Νόσος Αλτσχάιμερ: η διατροφή που ξανανιώνει τον εγκέφαλο (διαγράφει 19 χρόνια )

Νόσος Αλτσχάιμερ: η διατροφή που ξανανιώνει τον εγκέφαλο (διαγράφει 19 χρόνια )

 

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και οδηγεί στη σταδιακή απώλεια της μνήμης, της σκέψης και της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της εμφάνισής της.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, πρόβειο και κοτόπουλο, καθώς και λίγο κόκκινο κρέας, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, η διατροφή αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 40% και να βοηθήσει στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά 18 χρόνια.

Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεΐνης από φυτικές πηγές, όπως φασόλια, φυτικές ψητές πρωτεΐνες, φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικές ψητές

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush διενέργησαν νεκροψίες εγκεφαλικού ιστού από 581 συμμετέχοντες σε μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου σχετικά με τη μνήμη και τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στη μελέτη τη δεκαετία του ’80 και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά το θάνατό τους. Κάθε χρόνο, συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες της διατροφής τους και οι ερευνητές, από πλευράς τους, δημιούργησαν έναν αντίστοιχο βαθμολογικό πίνακα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή είχαν εγκεφάλους που, με βάση τη συσσώρευση της πλάκας, ήταν 18 χρόνια νεότεροι από εκείνους των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή. Οι διαφορές ήταν παρόμοιες, αν και κάπως μικρότερες, όταν επρόκειτο για τις βαθμολογίες των διατροφών MIND.

Μάλιστα, ορισμένα τρόφιμα ξεχώριζαν για τις ιδιότητές τους. Για παράδειγμα, η υψηλότερη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών τουλάχιστον επτά μερίδες την εβδομάδα, έσωζαν έως και 19 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έτρωγαν περισσότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

www.kalimera-ellada.gr

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr