Γυναικεία υγεία σε κάθε ηλικία: Ένας οδηγός για τα 20, 30, 40 και πέρα

Γυναικεία υγεία σε κάθε ηλικία: Ένας οδηγός για τα 20, 30, 40 και πέρα

Όταν πρόκειται για την υγεία σας, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε στην κορυφή των προσωπικών σας υποχρεώσεων. Υπάρχουν προβολές, εξετάσεις και τεστ που πρέπει να κάνετε σε κάθε κεφάλαιο της ζωής σας. Αλλά ποια πλαίσια προσπαθούμε να σημειώσουμε και πότε;

Οι γυναίκες και τα άτομα στα οποία ανατίθενται γυναίκες κατά τη γέννηση έχουν τις δικές τους μοναδικές προκλήσεις. Πότε ακριβώς ξεκινούν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού; Πρέπει να κάνετε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας; Τι γίνεται με την οστική πυκνότητα;

Για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε αυτό το σχέδιο λίγο καλύτερα (και να σας παρέχουμε ηρεμία), δημιουργήσαμε μια λίστα ελέγχου για να σας βοηθήσουμε να πλοηγείστε κάθε δεκαετία. Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας και να ενισχύσετε την υγεία σας σε κάθε ηλικία:

Ολες οι ηλικίες
Όσον αφορά τη γενική υγεία σας, υπάρχουν μερικές προληπτικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναπτύξετε μια σχέση με έναν πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας και να παρακολουθείτε τις ετήσιες επισκέψεις σας. Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να σας κρατήσουν σε καλό δρόμο με τακτικούς εμβολιασμούς και προληπτικούς ελέγχους και να συλλάβουν δυνητικά σοβαρά ζητήματα νωρίς πριν προκαλέσουν επιπλοκές. «Μια ετήσια επίσκεψη ευεξίας , για να επικοινωνήσετε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης σχετικά με την υγεία σας και το ιστορικό υγείας της οικογένειάς σας. βοηθά να προσδιορίσετε εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες που μπορεί να χρειαστούν νωρίτερα ανίχνευση ή/και γενετικό έλεγχο», λέει ένας πάροχος ιατρικής, Laura Korin, MD, MPH. Ο παροχέας σας θα σας περιποιηθεί στο πλαίσιο του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού υγείας σας και θα συνεργαστεί μαζί σας για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Κατά τη διάρκεια των ετήσιων επισκέψεων, ο πάροχος σας μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδό σας και να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σας κρατήσει σε καλό δρόμο.

Πέρα από την επίσκεψη στον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπάρχουν ορισμένες γενικές συνήθειες που είναι σημαντικές, ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκεστε. «Για όλες τις ηλικίες, μια καλά ισορροπημένη διατροφή, η τακτική μέτριας έντασης άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος και η άμβλυνση των επιπέδων στρες μπορούν να προάγουν μια μακρά, υγιή ζωή», λέει η Korin. Αυτό σημαίνει να έχετε τακτική σωματική δραστηριότητα, να δίνετε προτεραιότητα σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή γεμάτη τροφές ολικής αλέσεως και να στοχεύετε σε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Επίσης, είναι πάντα καλή ιδέα να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Αν καπνίζετε, όσο πιο γρήγορα το κόψετε, τόσο το καλύτερο. Ομοίως, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, επομένως το μέτρο είναι το κλειδί.

Στα 20 σου
Μπορεί να αισθάνεστε ανίκητοι στα 20 σας. Είναι μια συναρπαστική, φρέσκια στιγμή στην πρώιμη ενήλικη ζωή σας. Αλλά είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να βάλετε τα θεμέλια για μια υγιή ζωή.

Ένας από τους πιο σημαντικούς προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να λάβετε υπόψη στα 20 σας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας . Τα άτομα στα οποία έχει οριστεί γυναίκα κατά τη γέννηση θα πρέπει να συζητήσουν με τον παροχέα τους σχετικά με την έναρξη προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών. Σύμφωνα με την American Cancer Society, οι προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τεστ HPV συνιστώνται κάθε πέντε χρόνια για άτομα με μέσο κίνδυνο ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Αυτή η συχνότητα μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, ανάλογα με τα αποτελέσματά σας, τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου και το ιστορικό υγείας , επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον παροχέα σας για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου προσαρμοσμένο στις μοναδικές σας ανάγκες υγείας.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τον παροχέα σας σχετικά με τον έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής σας, της σεξουαλικής σας δραστηριότητας και του προσωπικού ιστορικού υγείας, θα επηρεάσουν τους ελέγχους που προτείνει ο πάροχος σας και πότε.

Πέρα από τις προβολές, υπάρχουν μερικά άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τη σεξουαλική σας υγεία. Κάθε άτομο ηλικίας έως 45 ετών που δεν έχει κάνει ή δεν έχει ολοκληρώσει τη σειρά εμβολίων για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα πρέπει επίσης να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι των στελεχών του ιού που σχετίζονται περισσότερο με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους.

Στα 30 σου
Κάποιες ανεπαίσθητες «παρενέργειες» της γήρανσης μπορεί να επικρατούν και μπορεί να μην αισθάνεστε τόσο αλάνθαστοι όσο στα 20 σας. Ίσως δεν αναρρώνετε τόσο γρήγορα από το hangover όπως παλιά ή έχετε παρατηρήσει μερικές γκρίζες τρίχες. Ευτυχώς, ενώ τα 30 σας μπορεί να έρθουν με πολλές αλλαγές, μπορείτε να βασιστείτε στα σημεία ελέγχου υγείας σας να είναι σχεδόν ίδια με τα 20 σας.

«Η λίστα είναι γενικά η ίδια με την προηγούμενη δεκαετία!», λέει ο Korin. «Θα πρέπει να συνεχίσετε με προβολές ΣΜΝ, καθώς και τεστ Παπανικολάου κάθε πέντε χρόνια, ιδιαίτερα εάν κάνετε τεστ με προβολές HPV και τα τεστ Παπανικολάου σας ήταν προηγουμένως φυσιολογικά».
Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορεί να είναι νέο κατά τις ετήσιες επισκέψεις σας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του διαβήτη . Ο πάροχός σας μπορεί να σας συστήσει να ελέγξετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας χωρίς νηστεία ή μια εξέταση που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη A1c, η οποία μπορεί επίσης να δώσει πληροφορίες για το σάκχαρό σας χωρίς να απαιτείται νηστεία. Αν και αυτό συνήθως συνιστάται από την ηλικία των 35 ετών, ο πάροχος σας μπορεί να προτείνει τη διενέργεια δοκιμών νωρίτερα ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Τα 30 σας είναι επίσης μια καλή στιγμή για να συζητήσετε με τον παροχέα σας σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται στα 30 σας μέσω της εμμηνόπαυσης, οπότε αν σας ενδιαφέρει ο οικογενειακός προγραμματισμός, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με τον παροχέα σας για να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας. Είτε είστε έτοιμοι να αποκτήσετε μωρό, σχεδιάζετε μια μελλοντική εγκυμοσύνη ή δεν είστε σίγουροι αν θέλετε να γίνετε γονιός, ο πάροχος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση, υποστήριξη, συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής και πολλά άλλα για να υποστηρίξει το ταξίδι γονιμότητας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τυχόν καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος, καθώς και οποιεσδήποτε συνθήκες που είναι κοινές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στα 40 σου
Μεταξύ των 30 και των 40 σας, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη. Ίσως έχετε αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη δουλειά, έχετε αρχίσει να μεγαλώνετε οικογένεια, φροντίζετε ηλικιωμένους γονείς ή είστε απασχολημένοι με τα τρία. Με ένα γεμάτο πρόγραμμα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Η προτεραιότητα της υγείας σας, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο σημαντική κατά τη διάρκεια των 40 σας, ειδικά καθώς το σώμα σας υφίσταται κάποιες μεγάλες αλλαγές.

Ένα πράγμα που μπορεί να είναι στο μυαλό πολλών ατόμων που έχουν οριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση είναι η εμμηνόπαυση- το τέλος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και τα φυσικά αναπαραγωγικά χρόνια – και η περιεμμηνόπαυση – η μεταβατική περίοδος πριν. Τα περισσότερα άτομα θα ξεκινήσουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση στα 40 τους (αν και μερικοί μπορεί να παρατηρήσουν σημάδια ακόμη και στα 30 τους) και φτάσουν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 55, με τη μέση ηλικία στις ΗΠΑ να είναι τα 51. Αυτό το στάδιο της ζωής μπορεί να φέρει μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα. που κυμαίνονται από εξάψεις και πονοκεφάλους, μέχρι εναλλαγές της διάθεσης και αλλαγές στη σεξουαλική ορμή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης δυσάρεστων και ενοχλητικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής και της φαρμακευτικής αγωγής. Ο πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να πλοηγηθεί στη μετάβαση, να διατηρήσει την υγεία σας και να παρέχει υποστήριξη στην πορεία.

Εκτός από τις συνεχείς εξετάσεις για ΣΜΝ και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, υπάρχουν μερικές πρόσθετες εξετάσεις σεξουαλικής υγείας που μπορεί να ξεκινήσουν στα 40 σας. Πρώτον, τα άτομα που διατρέχουν μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού θα πρέπει να συζητήσουν με τον παροχέα τους σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Αν και πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα σας συστήσουν να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 50 ετών, ο πάροχος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν νωρίτερα ή περισσότερος έλεγχος θα ήταν καλύτερη επιλογή για εσάς. Στη συνέχεια, όταν φτάσετε στα 45, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παροχέα σας σχετικά με την έναρξη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου . Ο παροχέας σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει ένα πρόγραμμα ελέγχου που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στα 50 σου και μετά
Αν και το να πετύχεις αυτό το ορόσημο της μέσης ηλικίας μπορεί να είναι τρομακτικό, το μέλλον σου είναι ακόμα λαμπρό. Έχετε βιώσει πολλά στη ζωή σας και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να ανανεώσετε την εστίασή σας και να αναλάβετε την υγεία σας για τα επόμενα χρόνια.

Οι προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικοί σε αυτό το στάδιο της ζωής σας, καθώς ο κίνδυνος διαφόρων μορφών καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία. Εάν δεν έχετε κάνει ακόμη μαστογραφία, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε. Οι μαστογραφίες συνιστώνται μία φορά κάθε δύο χρόνια για άτομα με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ 50 και 74 ετών. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει επίσης να συνεχίσετε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου με βάση το πρόγραμμα και τη συχνότητα που καθορίζετε με τον παροχέα σας.

Πέρα από τους προληπτικούς ελέγχους καρκίνου, θα πρέπει επίσης να δίνετε μεγάλη προσοχή στην υγεία της καρδιάς σας και να κατανοείτε τον προσωπικό σας κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Καθώς η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα που ορίζονται ως γυναίκες κατά τη γέννηση και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, οι τακτικές επισκέψεις στον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς μεγαλώνετε. Ο πάροχός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να επανεξετάσει τα εργαστήρια και τις συνήθειες υγείας σας για να διασφαλίσει ότι οι προσωπικοί σας παράγοντες κινδύνου παρακολουθούνται συνεχώς και μετριάζονται.

Θα θελήσετε επίσης να εξοικειωθείτε με βασικά προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού , ώστε να γνωρίζετε τι να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν βιώνουν όλοι τα ίδια συμπτώματα και μερικοί μπορεί να εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα από άλλους.

Εάν έχετε καπνίσει ποτέ, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή και στην υγεία των πνευμόνων σας. Ανάλογα με το ιστορικό καπνίσματος σας, ο πάροχος μπορεί να σας συστήσει μια ετήσια σάρωση θώρακος.

Επιπλέον, η υγεία των οστών σας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα καθώς φτάσετε στα 50 και τα 60 σας. Τα άτομα που ορίζονται γυναίκες κατά τη γέννηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με την εμμηνόπαυση. Ο πάροχός σας μπορεί να συστήσει έλεγχο οστικής πυκνότητας ανάλογα με τον προσωπικό σας κίνδυνο και το ιστορικό υγείας.

www.onemedical.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Έλαιο δεντρολίβανου αντιμικροβιακό. Αύξηση τριχοφυΐας.

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

 

Έλαιο βερίκοκου ή βερικοκουκουτσέλαιο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr