10 χρόνια νεότεροι με 4 αλλαγές στην καθημερινότητά μας

10 χρόνια νεότεροι με 4 αλλαγές στην καθημερινότητά μας

Και όταν λέω “νεότεροι” δεν εννοώ εμφανισιακά. Εννοώ εσωτερικά! Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, τα κύτταρά σου να γίνουν όπως είναι τα κύτταρα ενός ανθρώπου που είναι 10 χρόνια νεότερος από εσένα;

O καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Harvard, David Sinclair, είναι σήμερα 53 χρονών. Η δουλειά του στο Πανεπιστήμιο είναι να μελετά τη γήρανση καθώς και τρόπους για να την επιβραδύνει.

Ο ίδιος έκανε το “πείραμα” και στον εαυτό του και αυτό που διαπίστωσε, αφού έκανε 4 βασικές αλλαγές στην καθημερινότητά του, είναι πως η βιολογική του ηλικία είναι πλέον 43 ετών. Και αυτό προέκυψε από τις γενετικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλλε τον εαυτό του.

Για τον ίδιο δεν ήταν εύκολη η αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες -και όχι μόνο- μιας και δεν ήταν από τους ανθρώπους που πρόσεχαν τη διατροφή τους. Έτρωγε πολύ ανθυγιεινά, κατανάλωνε αλκοόλ και ήταν υπέρβαρος. Παρόλα αυτά οι αλλαγές που έκανε στη ζωή του ήταν πολύ μεγάλες αλλά πολύ μεγάλης αξίας.

1η αλλαγή: Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Ο καθηγητής του Harvard άρχισε να τρώει μικρότερες ποσότητες φαγητού. Τρώει μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεϊνης και μάλιστα πολύ αραιά ενώ η κύρια διατροφή του αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.

Εκτός από τα παραπάνω πίνει 1-2 φλιτζάνια πράσινο τσάι μάτσα την ημέρα το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα στην Ιαπωνία το πίνουν πάρα πολύ και θεωρείται ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ιαπώνων.

Τέλος ο καθηγητής παίρνει συμπλήρωμα διατροφής με ρεσβερατρόλη η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που δρα κατά των ελευθέρων ριζών και της γήρανσης. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και η κατανάλωσή της έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και η υπέρταση.

2η αλλαγή: Γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα
Πιο συγκεκριμένα κάνει αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα. Κολυμπάει, κάνει ποδήλατο, τρέχει, περπατάει ή κάνει κωπηλασία.

Η άσκηση βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της υγείας τον οστών. Προστατεύει από την παχυσαρκία, κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο και επομένως προστατεύει τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση.

3η αλλαγή: Μένει νηστικός πολλές ώρες
Μπορεί να είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια η διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting) αλλά αυτός ο τρόπος διατροφής υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο καθηγητής του Harvard λέει πως για να επιβραδύνουμε τη γήρανση δεν πρέπει να τρώμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καλό είναι, λέει, να τρώμε το φαγητό μας μέσα σε λίγες ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο και όλη την υπόλοιπη μέρα να παραμένουμε νηστικοί.

Αυτός ο τρόπος διατροφής λέγεται πως έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε όλα μας τα γεύματα μέσα σε ένα διάστημα 8 ωρών και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας να μένουμε νηστικοί.

4η αλλαγή: Μείωση του άγχους

Ξέρω, είναι δύσκολο να βγάλουμε το άγχος και το στρες από τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας έτσι απλά. Χρειάζεται προσπάθεια αλλά αξίζει να την κάνουμε αυτήν την προσπάθεια.

Κάνε πράγματα που σε βοηθούν να νιώθεις καλά. Μην δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ. Βρίσκε χρόνο για τον εαυτό σου. Δες πιο συχνά μια ταινία παρέα με τους αγαπημένους σου. Κάνε διαλογισμό και γενικά βρες τι είναι αυτό που βοηθάει εσένα προσωπικά να μειώσεις το άγχος σου.

Το χρόνιο άγχος δημιουργεί χρόνια φλεγμονή η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες, καρκίνο, παχυσαρκία και προβλήματα ύπνου.

Επιπλέον το χρόνιο άγχος μπορεί να αλλάξει το DNA των κυττάρων του οργανισμού σου επιταχύνοντας την γήρανση. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.

Τέλος, αυτό που θα βοηθήσει πολύ, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι να βγάλεις από τη ζωή σου όλους εκείνους του ανθρώπους που για σένα είναι τοξικοί. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι μαζί τους, δεν χρειάζεται να σε νοιάζει αν θα τους πληγώσεις βγάζοντάς τους από τη ζωή σου. Εσύ πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου.

Κάνε το ταξίδι που έχεις στο μυαλό σου και έχεις αναβάλλει πολλές φορές λόγω δουλειάς, λόγω έλλειψης χρημάτων, λόγω υποχρεώσεων. Κάνε ό,τι σου λέει η καρδιά σου, το ένστικτό σου, ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Σου αξίζει και το χρειάζεσαι. Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά και υποχρεώσεις. Είναι και όλα τα άλλα, αυτά που κάνουν την καρδιά σου να πεταρίζει, να νιώθει ελεύθερη.

Έλαιο Σπόρων  Ροδιού: (Το Ελιξίριο Της Νιότης – Ειδική Τιμή).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr