει γίνει ένα από τα πιο καλά μελετημένα βότανα λόγω των πιθανών οφελών για την υγεία.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, για τα πάντα, από αρώματα μέχρι αρωματοθεραπεία έως ιατρικούς σκοπούς. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη θεραπεία τσιμπημάτων εντόμων και εγκαυμάτων, τον καθαρισμό πληγών και την προστασία από ορισμένες ασθένειες.

Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η λεβάντα προάγει τον ύπνο, βελτιώνει τη μνήμη, ανακουφίζει από τον πόνο και ανεβάζει τη διάθεση.  Σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντισπασμωδική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. 

Η λεβάντα είναι ένα βότανο παραγωγής ενέργειας που προσφέρει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές χρήσεις. Χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην καταπράυνση του άγχους και στην προώθηση ενός καλού ύπνου. 

Το αιθέριο έλαιο έχει επίσης βρεθεί ότι ανακουφίζει από τον πόνο και μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταπραϋντική αρθρίτιδα/ πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και κράμπες της περιόδου. 

Παρασκευή
Η λεβάντα διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως αποξηραμένα βότανα, σκόνη και αιθέριο έλαιο. Μπορείτε να καλλιεργήσετε λεβάντα στον κήπο σας εάν ζείτε σε κλίμα που υποστηρίζει την ανάπτυξή της. Η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρέως σε αρώματα, σαμπουάν και κρέμες/λοσιόν για το καταπραϋντικό της άρωμα.

Το αιθέριο έλαιο μπορεί να διαχυθεί σε συσκευή διάχυσης αέρα ή να γίνει μασάζ απευθείας στο δέρμα αφού αραιωθεί με λάδι φορέα, όπως αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε στα λευκά είδη σας ή σε ένα κομμάτι βαμβάκι για να το εισπνεύσετε για αρωματοθεραπεία.

Το τσάι λεβάντας είναι διαθέσιμο για αγορά σε προπαρασκευασμένα φακελάκια τσαγιού ή μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων λεβάντας σε ζεστό νερό για ένα τσάι χωρίς καφεΐνη.

Θεωρήσεις
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό του δέρματος σε μερικούς ανθρώπους. Πάντα να αραιώνετε το αιθέριο έλαιο σε έλαιο φορέα πριν το εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα. Εάν εμφανίσετε πονοκέφαλο, ναυτία ή έμετο μετά τη χρήση, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως. Μην καταναλώνετε αιθέριο έλαιο λεβάντας από το στόμα, καθώς μπορεί να είναι τοξικό. 

Η από του στόματος κατανάλωση λεβάντας, όπως σε ένα τσάι, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους ή αυξημένη όρεξη.

Saint-John’s-Wort
Το Saint-John’s-wort είναι ένα φυτό με κίτρινα άνθη. Είναι εγγενές στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, αν και τώρα αναπτύσσεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άνθος και το φύλλο χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φυτικών θεραπειών και συμπληρωμάτων ως εναλλακτική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Το Saint-John’s-wort έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς για χιλιάδες χρόνια και για διάφορες παθήσεις, όπως η αϋπνία, η επούλωση πληγών, η κατάθλιψη και οι παθήσεις των νεφρών και των πνευμόνων.

Σήμερα, το Saint-John’s-wort είναι πιο δημοφιλές ως φυτικό φάρμακο για την κατάθλιψη . Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη εάν χρησιμοποιηθεί για περίοδο 12 εβδομάδων. 

Το Saint-John’s-wort χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και τις δερματικές παθήσεις.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την προώθηση της επούλωσης των πληγών και τη μείωση του μυϊκού πόνου.

Παρασκευή
Το Saint-John’s-wort διατίθεται σε ξηρή, ελαιώδη και υγρή μορφή, συμπεριλαμβανομένων κάψουλες, βάμματα και ελιξίρια. Κάθε προϊόν  διατίθεται σε διαφορετικές δόσεις και η ισχύς ενός συμπληρώματος μπορεί να διαφέρει από άλλα. Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την παροχή μιας τυπικής συνιστώμενης δόσης Saint-John’s-wort.

Η κατάλληλη δόση του Saint-John’s-wort θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας. Είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με τον επαγγελματία υγείας, τον φαρμακοποιό σας ή/και έναν εναλλακτικό επαγγελματία υγείας. Μπορούν να εξατομικεύσουν τη δόση σας για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Θεωρήσεις
Όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, το Saint-John’s-wort μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο ηλιακό φως.  Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φυτικό φάρμακο. Μπορεί να έχει σοβαρές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα. Μην πάρετε το Saint-John’s-wort εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, καθώς μπορεί να προκύψει μια απειλητική για τη ζωή αύξηση της σεροτονίνης . 

Κουρκούμη
Εγγενής στη Νότια Ασία, ο κουρκουμάς, είναι ποώδες πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας. Χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες για πάνω από 4.000 χρόνια.

Παραδοσιακές Χρήσεις
Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα βότανα. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Στην Αγιουρβέδα και σε άλλα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής, χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, του πεπτικού συστήματος και δερματικών προβλημάτων.

Αγιουρβεδική Ιατρική
Τα αγιουρβεδικά βότανα είναι ένα σημαντικό συστατικό της Αγιουρβέδα , μιας πρακτικής παραδοσιακής ιατρικής που προέρχεται από την Ινδία. Οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν βότανα για να κρατούν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σε ισορροπία.

Ο κουρκουμάς εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές φυτικό φάρμακο. Διαφημίζεται ότι βοηθά σε καταστάσεις όπως αλλεργίες, αρθρίτιδα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές λοιμώξεις, κατάθλιψη και ηπατική νόσο.

Η έρευνα λέει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά οφέλη για την υγεία του δέρματος ως από του στόματος συμπλήρωμα ή τοπική (στο δέρμα) εφαρμογή.  Ο κουρκουμάς είναι επίσης αποδεδειγμένα αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από την αρθρίτιδα . Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν 100 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος κουρκουμά την ημέρα παρουσίασαν μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. 

Παρασκευή
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως συστατικό μαγειρικής. Τα συμπληρώματα κουρκουμά παρασκευάζονται από το αποξηραμένο ρίζωμα (υπόγειο στέλεχος) και συχνά πωλούνται σε μορφή κάψουλας. Η πάστα κουρκουμά γίνεται για να εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα για ορισμένες δερματικές παθήσεις.

Η συνιστώμενη δοσολογία για τον κουρκουμά ποικίλλει, ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση του. Οι μελέτες χρησιμοποιούν συχνά δόσεις που κυμαίνονται από 500 χιλιοστόγραμμα έως 2.000 χιλιοστόγραμμα κουρκουμά την ημέρα.  Η ποσότητα που θα λάβετε θα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, το φύλο και την προβλεπόμενη χρήση.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν λαμβάνουν μικρότερες δόσεις, οπότε ξεκινήστε από μικρές για να προσδιορίσετε ποια δόση λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Θεωρήσεις
Ο κουρκουμάς θεωρείται γενικά ασφαλής όταν καταναλώνεται σε τρόφιμα, καταναλώνεται ως συμπλήρωμα από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα σε συνιστώμενες ποσότητες. Οι συγκεντρώσεις της κουρκουμίνης —ένα ενεργό συστατικό του κουρκουμά— είναι υψηλότερες στα συμπληρώματα από ό,τι σε τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, καθώς και διάρροια, δερματικό εξάνθημα, κίτρινα κόπρανα και πονοκέφαλο. 

Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα κουρκουμά. Μπορεί να έχει αλληλεπιδράσεις με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα φυτικά φάρμακα.

Ο κουρκουμάς μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αραιωτικών του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντικαταθλιπτικών, αντιπηκτικών, αντιβιοτικών, χημειοθεραπευτικών παραγόντων και αντιισταμινικών. 

Ο ρόλος του FDA στη ρύθμιση των βοτάνων
Ο FDA ρυθμίζει τα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής και τα διαιτητικά συστατικά και παρακολουθεί τις παρενέργειες από τους καταναλωτές. Μπορείτε να αναφέρετε τυχόν παρενέργειες και ανησυχίες για την ασφάλεια μέσω της Πύλης Αναφορών Ασφάλειας Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ .

Τα φάρμακα που παράγονται από θεραπευτικά φυτά θεωρούνται εναλλακτικές/συμπληρωματικές θεραπείες δεν αντικαθιστούν τις παραδοσιακές θεραπείες που συνιστώνται από έναν επαγγελματία υγείας. Η καθυστέρηση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό φάρμακο , ζητήστε πρώτα το OK από έναν επαγγελματία. Ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που παίρνετε ή να θέτουν άλλους κινδύνους, ανάλογα με το ιστορικό της υγείας σας. Να θυμάστε ότι «φυσικό» δεν σημαίνει αυτόματα «ασφαλές».

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr