Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι θεραπευτές. (και Ποια ψάρια περιέχουν Πολύ Υδράργυρο)

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι θεραπευτές. (και Ποια ψάρια περιέχουν Πολύ Υδράργυρο)

Απαραίτητα για τη σύνθεση κάθε κυτταρικού τοιχώματος

Τα “υγιή λίπη” όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν θαύματα και λιπαίνουν τον οργανισμό μας για να έχει δύναμη και αντοχή. Αποτελούν φάρμακο υγείας και ευεξίας ενώ κάνουν πολύ καλό σε πολλά δύσκολα μέρη του οργανισμού μας.

Πιο περιεκτικά:  μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σας. Η μείωση των τριγλυκεριδίων σας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τα ωμέγα-3 με ιδιαίτερες ιδιότητες περιλαμβάνουν ALA και DHA (που βρίσκονται στα θαλασσινά και στα φυτά). Η προσθήκη τροφών όπως σπόροι τσία, λιναρόσπορος και λιπαρά ψάρια (όπως σολομός και σκουμπρί) στη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και να κατακτήσετε την ευεξία σας.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τι είναι αυτά;

Τα ωμέγα-3 είναι θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να αποκτήσετε μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων και που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κάθε κυτταρικού τοιχώματος που έχετε. Λειτουργούν επίσης ως πηγή ενέργειας και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, της καρδιάς, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων.

Δύο από τα πιο σημαντικά, η ΕΠΑ και η DHA, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένα ψάρια. Ένα άλλο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ προέρχεται από φυτικές πηγές όπως ξηροί καρποί και σπόροι.

Οι συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές στο σπέρμα, τον εγκέφαλο και τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς (οφθαλμού).

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού σας, αλλά έχουν επίσης σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υγεία

Λιπίδια αίματος (τριγλυκεριδίων).

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας ιχθυέλαιο. Κινδυνεύετε να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο εάν έχετε υψηλά επίπεδα αυτού του λίπους στο αίμα.

Αρθρίτιδα ρευματική. Πνατρεύονται με φάρμακα

Το συμπληρωματικό ιχθυέλαιο (EPA+DHA) μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ακαμψία των αρθρώσεων. Επιπλέον, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 φαίνεται να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Κατάθλιψη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κοινωνίες που καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 είχαν μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης. Το συμπληρωματικό ιχθυέλαιο έχει μικτό ιστορικό αποτελεσματικότητας στη θεραπεία της κατάθλιψης. Για να καθοριστεί εάν μπορεί να έχει αντίκτυπο, απαιτείται περισσότερη μελέτη.

Ανάπτυξη  μωρού. Η DHA φαίνεται να είναι κρίσιμη για την νευρολογική και οπτική ανάπτυξη των νεογνών.

Άσθμα. Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 δίαιτες μειώνουν τη φλεγμονή, σημαντικός παράγοντας στο άσθμα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων ή μειώνουν τη δόση των φαρμάκων που απαιτούνται για τη θεραπεία της ασθένειας.

ADHD. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει παιδιά με ΔΕΠΥ να αισθάνονται λιγότερο συμπτωματικά και μπορεί επίσης να ενισχύσει τις γνωστικές ικανότητες συμπεριλαμβανομένης της σκέψης, της μνήμης και της μάθησης. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη μελέτη σε αυτόν τον τομέα, και τα συμπληρώματα διατροφής ωμέγα-3 δεν θα πρέπει να είναι το βασικό στήριγμα της φροντίδας.

Άνοια και Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ καθώς και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αργή μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Πώς να βρείτε Ωμέγα-3

Προσπαθήστε να πάρετε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σας από τα τρόφιμα και όχι τα χάπια όποτε μπορείτε. Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια που είναι μη τηγανητά και πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Bluefish

Ρέγγα

Σκουμπρί

Σολομός

Σαρδέλες

Σφυρίδα

Πέστροφες

Τόνος

Προσοχή στα μεγάλα ψάρια που έχουν περισσότερο υδράργυρο, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) ή άλλους ρύπους. Μιλάμε για καρχαρία, κεραμόψαρα, άγριο ξιφία και σκουμπρί. Ο μαρλίνος, ο πορτοκαλί τραχύς τόνος και ο μεγαλόφθαλμος τόνος είναι επίσης είδη με σημαντική περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Ψάρια όπως ο άγριος σολομός και η πέστροφα είναι λιγότερο επικίνδυνα.

Πάρτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σας από τρόφιμα αντί για συμπληρώματα για καλές πηγές ΑΛΑ.

Καρύδια
Λιναρόσπορος και λιναρόσπορο
Λάδι Canola
Σογιέλαιο
Σπόροι Chia

Ενώ τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν οφέλη για την υγεία, μερικά — όπως τα έλαια και οι ξηροί καρποί — μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες. Φάτε τα λοιπόν με μέτρο.

Πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα συμπληρωμάτων, μιλήστε με το γιατρό σας.  Θα σας καθοδηγήσει με συγκεκριμένες συστάσεις ή προειδοποιήσεις με βάση την υγεία σας και τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

500 mg/dL ή παραπάνω συνιστάται η λήψη Epanova, Lovaza, Omtry και Vascepa, τα οποία περιλαμβάνουν DHA/EPA. Σε αντίθεση με τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, η FDA έχει εγκρίνει και παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα και την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων για την προβλεπόμενη χρήση.

Ορισμένοι πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις μπορεί να καθοδηγηθούν να λαμβάνουν 1.γραμμάριο (1.000 mg) ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου που περιέχει τόσο DHA όσο και EPA καθημερινά.

Άλλα ιατρικά θέματα.

Τα συμπληρώματα Ωμέγα-3, ωστόσο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο (καρδιά και αιμοφόρα αγγεία) και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ο πιο διαδεδομένος τύπος ανώμαλου καρδιακού ρυθμού είναι η κολπική μαρμαρυγή (καρδιακή αρρυθμία).

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3, ειδικά αν παίρνετε επίσης φάρμακα ή έχετε κάποια ιατρική πάθηση.

Αγοράζοντας ένα συμπλήρωμα με ένα επίστρωμα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό.

Η συμπλήρωση ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αιμορραγίας. Εάν έχετε διαταραχή αιμορραγίας ή παίρνετε φάρμακα όπως apixaban (Eliquis), betrixaban (Bevyxxa), clopidogrel (Plavix), prasugrel (Efficient), rivaroxaban (Xarelto), ticagrelor (Brilinta), warfarin (κουμαδίνη) και ορισμένα ΜΣΑΦ που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αιμορραγία, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr