Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, περιορίστε αυτές τις 7 τροφές

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, περιορίστε αυτές τις 7 τροφές

Το σώμα σας χρειάζεται λίγη χοληστερόλη για να χτίσει κύτταρα—αλλά είναι η περίσσεια χοληστερόλης που μπορεί να είναι πρόβλημα, εξηγεί η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία . Το συκώτι σας παράγει τη φυσική χοληστερόλη που χρειάζεστε, ενώ οποιαδήποτε περίσσεια χοληστερόλης στο σώμα σας προέρχεται γενικά από τροφές ζωικής προέλευσης.

Ο Nick West, MD, καρδιολόγος, επικεφαλής ιατρός και αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων ιατρικών υποθέσεων στο Abbott’s Vascular Business λέει ότι «αν και η ποσότητα της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα είναι γενετικά καθορισμένη, ο αντίκτυπος της διατροφής δεν πρέπει να υποτιμάται».

 Ο Δρ. Γουέστ λέει ότι μια δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει με τη χοληστερόλη είναι η δίαιτα DASH , (συντομογραφία του Dietary Approaches to Stop Hypertension). Σύμφωνα με την Mayo Clinic , η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ( LDL ή «κακή») χοληστερόλης στο αίμα και έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Η δίαιτα DASH αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς (περισσότερες ιδέες για φαγητά στη δίαιτα DASH είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ ) . Αυτό το υγιεινό για την καρδιά διατροφικό πρόγραμμα περιορίζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , όπως τα λιπαρά κρέατα και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθείτε κατά γράμμα τη δίαιτα DASH για να δείτε τα οφέλη της. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τροποποιήσετε τις τρέχουσες διατροφικές σας συνήθειες με τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας προς το καλύτερο. Ο Δρ. West και η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Theresa Gentile, MS, RDN, CDN – η οποία είναι εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας – απαριθμούν τις κορυφαίες επτά τροφές που πρέπει να περιορίσετε όταν προσπαθείτε να θέσετε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο.

Τηγανητά φαγητά
Οι τηγανιτές πατάτες και τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού μπορεί να είναι δελεαστικά, αλλά γενικά αυξάνουν τα επίπεδα LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) , γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, και συχνά περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα .

Ο Gentile λέει ότι τα τρανς λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη θνησιμότητα και τις ασθένειες από καρδιαγγειακά νοσήματα με τρόπο παρόμοιο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, λέει μια νέα μελέτη

Βούτυρο
Το βούτυρο είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (τα οποία προέρχονται τόσο από ζωικά λίπη όσο και από φυτικά έλαια) και μπορεί να είναι ένοχος για αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, λέει ο Gentile.

Η American Heart Association συνιστά περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα.

Τυρί
Το τυρί έχει γίνει τόσο βασικό για πολλούς από εμάς, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο—απλώς να γνωρίζετε ότι το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τελείως το τυρί από τη διατροφή σας, αλλά μια κατσαρόλα με φοντί ή ένα τυροπάνι θα πρέπει να είναι μια σπάνια απόλαυση, όχι μια συνηθισμένη υπόθεση. Η συμπρόεδρος του συμβουλίου ιατρικής αναθεώρησης του Healthy @ Reader’s Digest, Latoya Julce , λέει ότι το μέτρο είναι το κλειδί για τα γαλακτοκομικά γενικά.

Ψημένα κέικ
Τα μπισκότα, τα κέικ, τα cupcakes είναι σίγουρα νόστιμα, αλλά τα αρτοσκευάσματα περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα βουτύρου ή λίπος…το οποίο —το μαντέψατε— μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα αρτοσκευάσματα συνήθως περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες ζάχαρης. 

Τροπικά έλαια
Τα τροπικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας , θα πρέπει επίσης να είναι περιορισμένα. Ο Gentile λέει ότι σε ορισμένες μελέτες, αυτά τα έλαια φαίνεται να αυξάνουν τόσο τα επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) όσο και τα καλά επίπεδα (HDL).

Αν χρησιμοποιείτε συχνά λάδι καρύδας στη μαγειρική σας, μην τρελαίνεστε με την ποσότητα. Επίσης, περιστρέψτε σε λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο όταν είναι δυνατόν.

Βοδινό κρέας
Ο Gentile συνιστά να περιορίσετε την κατανάλωσή του λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά (100 γραμμάρια μη κομμένου βοείου κρέατος περιέχουν περίπου 99 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και 29,4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους).

Ο Δρ Γουέστ λέει: «Η κατανάλωση τόσο κόκκινου κρέατος όσο και επεξεργασμένων κρέατος έχει δείξει μια σταθερή σχέση σε πολλαπλές μελέτες με αυξημένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη—με την έκταση του αυξημένου κινδύνου να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνεται. Τούτου λεχθέντος», προσθέτει, «το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή διατροφικών πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμίνης Β12—αλλά η τρέχουσα καθοδήγηση, παρά τα οφέλη αυτά, είναι να περιοριστεί η πρόσληψη σε όχι περισσότερες από δύο ή τρεις μερίδες την εβδομάδα».

Για να απεικονίσετε ένα μέγεθος μερίδας, σκεφτείτε  μισό φλιτζάνι ή τρεις ουγγιές — το οποίο είναι περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας.

Επεξεργασμένα κρέατα και λουκάνικα
Ο Gentile λέει ότι τα αλλαντικά και τα λουκάνικα πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα, επειδή συχνά αποτελούνται από τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος.

Ο Δρ. Γουέστ τονίζει την «υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι» σε επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον λουκάνικου και τα κομμένα κρέατα. Αυτό το αλάτι, λέει, «είναι πρόσθετο στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

www.thehealthy.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr